TÉMA

Tanec

Hvězdy letošní StarDance: Tančit bude herečka Vondráčková, spisovatel Hartl či paralympionik Ježek

Česká televize představila deset osobností, které si zatančí ve třináctém ročníku StarDance. Soutěžní show startuje na podzim. Králem či Královnou tanečního parketu se mohou stát herci Filip Blažek a Oskar Hes či herečky Marta Dancingerová, Jana Paulová a Lucie Vondráčková. Poslední jmenovaná se věnuje rovněž hudbě, stejně jako další soutěžící Ondřej Ruml. Desítku doplňují spisovatel a filmař Patrik Hartl, osminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková, paralympijský cyklista Jiří Ježek a kuchařka a influencerka Chili Ta.
17. 4. 2024|

Drama Želary vypráví v Olomouci tancem, zahraniční tanečníci se učili moravský folklór

Moravské divadlo Olomouc se inspirovalo novelou Květy Legátové a filmem Ondřeje Trojana. Příběh Želary, odehrávající se v horské vsi za nacistické okupace, odvypráví jako taneční drama. Zásadní roli v premiérové inscenaci hraje hudba cimbalistky Zuzany Lapčíkové.
16. 2. 2024|

Královnou tanečního parketu v soutěži StarDance se stala herečka Pavlovičová

Ve dvanácté řadě soutěže StarDance zvítězila herečka Darija Pavlovičová. Ve finále spolu s tanečníkem Dominikem Vodičkou porazila olympijskou snowboardistku Evu Adamczykovou a kajakáře Vavřince Hradilka. Ten skončil v soutěži třetí.
16. 12. 2023Aktualizováno16. 12. 2023, 23:38|

Kyjevský balet zahajuje novou sezonu. Z repertoárů zmizela díla ruských klasiků

Národní opera a balet v Kyjevě navzdory válce zahajují novou sezonu. Z jejich repertoáru však zmizela díla Petra Čajkovského a dalších ruských klasiků. Pro ukrajinské tanečníky je to forma vzdoru. Chtějí se definitivně vymanit z vlivu ruské kultury – a to i kvůli členům souboru, kteří padli nebo bojovali na frontě.
1. 11. 2023|

Z klubové scény do galerií. Světelní designéři ukazují, jak definují atmosféru večírku

Skupinová výstava Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery prezentuje tvorbu šestnácti současných autorů, kteří začínali jako takzvaní visual makers či osvětlovači na klubové či rave scéně. Aktuální výstavní projekt The Chemistry Gallery zakotvil v pražské Holešovické tržnici. Podle galeristy Petra Hájka tyto instalace umožňují sdílet zážitek z party, kdy se individuální stává kolektivním.
18. 10. 2023|

Ve dvanácté řadě soutěže StarDance zatančí Krajčo, Kubelková i cukrář Maršálek

Na parketu se v nové řadě StarDance představí herečky Ivana Chýlková a Darija Pavlovičová, zpěváci Tereza Mašková a Richard Krajčo, kajakář Vavřinec Hradilek, modelka Iva Kubelková, herec David Prachař, cukrář Josef Maršálek i manželská dvojice, sportovkyně a herec, Eva a Marek Adamczykovi, oznámila Česká televize na tiskové konferenci k podobě dvanácté řady.
24. 4. 2023|

Mečové tance z okolí Uherského Brodu přibyly na seznam statků lidové kultury

Masopustní mečové tance z obcí v okolí Uherského Brodu na Uherskohradišťsku přibyly na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. O zápisu rozhodlo ministerstvo kultury. Tradice mečových tanců se do dnešní doby udržela v obcích Strání, Komňa a Bystřice pod Lopeníkem.
13. 1. 2023|

Dekkadancers si dávají Double Shot. Démon je vedoucím zájezdu na Řbitov nápadů

Taneční skupina Dekkadancers se vrací k tradici komponovaných večerů. V programu Double Shot složeném z choreografií Occultatum a Řbitov nápadů slibuje dva zásahy do černého – humoru. Jeden se dotkne divákovy duše, druhý chce udeřit rovnou na bránici.
27. 10. 2022|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.
21. 9. 2022|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Tancování máme v genech. Vědci zjistili, ve kterých

Pohyb v rytmu hudby je zdánlivě velmi snadný a pro většinu lidí zcela přirozený. Neuvědomují si ale, o jak náročnou činnost spojenou s dokonalou koordinací těla, mysli i mozku se jedná. Nový výzkum ukázal, jaké skupiny genů jsou do této aktivity zapojeny –⁠ vysvětluje tím i to, proč existují lidé, kteří nejsou schopni naučit se ani ty nejprostější taneční kroky.
22. 8. 2022|

Vedro jako v džungli. Tanečníci i Česká filharmonie se potí v cirkusovém šapitó

Hudebně-dramatickou adaptaci Kiplingovy Knihy džunglí připravilo pro pražskou scénu Azyl 78 Divadlo bratří Formanů. A to ve spolupráci s Českou filharmonií a souborem Dekkadancers. Představení v cirkusovém šapitó pro děti od šesti let nabízí divadelní dobrodružství, které je spojením hudby, výrazné vizuality a tance.
13. 6. 2022|

Do základních uměleckých škol se zase hlásí tolik dětí jako před pandemií

O hru na klavír, lekce baletu nebo malování na základních uměleckých školách je opět velký zájem. Počty uchazečů se vrací na předcovidovou úroveň. Na některých uměleckých školách poptávka dokonce převyšuje kapacitu. Česká televize to zjistila oslovením více než desítky škol, na kterých se právě konají přijímací a talentové zkoušky. Kromě hry na klavír děti už tradičně nejvíc láká kytara.
22. 5. 2022|

Ukrajinští tanečníci studují na konzervatoři v Praze. Dobrá zkušenost, hodnotí pedagog

Konzervatoř Taneční centrum Praha přijala od března ke studiu šestnáct ukrajinských studentů a do učitelského sboru i ukrajinské pedagogy. Konzervatoř pro ně zajišťuje stravu i ubytování a počítá, že v Česku i dostudují.
8. 4. 2022|

„Oplakávání je v hudbě mnoho.“ Dusilovou a Dekkadancers spojilo Stabat Mater

Staletí existující duchovní text se současným tancem a hudbou propojují pouhé dva večery v pražském prostoru Jatka78. Na choreografii Stabat Mater inscenovanou tanečníky souboru Dekkadancers navazuje koncert zpěvačky Lenky Dusilové.
15. 3. 2022|

„Nejhlubší emoce nelze říci slovy.“ Anestezioložka napsala taneční drama o transplantaci srdce

Skutečný příběh, který se v jedné české nemocnici odehrál před čtvrtstoletím, se stal inspirací k tanečnímu dramatu. Jeho autorkou je lékařka Milana Pokorná, která na emotivní události nedokázala zapomenout. Inscenaci Srdce nastudoval baletní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni.
8. 1. 2022|

StarDance zná svého vítěze. Taneční parket ovládl herec Jan Cina

Titul krále tanečního parketu jedenácté řady StarDance získal herec Jan Cina. Stříbrná skončila farářka Martina Viktorie Kopecká a třetí místo obsadil krasobruslař Tomáš Verner. Leitmotivem letošního ročníku byl čas. V publiku na pražském Výstavišti zasedli i zdravotníci z takzvané první linie. Divácky oblíbená soutěž se vrátila na obrazovky České televize po roce pauzy, kterou způsobil koronavirus.
18. 12. 2021Aktualizováno18. 12. 2021, 23:33|

Festival Zlatá Praha nabízí setkání s Miloněm Čepelkou, Bohuslavem Martinů i hvězdami StarDance

Koncert Václava Hudečka a jeho hostů otevře ve středu už pětaosmdesátý ročník festivalu Zlatá Praha, jehož pořadatelem je Česká televize. Až do 25. září budou mít diváci opět možnost zhlédnout nejlepší televizní dokumenty a záznamy o tanci, hudbě a divadle na velkém plátně. V premiéře budou uvedeny nové české snímky o „cimrmanologovi“ Miloni Čepelkovi či historii swingu. Už tradicí je setkání s hvězdami z taneční show StarDance.
22. 9. 2021|

Do začátku StarDance nezbývá ani měsíc. Kamera sledovala při tréninku herce Pavla Trávníčka

Do začátku další řady StarDance zbývá necelý měsíc. Divácky oblíbená soutěž se vrací na obrazovky po jednom roce pauzy, kterou způsobil koronavirus. O titul krále a královny tanečního parketu se letos bude vůbec poprvé ucházet třeba duchovní, tenistka nebo krasobruslař. Zato moderátoři pořadu jsou stálicemi. I jedenáctou řadou provede Marek Eben a Tereza Kostková. Poprvé tanečníky i diváky uvítají v sobotu 16. října.
19. 9. 2021|

V Praze se otevřely dva nové kulturní prostory. Chtějí odpovídat jednadvacátému století

V hlavním městě zahájily začátkem září provoz dva nové kulturní prostory. Oba mimo centrum Prahy. V areálu bývalého pivovaru v Braníku se otevřel Dům tanečního umění, kde po rekonstrukci památkově chráněné budovy vzniklo zázemí pro taneční školy i profesionální nezávislé soubory. Ve Vršovicích svou první sezonu zahájilo kulturní centrum Vzlet. Své domovské působiště tu našly divadelní soubor Vosto5 i barokní orchestr Collegium 1704.
7. 9. 2021|

Sládky vystřídali choreografové. V Braníku se otevřel Dům tanečního umění

V areálu bývalého branického pivovaru v Praze byl ve středu otevřen Dům tanečního umění. Sídlo v něm najde konzervatoř Taneční centrum Praha, několik uměleckých souborů a tanečních institucí i třeba nově zřízený Nadační fond a Institut Pavla Šmoka. Pivovar v Braníku je architektonicky cennou stavební i technickou památkou v novorenesančním a secesním stylu. Pivo se zde přestalo vařit počátkem roku 2007, od té doby se postupně rekonstruuje pro kancelářské, vzdělávací, umělecké a komunitní potřeby.
2. 9. 2021|

Noční kluby se připravují na první víkend s povoleným tancem, očekávají více hostů

Taneční kluby a bary se chystají na první víkend s povoleným tancem. Potvrzuje to většina podniků oslovených ČT i Asociace restauratérů APRON. Opatření zakazující tancování platilo do minulé neděle, od začátku srpna můžou tancovat lidé s dokončeným očkováním, prodělaným covidem nebo den starým testem.
6. 8. 2021|