TÉMA

Poličské strojírny

Soud podmíněně zastavil stíhání obžalovaných v případu výbuchů v Poličských strojírnách

Okresní soud ve Svitavách podmíněně zastavil stíhání všech obžalovaných v případu výbuchu v Poličských strojírnách. České televizi to sdělila předsedkyně senátu Eva Kotalová. Obžalovaní se mimo jiné přiznali k pochybení a uhradili vzniklou škodu. Tři zaměstnanci a jedna právnická osoba byli obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti. Série explozí v roce 2017 zranila devatenáct lidí, 120 lidí se muselo evakuovat a materiální škoda dosáhla zhruba 25 milionů korun.
19. 9. 2022|
Poličské strojírny

Půl roku od výbuchu v Poličce: Ve strojírnách skončil úklid trosek lisovny trhavin

V Poličských strojírnách dokončili úklid trosek lisovny, kde v únoru vybuchla trhavina. Exploze tehdy zranila devatenáct lidí včetně zasahujících hasičů. Tři zaměstnanci utrpěli těžké popáleniny. Policejní vyšetřování pokračuje, kriminalisté případ řeší jako ohrožení z nedbalosti.
16. 8. 2017|

Hasiči podali trestní oznámení na Poličské strojírny. Zlobí se, že nevěděli, co vybuchlo

Poličské strojírny, jimž v únoru explodoval sklad s municí, čelí trestnímu oznámení. Podali je hasiči, kteří si stěžují, že jim strojírny neposkytly správné informace o situaci. Firma odmítá, že by chybovala.
18. 4. 2017|

Exploze v Poličce: Statik doporučil demolici. Štáb ČT natáčel na místě výbuchu

Statik doporučil demolici budovy Poličských strojíren, kde koncem února explodovala trhavina. Majitel převzal místo 11. března poté, co policisté ukončili vyšetřování. Série výbuchů v jedné z hal zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. Na místě, kam se poprvé dostal televizní štáb, natáčel redaktor České televize Erik Knajfl.
20. 3. 2017Aktualizováno20. 3. 2017, 20:59|
Poličské strojírny

Trosky po výbuchu v Poličce zůstávají až stovky metrů daleko

Kusy betonu, kabeláž i zbytky elektroinstalace zůstávají na střechách budov Poličských strojíren v okolí místa, kde býval sklad trinitrotoluenu. Trosky jsou stále k vidění až stovky metrů daleko. Strojírny samotné jsou přesto již zase v provozu.
3. 3. 2017|
Poličské strojírny

Netolický chce prověřit bezpečnostní systém Poličských strojíren

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém společnosti Poličské strojírny. Ve firmě minulý čtvrtek došlo k sérii explozí, hasiči a záchranáři se však na místo nemohli dostat včas a ze strojíren nedostali dostatek informací. Havarijní plán závodu nyní prověřují i kriminalisté.
2. 3. 2017Aktualizováno2. 3. 2017, 11:57|
Poličské strojírny

Ostraha v Poličce při požáru nevěděla, ke které budově má hasiče pustit

V Poličských strojírnách pokračuje vyšetřování čtvrtečních explozí, při kterých se zranilo 19 lidí. Vyšetřovatelé prověřují havarijní plán, ukázalo se totiž, že záchranáři a hasiči neměli po prvním výbuchu dostatek informací. Inspektoři báňského úřadu mezitím vyslýchají svědky.
1. 3. 2017Aktualizováno1. 3. 2017, 20:01|
Poličské strojírny

Z haly strojíren v Poličce po výbuchu mizí munice. Policie vyšetřuje nedbalost

Pyrotechnici začali s odvozem munice z haly v areálu Poličských strojíren, kde ve čtvrtek vybuchla trhavina a zranila 19 lidí. V neděli večer policie předala areál majiteli, strojírny postupně obnovují výrobu. Vyšetřovatel s pyrotechnikem místo ohledávají, perimetr nebezpečné zóny se zmenšil na zničenou halu a vedlejší objekt. „Odhadujeme škody zhruba do 100 milionů korun,“ řekl v pondělí televizi Nova ředitel firmy Petr Němec.
27. 2. 2017Aktualizováno27. 2. 2017, 20:44|
Poličské strojírny

Policisté prohledali okolí Poličských strojíren, zákaz vstupu platí už jen pro areál

Policie zúžila pásmo zákazu vstupu kolem místa výbuchu v Poličských strojírnách jen na samotný oplocený areál. Dosud bylo zakázané pásmo v okruhu asi 1300 metrů od epicentra výbuchu a zasahovalo i mimo areál, zejména do přilehlého lesa. Při rozsáhlé prohlídce míst vně areálu policie v sobotu našla jeden kus neaktivní munice. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu zranila 19 lidí, z toho tři vážně.
25. 2. 2017Aktualizováno25. 2. 2017, 19:09|
Poličské strojírny

Výbuch v Poličských strojírnách: Evakuovaní lidé se začali vracet domů

Policie v pátek večer uvolnila silnici u areálu Poličských strojíren, kde ve čtvrtek explodovala výbušnina. Lidé evakuovaní z okolí se tak začali vracet do do svých domovů, platí ale omezení pohybu venku. Policie událost šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Výbuchy v areálu zranily devatenáct lidí, z toho tři těžce. V pátek do areálu dorazili pyrotechnici, kteří zkoumají místa explozí v jedné z hal. Pro dohašení jejích zbytků také na místo přijel speciální hasicí tank.
24. 2. 2017Aktualizováno24. 2. 2017, 21:39|
Poličské strojírny

Policie uzavřela okolí Poličských strojíren, lidé z bytových domů se evakuují

Policie uzavřela po výbuších oblast kolem areálu Poličských strojíren na Svitavsku, zóna je 1200 až 1300 metrů od firmy. Nebezpečí výbuchu podle ní trvá. Lidé z bytových domů v okolí stráví nejméně jednu noc mimo domov. Dvě přístupové silnice na Jimramov a na Jedlovou policie rovněž uzavřela. Potvrdili to policejní mluvčí Hana Kaizarová a starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS).
23. 2. 2017Aktualizováno23. 2. 2017, 19:20|
Poličské strojírny

V případě exploze v Poličce mohlo jít o zločin obecného ohrožení

Policie při vyšetřování exploze střelného prachu v Poličských strojírnách nově pracuje i s verzí možného spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti. Původně prověřovala podezření na ublížení na zdraví z nedbalosti.
14. 9. 2015Aktualizováno14. 9. 2015, 16:44|
Poličské strojírny

V Poličce explodovaly tuny střelného prachu, zranily dva lidi

V průmyslové hale Poličských strojíren ráno explodovalo 320 tun střelného prachu. Tlaková vlna odmrštila střechu do vzdálenosti padesáti metrů. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. Škoda je odhadem 25 milionů korun. Poličské strojírny se mimo jiné specializují na likvidaci staré munice.
9. 9. 2015Aktualizováno9. 9. 2015, 12:39|