TÉMA

Vietnam

Vietnamská magnátka dostala trest smrti za obří podvod. Režim demonstruje boj s korupcí

K trestu smrti byla ve Vietnamu odsouzena bývalá realitní magnátka a bankéřka Truong My Lan za podíl na bankovních podvodech ve výši téměř tří set miliard korun. Jde o největší finanční zpronevěru v dějinách země. Nejvyšší trest je demonstrací protikorupčního boje, který v komunisty ovládaném státě postupně zasahuje i do vrchních pater moci.
11. 4. 2024|

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Vietnam a Čína podepsaly dohody o spolupráci, vztahy obou zemí ale tíží spory

U příležitosti končící návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Vietnamu podepsali představitelé obou zemí desítky dohod o spolupráci. Rozhodnutí posílit vztahy států, které ovládají komunistické strany, označili jejich představitelé za strategické, informovala ve středu agentura Reuters. Vztahy obou zemí zatěžují zejména spory ohledně Jihočínského moře.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:42|

Zemřel americký diplomat Henry Kissinger. Kondolence přicházejí z celého světa, objevuje se i kritika

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu sto let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates. Kondolence přicházejí z celého světa, ve Spojených státech vyvolal odchod bývalého ministra zahraničí smíšené reakce.
30. 11. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 02:00|

Od uprchlíka s přízvukem k „Machiavellimu“. Kissinger zasahoval do světové politiky celá desetiletí

Ve věku sta let zemřel Henry Kissinger, odešla tak jedna z nejvlivnějších osobností dvacátého století. Diplomat a teoretik mezinárodních vztahů působil od konce šedesátých let jako bezpečnostní poradce dvou amerických prezidentů. Zastával také post ministra zahraničí. Zasloužil se o zmírnění napětí ve vztazích se Sovětským svazem i Čínou. „Americký Machiavelli“ si svým pragmatismem získal nejen mnoho obdivovatelů, ale také kritiků. Podle nich mimo jiné neváhal v zájmu dosažení svých cílů podporovat i diktátorské režimy.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:24|

Spor v Jihočínském moři se vyostřuje. Na dodržování práva dohlédne koalice devíti zemí

Neshody Číny a Filipín kvůli sporným vodám v Jihočínském moři pokračují. Přibývá incidentů, při kterých čínské lodě blokují a ohrožují filipínská plavidla. Poslední se odehrál v pátek. Filipíny přitom stále důrazněji vzdorují. Ve snaze připravit se na čínskou hrozbu se v oblasti koná námořní cvičení devíti zemí v čele se Spojenými státy.
8. 10. 2023|

„Pohádkový příběh bohéma s rozzářenýma očima“. Havel podle Topola stále inspiruje v zahraničí

Dílo Václava Havla rezonuje i tam, kde boj o svobodu probíhá v té nejtvrdší formě, řekl o prvním českém prezidentu v Událostech, komentářích programový ředitel Knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Až pohádkový příběh muže, který se stal z vězně prezidentem, podle něj stále inspiruje lidi nejen v zahraničí.
7. 10. 2023|

Firmám chybí čtvrt milionu zaměstnanců, na odvodech to znamená 45 miliard, řekl Jurečka

Firmám v Česku chybí lidé na 249 tisíc míst. Pracovníci chybějí jedné z pěti oslovených společností, jako hlavní bariéru růstu to uvádí jedna ze sedmi, vyplynulo z analýzy ministerstva práce a sociálních věcí. Extrémně vysoká poptávka podle ní brzdí rozvoj ekonomiky. Kdyby tato místa byla obsazena, jen na odvodech v průměrné výši u jednotlivých profesí by přinášela navíc 45 miliard korun do státního rozpočtu, uvedl při představení výsledků analýzy volných pracovních míst a zaměstnávání cizinců ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 19:46|

Sněmovna schválila dohody EU s Thajskem a Malajsií. Fiala čelil interpelacím o lécích i potravinách

Sněmovna ve čtvrtek schválila smlouvy, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Oba dokumenty zahrnují spolupráci mezi evropskou sedmadvacítkou a uvedenými asijskými zeměmi v řadě témat od lidských práv přes boj proti terorismu a organizovanému zločinu po boj s migrací. Dopoledne měli poslanci na programu také písemné interpelace. Opět se ale nedostali k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám z éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne pak premiér Petr Fiala (ODS) odpovídal na ústní interpelace, během kterých opozice upozorňovala na hospodaření státu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 18:14|

Přes padesát lidí zemřelo při požáru bytového domu ve Vietnamu

Při rozsáhlém požáru bytového domu v hlavním městě Vietnamu Hanoji zahynulo v noci na středu 56 lidí a dalších 37 utrpělo zranění. Vyplývá to z aktualizované bilance, kterou zveřejnila vietnamská státní televize VTV. Dosavadní zprávy hovořily o třiceti mrtvých.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 15:36|

USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci

Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:26|

Z USA a Vietnamu jsou „všeobecní strategičí partneři“. Biden mluvil o vztazích s Čínou

Spojené státy a Vietnam povyšují své diplomatické vztahy na takzvané všeobecné strategické partnerství, které bude stát na nových obchodních dohodách o polovodičích, vzácných minerálech a potenciálně i bezpečnosti. Podrobnosti o smlouvách nicméně zatím nebyly zveřejněny. Informuje o tom agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden se v neděli v Hanoji setkal s generálním tajemníkem komunistické strany Nguyen Phu Trongem a dalšími vysokými činiteli.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:04|

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Český režisér s vietnamskými kořeny točí o generačním nedorozumění. Bez večerek a sentimentu

V Česku vzniká hraný film, který chce nabídnout poučený vhled do rodinného života vietnamské komunity u nás bez zbytečných stereotypů a sentimentu. Jako svůj celovečerní hraný film ho natáčí český režisér vietnamského původu Dužan Duong podle vlastního scénáře. Snímek Letní škola koprodukuje Česká televize.
30. 8. 2023|

Norsko objevilo obří naleziště fosfátů. Je v něm stejně zásob, jako má zbytek světa dohromady

Obrovské podzemní naleziště vysoce kvalitních fosfátů v Norsku, které je označováno za největší na světě, je podle společnosti, která ho využívá, dostatečně velké na to, aby uspokojilo světovou poptávku po hnojivech, materiálech nutných pro výrobu solárních panelů a baterií do elektromobilů nejméně na příštích sto let.
3. 7. 2023|

Na Blízkém východě přibývá pěstování „vodního mechu“. Symbiotická azolka roste jako o život

V suchých oblastech Středozemního moře by mohla zemedělcům pomoci vodní rostlina původem z Asie. Pokud se správně pěstuje, může nahradit jiná krmiva pro domácí zvířata, ukazují teorie i praxe.
20. 6. 2023|

El Niño ohrožuje pěstitele kávy, problémy bude mít hlavně levná robusta

Klimatický jev El Niño, který by se měl objevit v druhé polovině letošního roku, ohrožuje pěstitele kávy, zvláště robusty. Pro arabicu je hrozba mírnější. Výnosy dvou největších producentů robusty, Vietnamu a Brazílie, by se mohly snížit, pokud by tento jev byl silný. S odvoláním na informace od analytiků a odborníků na počasí to uvedla agentura Reuters.
26. 5. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Požáry v Austrálii roku 2020 byly tak extrémní, že oddálily příchod El Niña, ukazují meteorologické modely

V letech 2019 až 2020 zasáhly Austrálii výjimečně silné požáry. Sežehly 24 milionů hektarů, spálily přes tři tisíce domů a připravily o život tři desítky lidí. Podle nové studie byly tak extrémní, že zřejmě pomohly tomu, aby po tři roky vydržel klimatický jev La Niña, což je zcela výjimečné.
15. 5. 2023|

Spojené státy vyzvaly Čínu, aby přestala s provokacemi v Jihočínském moři

Spojené státy americké v sobotu podle agentury AFP vyzvaly Čínu, aby přestala s „provokativním a nebezpečným chováním“ v Jihočínském moři. Tam se k sobě v posledních dnech několikrát nebezpečně přiblížila filipínská a čínská plavidla. Manila a Peking se kvůli tomu navzájem obvinily z vyvolávání námořních incidentů.
29. 4. 2023|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Česko by mohlo dodat do Vietnamu letadla nebo radary, píše Reuters

Vietnam jedná s Českou republikou o vojenských dodávkách včetně letadel a radarů a také o modernizaci obrněných vozidel a střelných zbraní. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj české vlády. Hanoj usiluje o diverzifikaci svého převážně ruského arzenálu.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 11:20|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|