TÉMA

Imigrace

Půl hodiny a 480 kilometrů od sebe. Biden i Trump navštívili hranici USA s Mexikem

Americký prezident Joe Biden a bývalý šéf Bílého domu Donald Trump ve čtvrtek na různých místech v Texasu navštívili americko-mexickou hranici. Imigrace do USA z Mexika je zásadním tématem kampaně před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se Biden a Trump s velkou pravděpodobností znovu utkají. Oba tak při návštěvě hranice, kdy je dělilo zhruba 480 kilometrů, zdůrazňovali, že jsou schopni problémy nelegální migrace řešit, a navzájem se obviňovali z nefunkčnosti imigračního systému.
1. 3. 2024|

Američtí senátoři představili návrh zákona o pomoci Ukrajině. Republikáni ve sněmovně jsou proti

Demokratičtí a republikánští senátoři představili dlouho očekávaný návrh zákona, který spojuje opatření proti nelegální imigraci s vyčleněním desítek miliard dolarů na další pomoc Ukrajině či Izraeli. Návrh, o němž bude Senát poprvé hlasovat tento týden, prakticky okamžitě podpořil americký prezident Joe Biden. Jeho osud je však nejistý, protože proti balíku se jasně vymezilo republikánské vedení Sněmovny reprezentantů v čele s předsedou Mikem Johnsonem, které slibuje, že jej v případě schválení Senátem pohřbí.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 11:32|

Francouzská premiérka Borneová rezignovala. Macron jejího nástupce zatím nejmenoval

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová v pondělí rezignovala na funkci. Prezident Emmanuel Macron, který o chystaných změnách v kabinetu hovořil už koncem loňského roku, její demisi přijal, informují tiskové agentury. Borneová povede kabinet v demisi až do jmenování nového předsedy vlády. Podle agentury AFP se jako o možném budoucím premiérovi nejčastěji hovoří o 34letém ministru školství Gabrielu Attalovi.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:50|

Francouzský Senát projednává imigrační zákon. Má zjednodušit deportace i legalizovat práci některých dělníků

Francouzský Senát otevřel debatu o nové imigrační normě. Pro tamní vládu je to důležitý zákon. Má zpřísnit podmínky pro povolení k trvalému pobytu a zjednodušit deportace odsouzených za delikty. Na druhou stranu také umožní získat pracovní povolení v profesích, kde chybí personál, hlavně ve stavebnictví.
7. 11. 2023|

Albánie zřídí centra pro nelegální migranty, dohodla se na tom s Itálií

Itálie se dohodla s Albánií na zřízení uprchlických center v této balkánské zemi. Řím do nich chce posílat část migrantů, kteří nelegálně připlují po moři do Itálie. Projekt po jednání v Římě nastínili italská premiérka Giorgia Meloniová a předseda albánské vlády Edi Rama. Tábory by měly začít fungovat na jaře příštího roku, uvedly agentury ANSA a Reuters.
6. 11. 2023|

Hospodářská komora chce, aby vláda v rozmezí měsíců udělala zásadní kroky a předešla tak stagnaci. NERV jí předloží návrhy opatření

České ekonomice hrozí stagnace, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhne body, jak ji znovu nastartovat. Její člen Dominik Stroukal v Otázkách Václava Moravce řekl, že už přibližně za dva týdny předloží dokument vládě. Vlastní doporučení má také Hospodářská komora.
17. 9. 2023|

Návrhářka z New Yorku odráží v módě svou imigrantskou zkušenost

Americká módní návrhářka s asijskými kořeny Christine Alcalayová reaguje ve své nejnovější kolekci na aktuální krizi s ubytováváním uprchlíků v New Yorku. Ve své práci se tak snaží vyjít vstříc osobám různých barev pleti i různých náboženských vyznání. Čerpá i ze své vlastní imigrantské zkušenosti.
25. 8. 2023|

Brexit se nepovedl, přiznávají i jeho zastánci. Lítostivých Britů je dosud nejvíce

Počet Britů, kteří litují brexitu, dosáhl nové hranice. Čerstvý průzkum společnosti YouGov ukázal, že jen devět procent obyvatel Spojeného království považuje odchod z EU pro svou zemi za úspěch, 62 procent naopak mluví o nezdaru. Vláda mezitím musí řešit další problémy, které brexit působí. Nově si stěžuje automobilový průmysl.
23. 5. 2023|

Žena z Kamerunu utonula v bělověžských mokřadech. Migrační krize na polsko-běloruské hranici pokračuje

Od začátku roku se snažilo polsko-běloruskou hranici nelegálně překročit už přes sedm a půl tisíce lidí, většinou z Blízkého východu a Afriky. Migranty na hranici cíleně posílá režim diktátora Alexandra Lukašenka. Nejméně sedmatřicet běženců už na polské straně hranice zemřelo.
15. 5. 2023|

Ukrajinští uprchlíci v Izraeli často žijí vedle ruských Židů

Válka na Ukrajině umocnila přistěhovaleckou vlnu z východní Evropy do Izraele. Jen minulý rok zamířilo do země nejméně padesát tisíc židovských imigrantů z tohoto regionu. Poslední roky proudí do Izraele ve velkém také občané Ruské federace. Uprchlíci z Ukrajiny si tak kromě nového prostředí a vysokých cen zvykají i na soužití s Rusy.
3. 3. 2023|

Francie potřebuje dělníky, mezery na pracovním trhu chce zaplnit migranty

Francie umožní snadněji získat pracovní povolení migrantům v profesích, kde chybí personál. Dostanou navíc povolení k pobytu. Součástí nového imigračního zákona je ale také rychlejší deportace pro všechny, kteří jsou v zemi nelegálně a spáchají trestný čin.
4. 2. 2023|

Rakušan chce kontroly na hranicích se Slovenskem měnit postupně

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechce změnit režim na česko-slovenských hranicích skokově. Na středečním zasedání vlády navrhne, aby po dalších deset dnů na kontrolách zůstali jen policisté, ze služby budou staženi vojáci a celníci. Bez dalšího rozhodnutí vlády by kontroly skončily v noci ze středy na čtvrtek.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 11:02|

Bez vytváření migrantských čtvrtí. Město na severu Francie má úspěchy s integrací cizinců

Francouzská vláda připravila nový imigrační zákon, který dovolí získat snadněji pracovní povolení v profesích, kterým chybí personál. Na druhou stranu přitvrdí v deportaci těch, kteří nejsou v zemi v souladu se zákonem. Příkladem úspěšné integrace je Villerupt na severovýchodě Francie, kde počet přistěhovalců za deset let stoupl o dvanáct procent.
9. 12. 2022|

Případu zavražděné francouzské školačky se chopila krajní pravice, kritizuje imigrační politiku vlády

Stovky Francouzů se zúčastnily pohřbu dvanáctileté Loly, kterou před jedenácti dny zabila zřejmě psychicky narušená žena. Navzdory přání rodičů, aby případ nebyl zpolitizován, se ho rychle chopila francouzská krajní pravice. Všichni, kdo se měli na vraždě podílet, totiž pocházejí z Alžírska. Tragédie znovu vyvolala bouřlivou debatu o migrační politice tamní vlády.
26. 10. 2022|

Paříž si připomněla brutálně zavražděnou dívku. Okolnosti tragédie rozdělují politiky ohledně migrace

V Paříži se uskutečnilo smuteční shromáždění na počest dvanáctileté Loly, kterou brutálně zabila psychicky narušená žena. Případ má politický rozměr kvůli tomu, že všichni, kdo se na vraždě měli podílet, pocházejí z Alžírska. Tragédie ve Francii znovu vyvolala debatu o imigrační politice vlády.
20. 10. 2022|

Je potřeba se bavit o odpovědnosti, zdůraznil Zaorálek. Podle Pekarové Adamové je prioritou pomoc afghánským spolupracovníkům

Taliban upevňuje své postavení v Afghánistánu. Mluvčí radikálního hnutí poprvé vystoupil v televizi a všechny vyzval k návratu k normálnímu životu. Slíbil, že se hnutí nebude mstít a nikomu z cizinců se nic nestane. Státy – včetně Česka – pokračují v evakuaci diplomatů i místních spolupracovníků. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je teď právě zásadní, aby Česko pomohlo těm, kteří pomáhali jemu, uvedla v pořadu Události, komentáře. S tím souhlasí i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Proti je naopak místopředseda SPD Radim Fiala. „Věděli, do čeho jdou,“ uvedl.
18. 8. 2021|

Muž spojovaný se zapálením katedrály v Nantes se udal kvůli vraždě kněze

Ve vesnici Saint-Laurent-sur-Sèvre poblíž francouzského Nantes byl nalezen zavražděný kněz. Podezřelý se sám přihlásil na policii. U zavražděného údajně dočasně bydlel. Podle informací médií jde o stejného muže, který loni zapálil katedrálu v Nantes a čeká ho v této kauze soud. Požár tehdy založil Rwanďan, který zde pracoval jako dobrovolník. Policie nicméně souvislost nepotvrdila.
9. 8. 2021|

Volby přinesou vlnu dezinformací. Hoaxy budou podle expertů zmiňovat hlavně Piráty, covid a migranty

Čtyři měsíce před sněmovními volbami, tedy už v tuto chvíli, se dá odhadovat, co bude hlavními cíli českých dezinformátorů, kteří se budou snažit ovlivnit výsledek hlasování. Falešné zprávy se už začaly objevovat, teď především dehonestují koalici Pirátů a STAN, která má vysoké volební preference. Kromě covidu se ale do dezinformací vrací také téma imigrace. Stejně pečlivě jako na volby se na vlnu fake news připravují kandidující partaje, ale také novinářské redakce.
12. 6. 2021|

Francouzský protiteroristický zákon by měl ztížit udělování trvalého pobytu imigrantům, kteří jsou v zemi nelegálně

Francie v pondělí vpodvečer uctila památku policejní úřednice, která přišla minulý týden o život během teroristického útoku v Rambouillet. Muž těsně před činem sledoval islamistická videa, podle médií ale neměl záznam v rejstříku trestů a ani nebyl v souvislosti s možným radikalismem sledován tajnými službami. Vláda už tento týden předloží návrh nového protiteroristického zákona. Podle opozice by měla zpřísnit podmínky, za kterých uděluje povolení k pobytu přistěhovalcům nacházejícím se v zemi nelegálně.
27. 4. 2021|

Velká Británie zpřísní azylový systém, oznámila ministryně vnitra

Velká Británie zpřísní svůj azylový systém. Uprchlíci, kteří do země vstoupí ilegálně, budou mít ztíženou možnost v ní zůstat. Oznámila to britská ministryně vnitra Priti Patelová, podle níž bude systém přísný, ale spravedlivý. Zpřísní se také tresty pro pašeráky lidí.
24. 3. 2021|

Soud v Texasu na neurčito zablokoval Bidenův zákaz deportací

Federální soudce v Texasu Drew Tipton v úterý zablokoval na neurčito vymáhání stodenního moratoria na deportace imigrantů z USA, které po svém nástupu do funkce zavedl prezident Joe Biden. Prodloužil tím původní krátkodobý zákaz z konce ledna. Bidenova administrativa dosud neuvedla, zda se proti rozhodnutí odvolá.
24. 2. 2021|

Biden nařídil přezkum imigračních pravidel, rodiny rozdělené na hranici s Mexikem se sloučí

Americký prezident Joe Biden prostřednictvím tří exekutivních příkazů nařídil přezkoumání azylových postupů na americko-mexické hranici a imigračního systému. Rozhodnutí má zrušit některá příkrá opatření zavedená jeho předchůdcem Donaldem Trumpem a sjednotit zbývající rodiny migrantů, které byly za vlády bývalého prezidenta rozděleny na hranici s Mexikem.
3. 2. 2021|

USA se vrací ke klimatické dohodě, končí i stavba hraniční zdi. Biden se vrhl do práce

Joe Biden jen pár hodin po složení přísahy podepsal 15 nových exekutivních příkazů a dvě nařízení pro federální agentury v oblastech zdravotnictví, hospodářství, imigrace, ekologie či rovnosti. Některé z nich ruší vlajkové lodě politiky Donalda Trumpa. Takto rychlý a rozsáhlý start legislativní činnosti je podle CNN v moderních dějinách ojedinělý. Přijal také přísahu členů svého týmu a Senát mu schválil ředitelku tajných služeb.
20. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:33|

Slovinský premiér podpořil Polsko a Maďarsko, které zablokovaly rozpočet EU

Slovinský premiér Janez Janša podpořil Polsko a Maďarsko, které v pondělí zablokovaly přijetí sedmiletého rozpočtu EU a fond koronavirové pomoci. Svůj krok zdůvodnily nesouhlasem s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržováním principů právního státu. Maďarský premiér Viktor Orbán ve středu podle agentury Reuters prohlásil, že Budapešť vetovala rozpočet EU, protože jeho schválením by členské státy mohly být nuceny podporovat imigraci.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:46|