TÉMA

Palmový olej

Indonésie přestane vyvážet palmový olej. Je největším světovým producentem

Indonésie zakáže vývoz palmového oleje, který je nejrozšířenější na světě. Indonésie je největším světovým producentem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků a rozhodnutí země by mohlo dále podpořit celosvětový růst cen potravin, píše agentura Reuters. Opatření má vstoupit v platnost 28. dubna.
23. 4. 2022|

Starosti pěti generací. Ženy se na Sumatře snaží vymanit z chudoby pomocí palmového oleje

Malajské ženy všech generací překračují ilegálně hranice ostrovů Borneo a Sumatra směrem do Indonésie. Zde hledají práci spojenou s pěstováním palmového oleje. I přesto, že jsou si vědomy své nelegální činnosti, nemají jinou šanci, jak se vymanit z chudoby ve své zemi. V důsledku špatné imigrační a sociální politiky se z nich často stávají oběti systému. Jsou ve své práci vykořisťovány, někdy až na hranici otroctví. Obrazová galerie zachycuje těžkou práci pěti generací žen z jedné rodiny na palmových plantážích Sumatry.
19. 11. 2020|

Konec výmluv. Producenti palmového oleje budou hlídat mizení pralesů ze satelitů

Na začátku listopadu se deset největších producentů a obchodníků s palmovým olejem dohodlo, že budou spolupracovat na vývoji nového veřejně dostupného systému, který bude ze satelitu prostřednictvím radaru sledovat stav přírody.
12. 11. 2019|

Dým z lesních požárů omezuje růst dětí, ukázal výzkum v Indonésii

Mohutné lesní požáry způsobují problémy nenarozeným dětem. Ty, které byly ještě v dělohách matek vystaveny škodlivinám z vypalovaných pralesů, dosahují nižšího vzrůstu a podle týmu výzkumníků z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně a Národní univerzity v Singapuru jsou následně znevýhodněny také socioekonomicky. Zisky z vypalování pralesů, které v Indonésii ustupují palmovým plantážím, jsou navíc podle vědců výrazně nižší než škody způsobené obyvatelstvu.
26. 2. 2019|

Produktů s palmovým olejem nakupují Češi méně. Více se ho ale spotřebuje do bionafty

Výrobci potravin a kosmetiky se stále častěji poohlíží po náhradách palmového oleje, i přesto jeho spotřeba roste. A to kvůli dopravě, kde se používá jako příměs do bionafty. České televizi to řekl mluvčí Koalice proti palmovému oleji David Číp při příležitosti mezinárodního Dne bez palmového oleje, který připadá na 1. února.
1. 2. 2019|

Naše civilizace je závislá na palmovém oleji. Šetří náklady, ale přináší i problémy

Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby. Díky ideálním vlastnostem poptávka po něm v posledních desetiletích stoupá. Ochránci přírody ale upozorňují, že důsledky pro životní prostředí jsou alarmující. Olejové palmy totiž nahrazují původní lesy a přispívají i ke změně klimatu. Koalice proti palmovému oleji proto vyhlásila první únor za den bez této komodity.
1. 2. 2017|