TÉMA

Sport

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

Ve sportu i v armádě je základem disciplína, říká ukrajinský olympionik, který brání vlast

Kyjev nedlouho před letní olympiádou v Paříži oznámil, že v řadách obránců zahynuly už čtyři stovky vrcholových sportovců. Francie navrhla klid zbraní v době Her, k čemuž se ruský diktátor Vladimir Putin vyjádřil neurčitě. Jak na situaci nahlíží někdejší ukrajinský účastník olympiády, který se zapojil do obrany vlasti, zjišťovala v Charkově zpravodajka ČT Darja Stomatová.
20. 3. 2024|

Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start

Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.
4. 3. 2024|

„Zakládáme si na čestnosti, tohle je totální průšvih.“ Část sokolů chce, aby starostka po skandálu odstoupila

Kvůli skandálu v České obci sokolské by mohla ve funkci skončit její starostka Hana Moučková. Velká část představitelů jednotlivých sokolských žup si myslí, že by měla nést osobní zodpovědnost kvůli případu údajné zpronevěry peněz. Podle policie finanční podvody způsobila spolupracovnice Moučkové, která si pak vzala život.
1. 3. 2024|

Policisté po razii na tenisovém svazu obvinili pět lidí a pět firem z dotačního podvodu

Deseti obviněními skončil zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Českého tenisového svazu. Nejprve podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Trčky obvinili čtyři fyzické a čtyři právnické osoby kvůli dotačnímu podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi pro tenisový svaz, později ale žalobce informoval o obvinění další jedné fyzické a jedné právnické osoby. Podle Radiožurnálu se případ týká Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady a blízkého spolupracovníka prezidenta svazu Ivo Kaderky. Radiožurnál a také Deník N uvedly, že je mezi obviněnými i sám Kaderka. Policisté přišli i do Svazu lyžařů a podle webu Seznam Zprávy do Národní sportovní agentury. V lyžařském svazu podle jeho mluvčího nikoho neobvinili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 22:51|

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků

V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|

Vysočina Arena se otevřela v novém hávu, čeká ji biatlonový šampionát

Premiér Petr Fiala (ODS) otevřel zrekonstruované Národní sportovní centrum Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. První velkou akcí v areálu zmodernizovaném za zhruba půl miliardy korun bude od 7. do 18. února mistrovství světa v biatlonu.
29. 1. 2024|

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.
11. 1. 2024|

Rusů a Bělorusů budou na olympiádě zřejmě jen jednotky, bojkot není namístě, myslí si šéf Národní sportovní agentury

Kritéria pro označení neutrálním sportovcem podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka splní jen nízký počet Rusů a Bělorusů. Na příštích olympijských hrách v Paříži jich tak podle něj budou pouze jednotky. Případný bojkot Her českými sportovci tak není namístě, je prakticky vyloučeno, že by Moskva mohla olympiádu využít ke své propagandě, prohlásil v pořadu Události, komentáře.
12. 12. 2023|

Na úpravu běžeckých tras na Šumavě budou chybět peníze. Zvažuje se zpoplatnění bílé stopy

Díky vydatnému sněžení už mohou na první trasu na Šumavě vyrazit běžkaři. Upravený je pro ně úsek z jihočeského Zadova. Bílá stopa je však letos bez generálního sponzora. Regionální rozvojová agentura Šumava tak opět navrhuje, aby se za využití běžkařských tratí platilo. Úprava bezmála šesti set kilometrů stop vyjde na zhruba dva a půl milionu korun.
28. 11. 2023|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Prodělání covidu ani očkování proti němu nemůže za úmrtí mladých sportovců, ukázala analýza

Vědci shromáždili data, která se týkají úmrtí mladých a zdánlivě zdravých sportovců, za dvacet let. Nepodařilo se jim v nich najít žádný důkaz, který by ukazoval, že covid nebo očkování proti němu nějak zvýšily počet těchto tragických událostí.
22. 11. 2023|

Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.
6. 11. 2023|

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Jakš bojoval v ringu, po okupaci v bombardéru. Jeho životní zápas přibližuje nový román

Opustil život sportovní hvězdy, aby mohl bojovat proti nacistům. Viléma Jakše, výraznou osobnost meziválečného sportu, připomíná nový román Dalibora Váchy.
30. 9. 2023|

Na Asijských hrách jsou poprvé jako medailová disciplína videohry. Sní i o cestě na olympiádu

V sobotu začaly Asijské hry. Konají se v čínském Chang-čou a jsou po Pekingu v roce 1990 a Kantonu v roce 2010 třetími asijskými hrami, které Čína pořádá. Zároveň se jedná o největší mezinárodní sportovní akci v Číně od pekingské zimní olympiády v roce 2022. Pro fanoušky moderních technologií jsou zásadní tím, že zde poprvé mezi klasickými sporty soutěží i sporty elektronické. A to v rovnocenném postavení, jako medailové disciplíny.
25. 9. 2023|

Dotace na podporu sportu ministerstvo asi nesníží, proti škrtům se vymezily svazy

Ministerstvo financí nejspíše ustoupilo od plánu v příštím roce výrazně seškrtat státní dotace na podporu sportu, zjistila ČT. Návrh rozpočtu na rok 2024, který vláda dostala koncem srpna, počítal s omezením peněz asi o čtvrtinu. Nakonec by ale Národní sportovní agentura měla hospodařit zhruba se stejnou sumou jako letos, tedy bezmála sedmi miliardami. Proti návrhu ministerstva financí protestovaly sportovní svazy. Upozornily na to, že výrazné snížení výdajů by mohlo vést i k ukončení činnosti některých klubů. Zároveň varovaly před zhoršením fyzické kondice dětí.
20. 9. 2023|

Na středočeské vesnici vznikl dívčí ragbyový tým, hrát mohou od čtyř let

Ragby má pověst drsného sportu pro silné muže. U nás se ale do ragby pustily i malé holky. Je to hit českých vesnic, skládky a mlýn na nich trénuje čím dál víc děvčat. Jsou stejně bojovné a srdnaté jako kluci a ještě víc. Pro pořad 168 hodin natočila reportáž Darina Vlková.
17. 9. 2023|

Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti

Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|

Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den

Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:02|

Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:21|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|