TÉMA

Nigérie

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Shell opouští nigerijskou pevninu. Kontaminovanou vodu čistí zoufalí obyvatelé na vlastní pěst

Nigerijská delta Nigeru patří mezi nejbohatší naleziště ropy na světě, často zde ale dochází k únikům a kontaminaci vody i půdy. Kdo bude řešit následky, bude teď zřejmě ještě komplikovanější, jelikož jeden z největších znečišťovatelů, energetický gigant Shell, si dál ponechá jen lukrativnější a méně problematickou těžbu na moři. Pevninský byznys po více než šesti dekádách prodává.
7. 3. 2024|

Bití, sexuální násilí, nucené potraty i podvodné zázraky. Svědci popsali BBC praktiky Synagogální církve všech národů

Server britské televize BBC uvedl, že odhalil svědectví o rozsáhlém sexuálním zneužívání a mučení lidí, kterého se v Nigérii dopouštěl zakladatel Synagogální církve všech národů a kazatel TB Joshua. Desítky někdejších členů církve webu řekly, že je Joshua fyzicky týral, znásilňoval a podroboval nuceným potratům. Některé z obětí tvrdí, že byly uvnitř Joshuova komplexu v Lagosu svlékány a bity elektrickými kabely nebo biči.
8. 1. 2024|

Pokud byla cesta do Nigérie skutečně tak nepřipravená, měla se odpískat, míní Svoboda

Cesta do Nigérie byla buď amatérsky připravená, nebo jde o politický postoj, řekl o zrušené návštěvě českého premiéra Petra Fialy (ODS) bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda ve středeční 90' ČT24. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Interview ČT24 zopakoval, že Nigérie zrušení návštěvy zdůvodnila nemožností zajištění programu. Nigérie patří mezi nejvýznamnější africké obchodní partnery Česka a řadí se mezi ekonomické lídry kontinentu, mimo jiné i díky zásobám ropy.
8. 11. 2023|

Nemáme signály, že za zrušenou návštěvu premiéra v Nigérii může český postoj k Izraeli, řekl Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie podle něj žádné takové signály nezaznamenala. O tom, že zrušení Fialovy návštěvy může souviset s českou podporou Izraele v OSN, mluví někteří politici či analytici. Fiala měl Nigérii navštívit v rámci své cesty po subsaharské Africe, Abuja ale návštěvu na poslední chvíli zrušila.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 18:29|

Je třeba posunout česko-keňskou spolupráci na novou úroveň, řekl Fiala v Nairobi. Do Nigérie nakonec nepoletí

O možném prohloubení spolupráce mezi Českem a Keňou v obranném sektoru či při stabilizaci keňské energetické infrastruktury hovořil v pondělí v Nairobi český premiér Petr Fiala (ODS). Při zahájení česko-keňského podnikatelského fóra také zmínil možnou kooperaci ve zdravotnictví či zemědělství i příležitost k navázání nových kontaktů v oblasti informačních technologií či vesmírném výzkumu. Původně měl pokračovat do Abuji, nigerijské úřady ale oznámily, že nejsou schopné zajistit odpovídající přijetí a program.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:33|

Útoky ozbrojenců si v Nigérii podle policie vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých

Při útocích ozbrojenců na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 40 lidí, policie podezřívá militantní islamistickou skupinu Boko Haram, uvedla agentura Reuters. Útočníci v pondělí a v úterý stříleli na vesničany a odpálili také pozemní minu v nigerijském státě Yobe, kde se podle policie jednalo o první velký útok za posledních 18 měsíců.
1. 11. 2023|

Sderot po útoku Hamásu čelí úbytku obyvatel. Nyní tam putují stovky novinářů

Zatímco v izraelském Sderotu ještě nedávno žilo přes třicet tisíc lidí, dnes jich ve městě zůstala jen desetina. Město, které se nachází poblíž hranic s Pásmem Gazy, bylo zvyklé na raketové údery, během 7. října se ale stalo terčem útoku islamistů z Hamásu. Místo starousedlíků do něj nyní míří novináři. Izraelské ministerstvo obrany přitom navrhuje prodloužit evakuaci pohraničí.
27. 10. 2023|

Prioritou je bezpečnost, ne volby, prohlásil šéf junty v Burkina Fasu rok po puči

Volby v Burkina Fasu se budou konat ve chvíli, kdy to dovolí bezpečnostní situace. Uvedl to prozatímní prezident země Ibrahim Traoré, který se k moci dostal přesně před rokem po státním převratu. V hlavním městě Ougadougou se mezitím k příležitosti prvního výročí sešly tisíce jeho příznivců, napsala agentura AFP.
30. 9. 2023|

Západoafrické státy plánují možnou vojenskou intervenci v Nigeru

Západoafrické státy začaly plánovat možnou vojenskou intervenci do Nigeru po tamním ozbrojeném převratu, ale zároveň se nevzdávají naděje na mírové řešení krize, informuje agentura Reuters. Blok sdružující země regionu po čtvrtečním summitu nařídil aktivaci pohotovostních sil pro případný zásah proti nigerské juntě, ale zdůraznil, že na stole jsou stále všechny možnosti včetně použití síly. Náčelníci generálních štábů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) se sejdou příští týden v Ghaně.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 19:07|

Francie dokončila evakuaci z Nigeru, kde opět vyšli do ulic stoupenci převratu

Francie dokončila evakuaci svých občanů a dalších Evropanů z Nigeru. Jde celkem o 1079 lidí, uvedla francouzská diplomacie. V hlavním městě Nigeru, Niamey, se mezitím shromáždily stovky stoupenců vojenské junty, přičemž řada z nich si přinesla velké ruské vlajky. S odvoláním na své zpravodaje na místě to napsala agentura AFP. Minulý týden provedla v Nigeru armáda převrat a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 15:28|

Hlad ve světě se nedaří vymýtit. Ztěžují to konflikty, dopady pandemie i extrémní teploty

Naděje na ukončení hladu do konce tohoto desetiletí, jak si v roce 2015 předsevzala OSN, se snižují. Loni čelilo chronickému hladu zhruba 735 milionů lidí, což je víc než před pandemií covidu-19. Loni se přitom zmírnil několikaletý stoupající trend poté, co se mnoho zemí ekonomicky zotavilo z pandemie. Ruská agrese proti Ukrajině a její tlak na ceny potravin a energií situaci ztížila.
13. 7. 2023|

Nový nigerijský prezident chce pozvednout ekonomiku, čelí ale kritice

Nový nigerijský prezident Bola Tinubu se po prvním měsíci ve funkci potýká s kritikou obyvatel. Do úřadu se dostal po slibech, že rozvine plný potenciál největší ekonomiky Afriky. Krátce poté zrušil dotace na pohonné hmoty a devalvoval měnu, což analytici chválili jako krok kupředu. Změny ale dopadly na nejchudší obyvatele, podle kritiků jsou reformy jen na oko a jde stále o pokračování starých struktur v zemi.
28. 6. 2023|

Dotování benzinu má v Nigérii skončit. Rozhodnutí nového prezidenta vyhnalo ceny nahoru

Nigérie je největší ekonomikou Afriky. A také jedním z největších producentů ropy na tomto kontinentě. Navzdory svému bohatství ji země není schopna rafinovat a benzin a naftu desítky let dováží. Od sedmdesátých let navíc pohonné hmoty nigerijským řidičům štědře dotuje. S tím chce skončit nový prezident Bola Tinubu. Odkdy přesně, není jasné. Spekuluje se o 30. červnu. Jeho rozhodnutí přesto způsobilo v zemi paniku a strmý růst cen nejen benzinu.
14. 6. 2023|

Potopení lodi v severní Nigérii nepřežilo přes sto lidí

Potopení lodi v severní Nigérii si vyžádalo životy nejméně stovky lidí, píše s odvoláním na tamní policii agentura AP. Pátrání po možných přeživších pokračuje. Loď se převrátila na řece Niger v pondělí brzy ráno, uvedla policie v nigerijském státě Kwara.
13. 6. 2023|

Nesnesitelnému vedru budou na konci století čelit dvě miliardy lidí, varuje studie

V některých oblastech světa začíná být takové horko, že tam přestanou být vhodné podmínky pro lidský život. V nové studii zveřejněné na konci května v časopise Nature Sustainability vědci popsali, že do začátku příštího století budou extrémním horkem ohroženy přibližně dvě miliardy lidí.
3. 6. 2023|

Celníci čekali, že najdou drogy. V plyšácích místo nich byly peníze od podvedených žen

Čeští celníci a kriminalisté pomohli rozbít organizovanou skupinu, která od důvěřivých žen podvodně vylákala přes jedenáct milionů korun. Jde o takzvané romantické podvody, kdy se pachatel zpravidla vydává za amerického vojáka, nebo lékaře. A pod příslibem společného života požaduje od svých obětí peníze.
12. 5. 2023|

Prezidentské volby v Nigérii vyhrál podle komise vládní kandidát, opozice chce nové hlasování

Vítězem prezidentských voleb ve více než dvousetmilionové Nigérii byl vyhlášen vládní kandidát Bola Tinubu. S odvoláním na volební komisi o tom informovaly světové agentury. Dva hlavní opoziční kandidáti požadují opakování hlasování, Atiku Abubakar a Peter Obi podle AP výsledky voleb zřejmě napadnou u soudu.
1. 3. 2023|

Nigerijci volí prezidenta i parlament. Čekají je ekonomické problémy a konflikty s islamisty

Prezidentské a parlamentní volby v nejlidnatější zemi Afriky budou mít podle mnoha pozorovatelů dopad na celý kontinent. Nová hlava státu i parlament se budou potýkat se zhoršující se bezpečnostní situací spojenou s řáděním zločineckých skupin, džihádistů či separatistů. V problémech je také ekonomika, která prožila v posledních letech dvě recese. Inflace přesahuje dvacet procent a téměř 133 milionů (z asi 216 milionů obyvatel) lidí trpí chudobou.
25. 2. 2023|

Nigerijský umělec vytváří portréty z vyhozených pantoflů

Nigerijský umělec Eugene Komboye vytváří pestrobarevné portréty ze starých pantoflů, snaží se tak zároveň vyčistit životní prostředí své země od odpadu. Začalo to jako školní zadání, které Komboye dostal na univerzitě v roce 2017. Nyní se svým šetrným uměním živí. Vlastní studio na jihovýchodě země a učí zde další nadějné mladé umělce. Materiály pro svá díla Komboye sbírá převážně na skládkách a podél říčních břehů. Ve svém studiu je vydezinfikuje a umyje, aby je potom mohl rozstříhat na kusy vhodné velikosti, které lepí vedle sebe na velkou tabuli. Někteří návštěvníci jeho studia pak přichází s fotografiemi, aby jim umělec vytvořil personalizované portréty.
4. 2. 2023|

Teplota oceánů překonala rekordy. Vědci varují před katastrofou

V roce 2022 byly světové oceány nejteplejší za celou dobu měření. Podle autorů výzkumu to dokazuje, že emise způsobené lidskou činností zapříčinily hluboké a rozsáhlé změny v klimatu planety.
14. 1. 2023|

Čeští vojáci předali velení mise EU v Mali. Do konce roku se ze země stáhnou

Česká armáda v pátek ukončila velení výcvikové mise EU v Mali. Funkci velitele EUTM zastával od června brigádní generál Radek Hasala. Velení předal španělskému brigádnímu generálu Santiagovi Fernandezovi Ortiz-Repisovi. Čeští vojáci se zároveň z mise po téměř desetiletém působení do konce letošního roku stáhnou. Armáda to oznámila na svém webu. V zemi zůstane několik českých vojáků v rámci mise Spojených národů MINUSMA.
16. 12. 2022|

Od úterý je na světě víc než osm miliard lidí

Od úterý žije na planetě Zemi oficiálně přes osm miliard lidí, což je víc než kdykoli v historii. Překročení nového milníku oznámila Organizace spojených národů (OSN), která globálně mapuje statistiky porodnosti a úmrtnosti. Zvláště země s průměrně velmi mladou, či naopak stárnoucí populací v tomto ohledu řeší, díky jakým zdrojům se rostoucí lidstvo uživí.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:43|

Evropská unie musí aktivněji čelit ruské propagandě v Africe, vzkázal Lipavský

Evropská unie musí společně aktivněji čelit ruské propagandě v Africe. Na jednání zvláštních zmocněnců pro oblast Sahelu to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Také podle zvláštní představitelky Evropské unie pro Sahel Emanuely Del Reové vede Rusko na kontinentu dezinformační kampaň proti Evropě a Západu.
7. 11. 2022|