TÉMA

Ekvádor

Ekvádorská policie a armáda osvobodily 178 pracovníků věznic zajatých vzbouřenými vězni

Policie, ozbrojené síly a vězeňská služba v Ekvádoru osvobodila 178 dozorců a dalších zaměstnanců věznic, které drželi vzbouření vězni jako rukojmí. Vězni ovládali od pondělí sedm ekvádorských věznic, v sobotu došlo k ozbrojeným bojům v několika dalších. Vězeňská služba oznámila, že začne vyšetřovat, kdo za vězeňské vzpoury a zajetí dozorců zodpovídá.
14. 1. 2024|

Vlna násilí v Ekvádoru pokračuje, situace je napjatá ve věznicích

V ekvádorském hlavním městě Quito vybuchlo několik náloží a na východě země zemřeli při žhářském útoku dva lidé. Situace je nadále velmi napjatá ve věznicích, kde vězni zadržují na 180 dozorců a zaměstnanců. Vlna násilí vypukla na konci minulého týdne. Prezident Daniel Noboa v úterý vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.
11. 1. 2024|

„Vyhlásili jste válku, dostanete válku.“ Ekvádor zachvátilo násilí gangů

Při násilnostech v Ekvádoru zemřelo minimálně deset lidí, napsala agentura AFP s odvoláním na policii. Prezident Daniel Noboa vyhlásil šedesátidenní stav vnitřního ozbrojeného konfliktu. Peruánská policie se rozhodla preventivně posílit ochranu hranic se zemí, české úřady varovaly před cestováním do oblasti.
10. 1. 2024|

V Ekvádoru ozbrojenci vtrhli do živého vysílání televize, prezident povolal armádu

Ekvádorský prezident Daniel Noboa vyhlásil v zemi stav „vnitřního ozbrojeného konfliktu“ a nařídil armádě vést bojové operace proti zločineckým gangům. Píší to agentury EFE a AFP. Prezident zveřejnil rozhodnutí poté, co ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC, a po vlně násilí, která následovala po vyhlášení mimořádného stavu. Policie podle médií ozbrojence z televize zadržela.
9. 1. 2024|

Prezidentem Ekvádoru se stane podnikatel v banánovém průmyslu Noboa

Příštím ekvádorským prezidentem se překvapivě stane podnikatel v banánovém průmyslu Daniel Noboa, který ve druhém kole voleb porazil levicovou kandidátku Luisu Gonzálezovou. S odvoláním na volební komisi to uvedla agentura AFP, podle níž bude pětatřicetiletý Noboa dosud nejmladším prezidentem této 18milionové latinskoamerické země.
16. 10. 2023|

V ekvádorském vězení zabili šest mužů, kteří byli podezřelí z vraždy kandidáta na prezidenta

V ekvádorském vězení v pátek násilnou smrtí přišlo o život šest mužů, kteří byli podezřelí ze srpnové vraždy prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Jak muži přišli o život, zatím tamní úřady nezveřejnily.
7. 10. 2023|

V ekvádorských prezidentských volbách má navrch Gonzálezová, bude druhé kolo

Nedělní první kolo předčasných prezidentských voleb v Ekvádoru vyhrála levicová kandidátka Luisa Gonzálezová. Nezískala ale dostatečný počet hlasů pro okamžité vítězství a dojde na druhé kolo. V tom se zřejmě utká s podnikatelem Danielem Noboou. V zemi platí výjimečný stav kvůli nedávné vraždě jednoho z prezidentských kandidátů.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 12:01|

V Ekvádoru zavraždili dalšího politika. Rozjitřenou zemi čekají prezidentské volby

Necelý týden po vraždě jednoho z kandidátů na ekvádorského prezidenta zastřelili v této jihoamerické zemi dalšího politika. Obětí útoku se v pondělí stal Pedro Briones, regionální lídr strany Občanská revoluce (RC), jejíž členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedělních voleb. Informoval o tom deník El País.
15. 8. 2023|

Zavražděný ekvádorský kandidát už má náhradníka. Vdova viní kvůli jeho smrti i stát

Zavražděného prezidentského kandidáta Fernanda Villavicenciu v nadcházejících volbách v Ekvádoru nahradí novinář Christian Zurita. Rozhodlo o tom hnutí Construye (MC25). Zvrátilo tak předchozí rozhodnutí o tom, že do voleb půjde jako hlavní kandidátka Andrea Gonzálezová, již si Villavicencio vybral coby viceprezidentku, píše Reuters. Villavicencio v kampani sliboval boj s kriminalitou a násilím v zemi. Tisíce policistů a vojáků v sobotu dohlížely na převoz vězněného šéfa nejmocnějšího ekvádorského kartelu, který čelí obvinění, že Villavicenciovi vyhrožoval smrtí. Vdova po zabitém politikovi viní i stát.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 22:50|

Atentátník zavraždil kandidáta na prezidenta Ekvádoru, v zemi vyhlásili výjimečný stav

V Ekvádoru zastřelili kandidáta prezidentských voleb Fernanda Villavicencia. Současný ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na šedesát dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z předvolebního mítinku. Lasso řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v původním termínu 20. srpna, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:17|

Státy v Amazonii utvořily alianci proti odlesňování. Zločiny proti pralesu by mohly čelit tvrdším postihům

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, uvedl brazilský tisk. Státy také chtějí spolupracovat na tom, aby amazonský prales nezačal vypouštět do vzduchu více oxidu uhličitého, než dokáže pohltit.
8. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 06:25|

Protřepat, nemíchat. Hurikány podle nové studie fungují jako barman oceánů

Když hurikán zasáhne pevninu, mohou být dopady vidět po celá desetiletí. Mnohem méně viditelný, ale ještě dramatičtější je ale podle nové studie vliv hurikánů na oceány – teplou vodní masu z hladiny totiž dokáže přiblížit spodním proudům, které pak ohřátou vodní masu transportují daleko od bouře.
27. 6. 2023|

Ekvádorský prezident rozpustil parlament, vládnout bude dekrety. Politickou krizi chce řešit volbami

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso ve středu dekretem rozpustil parlament a oznámil, že chce předčasné parlamentní a prezidentské volby. Parlament od úterý jednal o prezidentově sesazení kvůli obvinění ze zpronevěry a korupce. Lasso se cítí nevinen.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:36|

Masivní sesuvy půdy v Ekvádoru si vyžádaly sedm životů, další lidé se pohřešují

Nejméně sedm mrtvých a 62 pohřešovaných si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti na jihu Ekvádoru, ke kterému došlo kvůli předchozím lijákům v noci z neděle na pondělí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. Předchozí bilance čítala 16 mrtvých a sedm pohřešovaných.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 10:56|

Silné zemětřesení v Ekvádoru si vyžádalo nejméně 12 mrtvých

Nejméně 12 oběti si dosud vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu otřáslo oblastí u druhého největšího města Ekvádoru. Otřesy poškodily domy a budovy, lidé pak v panice vybíhali na ulice. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyzval obyvatele, aby zachovali klid. Bilance obětí však nemusí být konečná, protože někteří lidé podle záchranářů nejspíše uvízli pod sutinami. Otřesy byly patrné také na severu Peru.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 22:22|

Quito se bouří. Obyvatelé Ekvádoru demonstrují proti růstu cen a žádají reformy

Tisíce obyvatel z celého Ekvádoru masivně demonstrují v hlavním městě Quitu a žádají ekonomické a sociální reformy. Protesty, které zažehlo zejména výrazné zvyšování cen pohonných hmot a dalšího zboží, trvají v této osmnáctimilionové jihoamerické zemi už více než týden a provází je blokády stovky silnic ve většině provincií. Prezident Guillermo Lasso v několika z nich vyhlásil výjimečný stav a demonstranty vyzval k dialogu.
22. 6. 2022|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

Britský soud povolil vydání Assange do USA. Poslední slovo však bude mít vláda

Britský soud povolil vydání Juliana Assange do Spojených států amerických, kde je stíhán mimo jiné za špionáž. Konečné rozhodnutí však má britské ministerstvo vnitra. Assange, který se brání vydání do USA už řadu let, se ještě může snažit rozhodnutí ministryně Priti Patelové ovlivnit zasláním relevantních dokumentů a případně se proti jejímu verdiktu odvolat k britskému nejvyššímu soudu.
20. 4. 2022|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Kvůli záplavám a sesuvům zemřely v Brazílii, Ekvádoru a na Haiti desítky lidí

V Brazílii, Ekvádoru a na Haiti zemřely kvůli záplavám a sesuvům půdy desítky lidí. V ekvádorském hlavním městě Quito kvůli nim v pondělí zahynulo nejméně jedenáct lidí a dalších 32 utrpělo zranění. O víkendu silné deště zasáhly i brazilský stát Sao Paolo, kde přišlo o život nejméně 24 lidí a záchranáři stále hledají další pohřešované.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 20:11|

Ekvádor výrazně rozšířil přírodní rezervaci kolem Galapág, měla by pomoci kladivounům či želvám

Ekvádor vytvořil novou mořskou rezervaci kolem souostroví Galapágy. Chce tak rozšířit ochranu ohrožených druhů stěhovavých živočichů. Nově vyhlášené chráněné území představuje zhruba třetinu celé mořské rezervace kolem souostroví, která patří k největším na světě.
15. 1. 2022|

Britský soud otevřel cestu k vydání Assange do USA. Čelí tam obvinění ze špionáže

Britský odvolací soud otevřel cestu k vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států. Zrušil stanovisko nižší instance, podle kterého je jeho psychické zdraví příliš křehké na to, aby byl schopen zvládnout podmínky panující v americkém vězeňském systému. Assangeovi právníci se proti novému verdiktu odvolají.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 13:34|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou mumii. Pochází z doby před Inky

Archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole Lima našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Může být staré dokonce až 1200 let, přesné stáří určí datace pomocí uhlíku. Ostatky v každém případě pocházejí z kultury, která zde existovala před vznikem říše Inků v 15. století.
29. 11. 2021|