TÉMA

Balet

Kyjevský balet zahajuje novou sezonu. Z repertoárů zmizela díla ruských klasiků

Národní opera a balet v Kyjevě navzdory válce zahajují novou sezonu. Z jejich repertoáru však zmizela díla Petra Čajkovského a dalších ruských klasiků. Pro ukrajinské tanečníky je to forma vzdoru. Chtějí se definitivně vymanit z vlivu ruské kultury – a to i kvůli členům souboru, kteří padli nebo bojovali na frontě.
1. 11. 2023|

Taneční inscenace v Českém Krumlově připomíná osobnost malíře Egona Schieleho

Osobnost malíře Egona Schieleho připomíná jediná letošní premiéra na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Rakouský expresionista měl k městu blízký vztah. Taneční divadlo s podtitulem Autoportrét vzniklo pod vedením režisérského dua Skutr a choreografa Jana Kodeta.
10. 8. 2023|

To se nedá popsat, to musíte zažít, vzkazuje Tanec Praha a zahajuje hlavní program

V pražském divadle Ponec začne ve středu večer hlavní část 35. ročníku festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha. Se světovou premiérou svého nového představení se na přehlídku vrátí italská choreografka Silvie Gribaudi, která patří k oblíbeným hostům festivalu. V inscenaci Grand Jeté si spolu s italským tanečním souborem MM Contemporary Dance Company klade s nadsázkou otázku, kde vlastně končí balet.
7. 6. 2023|

Romantický příběh o víle a mládenci. Státní opera uvedla balet La Sylphide od hvězdného choreografa

Ve Státní opeře měl premiéru balet La Sylphide. Romantický příběh o víle a mládenci na hraně skutečnosti a snu nastudovali členové Baletu Národního divadla pod vedením uznávaného choreografa Johana Kobborga.
17. 5. 2023|

V olomouckém baletu Bolero kritizuje narcismus a Carmen si trvá na svých právech

Na míru baletu Moravského divadla zpracovali italští choreografové dva kusy inspirované světoznámými melodiemi. Přesto diváci nemohou čekat klasiku ani v současném pojetí Ravelovy skladby Bolero ani v převyprávění příběhu Bizetovy operní Carmen. Obě choreografie uvádí divadlo během jednoho večera.
20. 4. 2023|

Princeznu Hyacintu v Liberci unesli Oskaru Nedbalovi

Děj baletního příběhu o lásce je umístěn na hrad Trosky, kam vesnického kováře zavede touha získat bájný poklad. Potkává ale princeznu Hyacintu, kterou unesl černokněžník, a pokusí se ji vysvobodit. „Má si najít ženicha, ale nechce žádného z nápadníků, který je jí nabízen. Zamiluje se do prostého kováře, vznikne opravdová láska,“ doplnila představitelka princezny Hyacinty Johana Březinová. Alternuje ji Nuria Cazorla García.
30. 3. 2023|

Louskáček v Ostravě je bohatší o Vánoční koledu

Louskáček bývá tradiční součástí předvánočního divadelního programu. Do Národního divadla moravskoslezského se vrací po dvanácti letech. Pohádkový příběh na Čajkovského hudbu nastudoval baletní soubor s maďarským choreografem Yourim Vámosem. Jeho verze klasického baletu je propojená s Vánoční koledou Charlese Dickense.
18. 11. 2022|

Národní divadlo v Praze draží svůj první NFT. Jako digitální dílo nabízí fotografii z Labutího jezera

Národní divadlo v Praze prodává svůj první NFT, tedy non-fungible token či nezaměnitelný token. Zájemci mohou v digitálním prostředí vlastnit fotografii z nastudování Národního divadla. Fotograf Pavel Hejný na něm zachytil primabalerínu Nikolu Márovou. Snímek je na prodej ve virtuální aukci, výtěžek je určen na financování rehabilitačního centra, které pomůže právě tanečníkům.
24. 10. 2022|

Zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. Držitel Thálie se proslavil imitováním slepice

Ve věku 86 let zemřel tanečník, mim a choreograf Jaroslav Čejka. Jeho profesní vrchol je spojen s Národním divadlem v Praze. Byl držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Široká veřejnost si ho spojovala především s jeho komickou scénkou o slepici.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 13:28|

Brněnské Bolero přemýšlí o smrti, genderu i překážkách ve vztazích

Tři tvůrce, tři choreografie a tři rozdílná pohybová vyjádření spojuje nová baletní inscenace v Národním divadle Brno. Novou sezonu zahájil brněnský balet komponovaným večerem Bolero, nazvaným podle skladby Maurice Ravela. Tématem jednotlivých choreografií jsou vztahy, základní otázky lidského bytí i otazníky nad vlastní identitou.
26. 9. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Národní divadlo zahájilo sezonu s vyšším vstupným a novými šéfy. Za 140 let přežilo větší krize, připomněl ředitel

Národní divadlo zahájilo 140. sezonu. Chystá pro ni devatenáct premiér v činohře, opeře i baletu. Za vstupenky si diváci kvůli vyšším cenám energií připlatí. S novou sezonou přichází částečná proměna uměleckého managementu. Slavnostní zahájení, jehož součástí bylo i předávání cen, bylo vyhrazeno divadelníkům. Pro veřejnost připravuje Národní divadlo zahájení 1. září na Střeleckém ostrově.
29. 8. 2022|

Baletní Carmen z Ostravy tančí v nočním klubu a láska pro ni nemá hranice

Příběh vášnivé Carmen je znám především z opery Georgese Bizeta, má ale i další umělecká ztvárnění. Baletní nyní spolu se souborem Národního divadla moravskoslezského (NDM) připravil choreograf Jiří Pokorný. Příběh posunul do současnosti a soustředí se na milostný trojúhelník.
17. 5. 2022|

Dál tvořit. Tři ukrajinské umělkyně i v Česku malují, zpívají a tančí

Umělci, kteří před válkou utekli z Ukrajiny do Česka, nechtějí nechat svůj talent ležet ladem. Mnozí hledají uplatnění ve svém oboru. V Táboře nyní žije a tvoří malířka Anna Kulbanska, na plzeňskou konzervatoř nastupuje zpěvačka Violetta Kovalenková a v Olomouci učí lektorka baletu Natalia Gajduková. Do tance zasvěcuje nejen české děti, ale také na dálku své svěřenkyně na Ukrajině.
6. 4. 2022|

Italové jsou dobře vychovaní, říká po debutu v La Scale choreograf Jiří Bubeníček

Na jeviště operního domu La Scala v Miláně se po pandemické odmlce vrátil balet. Proslulá scéna si pro návrat vybrala Večer čtyř choreografů. Jedním z nich byl i Jiří Bubeníček, pro uznávaného tanečníka bylo představní choreografickým debutem v tomto divadle.
16. 6. 2021|

Thálie vybírá z více než třicítky nominací, cenu už mají jistou Josef Abrhám či Aneta Voleská

Ceny Thálie zveřejnily jména herců a hereček, tanečníků a tanečnic či pěvců a pěvkyň, kteří mohou letos získat ocenění za mimořádný jevištní výkon. Nominace byly oznámeny on-line, pouze přes internet se odehraje 14. listopadu i vyhlášení vítězů na scéně Národního divadla. Ocenění už nebude překvapením pro držitele ceny za celoživotní mistrovství, Thálie totiž nové laureáty představily zároveň s odtajněním nominací v jednotlivých kategoriích.
2. 11. 2020|

Místo Romea Radiohead. Brněnský balet se ponoří do Juliina vesmíru

Slavný příběh milenců z Verony a rockovou hudbu skupiny Radiohead spojuje baletní představení Radio and Juliet, které uvede Národní divadlo Brno. V sobotu večer čeká tanečníky odložená premiéra jako dozvuk sezony poznamenané pandemií koronaviru.
8. 8. 2020|

Tip z iVysílání: Romantický Korzár tančí ve Vídeňské státní opeře

Česká televize o víkendu poprvé v celku uvedla klasický romantický balet Korzár. Dílo inspirované poémou britského básníka George Byrona nastudoval baletní soubor Vídeňské státní opery. Do exotického prostředí vtáhne diváky také záznam v iVysílání, ale jen do 1. srpna.
22. 7. 2020|

#ZdravíJeUmění. Mádl na sítích zachraňuje bábu, Schwarzenegger osla

„Pomáhat a chránit“ není v těchto dobách už jen heslem policie. K obojímu vyzývají mimo jiné i umělci, jak čeští, tak zahraniční. V souvislosti s opatřením proti šíření nemoci COVID-19 nemohou sice často na pódia, jeviště či vernisáže, ale mnozí své známé tváře využívají na sociálních sítích k šíření osvěty a vzájemné podpory.
23. 3. 2020|

„Odkud vychází cit.“ Oněgin v Národním opět opisuje Crankovu choreografii

Národní divadlo uvádí v obnovené premiéře balet inspirovaný veršovaným románem ruského romantika Alexandra Puškina. Milostný příběh samolibého mladíka Evžena Oněgina a sentimentální Taťány inspiroval tvůrce napříč žánry. První scéna zvolila nejznámější taneční zpracování od choreografa Johna Cranka.
20. 2. 2020|

Asi taková romantika jako projímadlo. Miřenka Čechová si nedělá o baletu iluze

Studium baletu jako čas plný bolesti, odříkání a také ponižování, přiznává tanečnice Miřenka Čechová. Dnes je uznávanou osobností současného tance a takzvaného fyzického divadla, do doby, kdy nosila baletní piškoty, se ale vrátila v próze s názvem Baletky. Dril, jenž za krásou baletního umění stojí, popisuje se sarkastickým nadhledem.
15. 1. 2020|

Valčík i Mamas and Papas. Národní divadlo uvedlo satiru v baletu Leonce & Lena

Téměř dvě stě let starou politickou satiru Leonce a Lena německého spisovatele Georga Büchnera uvedlo Stavovské divadlo jako balet. Německý choreograf Christian Spuck ji už s velkým úspěchem představil na prestižních světových divadelních scénách ve Stuttgartu nebo Montréalu. Jeho choreografie více než na tanci stojí na činohře.
2. 12. 2019|

Trochu groteska, trochu jazz. Sluha dvou pánů baví v Liberci komiksovým baletem

Sluhu dvou pánů si Šaldovo divadlo vybralo pro první premiérové představení po rekonstrukci. Novinku uvádí jako „jazzové“ taneční divadlo na motivy stejnojmenné hry Carla Goldoniho. I liberecká inscenace v nastudování baletního souboru slibuje komedii plnou záměn a nedorozumění.
15. 11. 2019|

Umění a kultura na Czech Press Photo 2019: Labutí jezero, Zapomenutý komunista a Divadlo na Vinohradech

Porota Czech Press Photo představila nominované snímky 25. ročníku soutěže. Z celku osmi hlavních kategorií byli v sekci Kultura a umění nominováni tři fotografové: Martin Divíšek věnoval svojí pozornost Labutímu jezeru v Národním divadle. Marek Malis přináší pohled do zákulisí Baletu Hommes Fatals – představení, které je součástí programu Divadla na Vinohradech. A fotografa Amose Chapplea zaujal „Zapomenutý komunista“, památník stojící v Bulharsku.
17. 10. 2019|