TÉMA

Jan Hamáček

Vrbětice zlomily česko-ruské vztahy, agrese Kremlu je ještě zhoršila

Vláda se zabývá obsazením velvyslaneckého postu v Moskvě. Jde o citlivé téma, zvlášť vzhledem ke stavu česko-ruských vztahů v posledních letech. Diplomatickou roztržku spustilo zjištění, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích byli zapojení agenti ruských tajných služeb. Vzájemné vztahy pak dále zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.
27. 3. 2024|

Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.
18. 6. 2023|

Ministerstvo rozdělovalo dotace, přestože neznalo potřeby hasičů a záchranářů, říká zpráva NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle výsledků kontroly dříve nastavilo podporu pro zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, aniž znalo potřeby hasičů, policie a záchranářů. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjišťoval, jak MMR, a ministerstvo vnitra a devět vybraných příjemců podpory nakládalo v letech 2018 až 2022 s penězi Evropské unie a státního rozpočtu určenými na řešení katastrof. Se závěry úřadu ministerstvo nesouhlasí.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 14:15|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.
10. 3. 2023|

Policie podezřívala vysoké úředníky ze zfalšování Hamáčkova rozhodnutí. Na obvinění neměla dost důkazů

Tři vysoké úředníky ministerstva vnitra podezřívali policisté ze zfalšování rozhodnutí, kterým bývalý šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) jmenoval loni v prosinci ředitele pražské policejní školy. Krátce po nástupu Víta Rakušana (STAN) někdo z nich podle kriminalistů sepsal dokument s Hamáčkovým podpisem a datem z doby, kdy byl ještě ministrem. Policie ale nenašla dost důkazů, aby mohla některého z nich obvinit. Česká televize to zjistila z neveřejného usnesení, kterým detektivové případ odložili.
15. 12. 2022|

Policie odložila kauzu exministra Hamáčka. Před odchodem narychlo jmenoval ředitele policejní školy

Policie odložila případ bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který loni v prosinci za nejasných okolností pověřil policejního exprezidenta Vladislava Husáka vedením policejní školy v Praze. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková, která kauzu dozorovala. Kriminalisté zkoumali, zda na Hamáčkovo loňské rozhodnutí nebylo záměrně napsáno dřívější datum. Podle Deníku N totiž obsahovalo pasáže, které ministerstvo dostalo až poté, co se šéfem resortu stal Vít Rakušan (STAN). Ten pak Husákovo pověření k řízení školy zrušil.
6. 12. 2022|

Jurečka dočasně převzal ministerstvo životního prostředí. Čeká, že ho bude řídit čtyři týdny, pak přijde Hladík

Resort životního prostředí má nového ministra. Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho ale povede jen dočasně, sám předpokládá, že to budou asi čtyři týdny. Prezident Miloš Zeman pověřil šéfa lidovců, aby ministerstvo řídil, dokud se nevyjasní situace kolem původního kandidáta Petra Hladíka (KDU-ČSL). V souvislosti s brněnskou bytovou kauzou byla v jeho kanceláři policie. Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) přes problém s výběrem svého nástupce končí. Rezignaci zdůvodnila zdravotními problémy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není možné, aby ještě pokračovala.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 15:27|

Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.
18. 9. 2022|

Reportéři ČT: Antimonopolní úřad pokutoval hasiče. Bez tendrů uzavírali smlouvy za desítky milionů s jedinou firmou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil předchozí zjištění pořadu Reportéři ČT, že za působení bývalého generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby se obcházel zákon o veřejných zakázkách, a uložil pokuty. V několika krajích totiž dostala firma Patrol Group, která nemusela do výběrového řízení, lukrativní byznys. Její majitel je zároveň přítelem Drahoslava Ryby, který je nyní poslancem za hnutí ANO. Tématu se věnoval redaktor Dalibor Bártek.
6. 9. 2022|

Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková

Vyšší policejní školu a Střední policejní školu ministerstva vnitra v Praze od pátku vede Ivana Ježková. Do funkce ji ustanovil ministr Vít Rakušan (STAN). Nová ředitelka vzešla z výběrového řízení, informoval resort. Předchozí ministr Jan Hamáček (ČSSD) dříve pověřil vedením školy někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, Rakušan ale pověření zrušil kvůli podezření, že dokument byl antedatovaný.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 12:11|

Policie odložila případ neuskutečněné Hamáčkovy cesty do Moskvy. Zanikla trestní odpovědnost

Policisté odložili případ neuskutečněné cesty bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Na dotaz ČT to uvedl Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozorovalo. Informaci potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Exministr podle policie dobrovolně upustil od dalšího jednání směřujícího ke spáchání zvlášť závažného zločinu, a proto mu trestní odpovědnost zanikla.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 12:22|

NCOZ odložila vyšetřování zakázky ministerstva vnitra na antigenní testy do škol

Prověřování zakázky ministerstva vnitra na nákup antigenních testů do škol končí. Národní centrála proti organizovanému zločinu rozhodla o jeho odložení. Proti rozhodnutí se nebude bránit ani státní zastupitelství, které případ dozorovalo. České televizi informace potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Ondřej Trčka. Tendr na dodávku 3,6 milionu testů vyhrála loni v únoru společnost Tardigrad International Consulting. Podle zjištění Seznam Zpráv se ale nejednalo o nejvýhodnější nabídku.
27. 6. 2022|

Odškodnění za vrbětické výbuchy dostanou i lidé bez trvalého bydliště v obcích, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 explodovaly muniční sklady. Nárok na odškodnění nově získají lidé, kteří v obcích sice prokazatelně žili, ale neměli tam trvalý pobyt. Soud zároveň otevřel cestu k odškodnění lidí, kteří měli pobyt zapsaný na ohlašovně obecních úřadů. Úspěšný návrh na zrušení výjimek v zákoně podávala skupina 19 senátorů z klubu STAN.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 11:57|

Policie rozdělí NCOZ. Vyčlení boj s terorismem a kyberkriminalitou

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se rozdělí. Policejní prezident Martin Vondrášek oznámil, že vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu. Podle Vondráška se již žádné další dělení zbylých sekcí NCOZ neplánuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již najevo, že s reorganizací nemá problém.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:31|

Civilní rozvědku bude řídit Petr Mlejnek, Vojenskou policii Otakar Foltýn

Novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od 8. července stane bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. O den dříve skončí ve funkci šéfa rozvědky Marek Šimandl, který odchází na vlastní žádost. Novým náčelníkem Vojenské policie se od 1. července stane Otakar Foltýn z kanceláře náčelníka generálního štábu.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 18:59|

Hamáček neuspěl se žalobou na Seznam.cz kvůli tvrzením o Vrběticích

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neuspěl se žalobou na majitele webu Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Server mu nemusí platit, rozhodl v úterý soud. Soudkyně Eva Harmachová žalobu Hamáčka vůči serveru zamítla, protože podle ní nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra. Žalobu vůči Kroupovi a Cirokové rovněž zamítla, protože reportéři nejsou v dané věci jako zaměstnanci serveru takzvaně pasivně legitimováni, což znamená, že nejsou nositelem hmotně-právní povinnosti, o kterou v řízení jde.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 14:32|

Policii zajímalo, jestli prezidentovi lidé bez prověrky viděli tajný dokument, zřejmě je však skartován, uvedly ČRo a Respekt

Policie podle zdrojů Českého rozhlasu Radiožurnálu a Respektu prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu BIS o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Policisty podle nich původně zajímalo, zda tajnou zprávu neviděl někdo z pracovníků prezidentské kanceláře, kdo nemá bezpečnostní prověrku. Když chtěli dokument vidět, vyšlo najevo, že byl zřejmě skartován. Hrad odmítl, že by při nakládání s tajnými dokumenty jakkoli pochybil. Prezidentská kancelář také zpochybnila, že by hlava státu dostala do rukou dokument o Vrběticích až deset dnů po doručení. Stalo se tak s šestidenním odstupem. Údajnou skartací by se měl zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:41|

Česká pošta propustí 669 zaměstnanců, chce ušetřit půl miliardy ročně

Česká pošta zruší od letošního května 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Podle vedení jde o další krok k optimalizaci nákladů. Pošta zaměstnává celkem 27 tisíc lidí.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:10|

Vláda by měla usilovat o omluvu a kompenzace od Ruska, shodl se senátní výbor

Vláda by se podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost měla snažit o revizi vztahů s Ruskem tak, aby byly vzájemně výhodné. Měla by usilovat také o omluvu a kompenzace kvůli roli ruských agentů ve vrbětické kauze. Po jednání výboru to řekl jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý). Výbor své šetření ohledně výbuchů ve Vrběticích uzavřel bez toho, aby se mu podařilo získat vyjádření bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který se z jednání opakovaně omluvil.
19. 1. 2022|

Státní zástupce obžaloval ředitele z ministerstva práce, měl ovlivňovat zakázku na informační systém

Státní zástupce podal obžalobu na ředitele oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karla Macka v kauze ovlivňování IT zakázek. Obžaloba ho viní ze zneužití pravomoci a z pletich při zadání veřejné zakázky. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Podle serveru iROZHLAS měl Macek nabízet úplatek jedné z firem účastnících se tendru na výplatu sociálních dávek, aby se z výběrového řízení stáhla. V kauze policisté obvinili také bývalého náměstka MPSV Jana Baláče, ten se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu.
12. 1. 2022|

Mynář tlačil na Švejdara, aby vyměnil zlínského policejního ředitele, píše Deník N

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle Deníku N tlačil na výměnu ředitele zlínské policie Jaromíra Tkadlečka. Několikát se kvůli tomu prý obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten žádost podle serveru opakovaně odmítl. Důvod Mynářova požadavku na výměnu krajského policejního ředitele není jasný, trestně stíhaný kancléř ale ve Zlínském kraji částečně žije a podniká. Mynář na informace deníku nereagoval. Záležitostí se má zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 17:13|

Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|

Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.
31. 12. 2021|