TÉMA

Paraguay

Peking slibuje tvrdou odpověď na cestu tchajwanského viceprezidenta do USA

Čína tvrdě odsoudila nynější návštěvu tchajwanského viceprezidenta Williama Laie ve Spojených státech a slíbila tvrdou odpověď. Peking Laie označil za „potížistu“. Jeho návštěvu ve Spojených státech vnímá jako další pokus Tchaj-wanu o získání nezávislosti. Čína ostrov, který funguje od roku 1949 de facto nezávisle, považuje za součást svého území. Podle tchajwanských úřadů Lai New Yorkem jen projíždí na své cestě na inauguraci paraguayského prezidenta Santiaga Peni, napsaly agentury AFP a Reuters. Čína v poslední době stále častěji narušuje tchajwanský prostor. Podle expertů možná chystá blokádu.
13. 8. 2023|

Paraguay povede Peña. Zdůraznil spoustu práce a slíbil styky s Tchaj-wanem

V nedělních prezidentských volbách v Paraguayi zvítězil kandidát vládnoucí konzervativní strany Santiago Peña. Po sečtení 99 procent odevzdaných hlasů má tento 44letý ekonom a bývalý ministr financí 42,7 procenta, čímž si zajistil více než patnáctiprocentní náskok nad šedesátiletým právníkem Efraínem Alegrem, který kandidoval za středolevicovou koalici. Paraguay je jedna z mála zemí Jižní Ameriky, kde se nekoná druhé kolo. Nový prezident nastoupí do funkce v srpnu. Voliči rozhodovali i o nových senátorech, poslancích a guvernérech.
1. 5. 2023|

Evropský zatýkací rozkaz je vydán na více než tisíc Čechů. Pět set jmen se dostalo na seznam Interpolu

Policisté z mnoha zemí pátrají po více než tisícovce Čechů, na které je v současnosti vydán evropský zatýkací rozkaz. V další mezinárodní databázi Interpol pak figuruje kolem pěti set Čechů. Je mezi nimi například i muž zodpovědný za tuzemskou loupež století.
30. 12. 2022|

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Neštěstí v Miami si již vyžádalo 16 obětí. Pátrání v troskách zříceného domu komplikuje počasí

Skoro týden po částečném kolapsu bytového komplexu na Floridě narostl počet potvrzených úmrtí na 16. V noci na středu se na místě našlo tělo dvanácté oběti, podle agentury AP pak dopoledne místního času velitel hasičů informoval čekající rodiny o nalezení dalších čtyř mrtvých. Místní činitelé mezitím požádali federální vládu o další pomoc při hledání skoro 150 pohřešovaných, aby ulevili záchranářům, a slibují důkladné vyšetření příčin tragédie.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 17:43|

Mezinárodní federace novinářů: Počet reportérů zabitých při práci loni stoupl na 65

Loni přišlo při výkonu svého povolání násilnou smrtí o život 65 novinářů nebo pracovníků médií v šestnácti různých zemích. To je o 17 zabitých žurnalistů více než v roce 2019, přičemž loňská statistika je zhruba na úrovni 90. let minulého století, uvedla při zveřejnění své každoroční zprávy Mezinárodní federace novinářů (IFJ).
12. 3. 2021|

„První indián v Praze“ se naučil chodit po vodě, ale doma mu nevěřili

Jmenoval se Čerwuiš Piošád Mendoza, Pražané ale synovi indiánského náčelníka říkali Červíček. Do českého hlavního města přijel s cestovatelem Albertem Vojtěchem Fričem. V pražských ulicích, neuvyklých na cizokrajnou jinakost, vzbuzoval exotický návštěvník pozdvižení, stejně tak ale kulturní šok zažíval sám Čerwuiš. V brněnské Huse na provázku nyní Fričovy zápisky posloužily jako základ nové inscenace. Na skutečném příběhu vykresluje nejen střet odlišných civilizací, ale i dvojsečnost pomoci a současnou krizi.
23. 2. 2021|

Nejslavnější světový mokřad letos rekordně hoří. Pantanal zaznamenal třikrát více požárů než loni

Jeden z největších světových mokřadů Pantanal, který se rozkládá na hranicích Brazílie, Paraguaye a Bolívie, letos zasáhlo třikrát více požárů než loni. Informoval o tom brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE).
30. 7. 2020|

Babiš potvrdil jméno nového velvyslance při EU. Bude jím diplomatka Edita Hrdá

Novou velvyslankyní Česka při EU bude od října diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky. Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval v neděli Deník N, kterému to potvrdil předseda vlády.
26. 7. 2020|

Německo a Francie hlásí tisíc nakažených. Podle Kurze je otázkou času, než opatření podobná těm italským přijmou další země

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 109 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Zatímco v Číně epidemie zpomaluje, Itálie dala do karantény 16 milionů lidí, v Německu i Francii je už více než tisíc nakažených. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze je jen otázku času, než k podobně přísným opatřením, jako jsou ta italská, přistoupí i další země EU.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 22:02|

Volný obchod a ochrana investic. Evropská unie uzavřela dohody s Vietnamem

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters.
30. 6. 2019|

Průlom po 20 letech jednání. Unie se dohodla se zeměmi Mercosuru na smlouvě o volném obchodu

Zástupci Evropské unie a jihoamerického obchodního bloku Mercosur se dohodli na podobě smlouvy o volném obchodu, na které pracují už téměř dvě desetiletí. S odvoláním na své zdroje to v pátek uvedly agentury Reuters a AFP. Později to potvrdili i zástupci obou stran. Mercosur tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.
28. 6. 2019Aktualizováno28. 6. 2019, 21:29|

Argentinu a Uruguay zasáhl masivní blackout. Výpadky proudu hlásí i Brazílie, Paraguay a Chile

Jihoamerické státy Argentina a Uruguay se kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ocitly bez dodávek proudu. Obě země mají dohromady 48 milionů obyvatel. Výpadek se podle informací na sociálních sítích dotkl i části Brazílie, Paraguaye a Chile. Argentinské ministerstvo energetiky naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande.
16. 6. 2019Aktualizováno16. 6. 2019, 23:04|

Hledaný poslanec Wolf se podle policie skrývá v Paraguayi. Zadržen tam ale zatím nebyl

Policie pravděpodobně našla bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, který se vyhýbá nástupu do vězení. Podle vyšetřovatelů by se měl skrývat v Paraguayi. Na případu teď spolupracují s tamní policií. Informaci ČT potvrdila mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. Wolf je nezvěstný od roku 2013, kdy měl nastoupit do vězení na šest let za dotační podvod.
10. 5. 2019Aktualizováno10. 5. 2019, 18:34|

Paraguay otevřela ambasádu v Jeruzalémě. Jako třetí země po USA a Guatemale

Paraguay jako další země po USA a Guatemale otevřela v Jeruzalémě své velvyslanectví. USA svou ambasádu otevřely 14. května,  Guatemala o dva dny později. Kvůli pondělnímu ceremoniálu přijel do Izraele už v neděli paraguayský prezident Horacio Cartes, který se ještě před otevřením ambasády setkal se svým protějškem Reuvnem Rivlinem.
21. 5. 2018|

Demonstranti v paraguayské metropoli způsobili požár v parlamentu

Demonstranti v paraguayské metropoli násilím vnikli do budovy parlamentu, kde podle místních médií ničili zařízení a způsobili požár. Protesty vypukly v pátek poté, co senátoři schválili změnu ústavy umožňující prezidentovi znovu kandidovat na nejvyšší úřad v zemi. Střety s policií si vyžádaly téměř tři desítky zraněných, mezi nimiž byli demonstranti, policisté i poslanci.
1. 4. 2017|