TÉMA

Smog

Prachu ze Sahary přilétly stovky tisíc tun

Nad Českem prošel o Velikonocích oblak písečného prachu ze Sahary. Bylo to nepřehlédnutelné – místo očekávaného jasného počasí bylo mlhavo, na některých místech bylo i chladněji, než mělo být, a také se hůř dýchalo. I když oblak pouštního prachu není ve střední Evropě ničím výjimečným, tentokrát o sobě dal vědět citelněji než obvykle. Podle meteorologa a proděkana Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Michala Žáka ho bylo velké množství a dostal se do nižších vrstev atmosféry. Podle Jáchyma Brzeziny z Českého hydrometeorologického ústavu se nepodařilo chování prachu předpovědět, meteorologové ho ještě budou zkoumat. Saharskému prachu se věnoval pořad 90‘ ČT24.
2. 4. 2024|

Smog kvůli saharskému písku stále trápí Moravskoslezský kraj a Brno

Smog kvůli saharskému písku, který se dostal do ovzduší, trvá v Moravskoslezském kraji a v Brně. Český hydrometeorologický ústav postupně odvolává smogovou situaci, která ráno ještě platila v celých Čechách i na některých dalších místech na Moravě. Přes den se mrak písečného prachu přesouval na sever, kde se odpoledne objevil déšť a bouřky, které pomáhají vzduch pročistit.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:55|

Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 12:07|

Kvůli saharskému prachu platí ve třech krajích smogová situace, přetrvat může i v dalších dnech

Do Česka se od sobotní noci dostalo velké množství saharského prachu. Zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu. Největší problémy způsobil prach na jihu Čech, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Ta platí také na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, večer ji vyhlásili meteorologové také v Brně. Podle meteorologů můžou v atmosféře zůstávat vysoké koncentrace prachu i v dalších dnech, smogová situace tedy může nastat i v jiných krajích.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 22:00|

Odhalovat pálení odpadů pomáhají v Katovicích drony

Za necelé dva měsíce čekají Polsko místní volby. Jedním z témat kampaně je stav ovzduší. Letošní zimu zažili obyvatelé polského Slezska už více než dvacet dní, kdy byly překročeny limity polétavého prachu v ovzduší. Na jejich dodržování se například v Katovicích stále častěji zaměřují kontroly.
18. 2. 2024|

Desetitisíce Poláků umírají kvůli smogu. Krakov zakáže staré kotle, Varšava omezí vjezd starším vozům

V Polsku zemře každý rok předčasně kvůli smogu až padesát tisíc lidí. Zdrojem znečištění jsou hlavně neekologické kotle na tuhá paliva. Za posledních pět let se jich za šetrnější variantu podařilo vyměnit zhruba milion, asi dvaapůlkrát tolik jich ale v domácnostech stále zůstává. Ekologičtí aktivisté varují, že v dotačním programu došly peníze a modernizace se zastaví. Nová polská vláda slibuje nápravu a snaží se odblokovat unijní peníze. Velká polská města mezitím plánují vlastní opatření.
31. 1. 2024|

Meteorologové odvolali smogovou situaci na Třinecku, ve zbytku kraje stále platí

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) odvolal smogovou situaci na Třinecku. Platila tam od úterního večera. Ve zbytku Moravskoslezského kraje zůstává nadále v platnosti. Rozptylové podmínky by se ale měly podle meteorologů zlepšovat.
11. 1. 2024|

Mrazy na víkend mírně poleví, přes den se teploty dostanou i nad nulu

Mrazy v Česku na víkend mírně poleví, přes den se teploty na některých místech vyšplhají na tři stupně. Na horách na severu a severovýchodě může do konce týdne připadnout kolem pěti centimetrů sněhu. Výraznější oteplení meteorologové očekávají ve středu. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 1. 2024|

Česko zažívá další mrazivý den. Moravskoslezský kraj trápí smog

Středeční ráno bylo v celé České republice opět velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus 9 až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům. V celém Moravskoslezském kraji vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli špatným rozptylovým podmínkám smogovou situaci.
10. 1. 2024|

V sousedství ostravské Nové hutě se dýchá čím dál lépe. Podle místních i kvůli útlumu výroby

Obyvatelé ostravských Radvanic a Bartovic pociťují úlevu. Začala se zlepšovat kvalita vzduchu – oč někteří místní usilují. Může to souviset i s tím, že se huť Liberty Ostrava, v jejímž bezprostředním sousedství žijí, potýká s problémy a před Vánocemi zastavila výrobu.
4. 1. 2024|

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
9. 12. 2023|

V Moravskoslezském kraji je smogová situace. Meteorologové nevylučují vyhlášení regulace

Meteorologové ve čtvrtek ráno vyhlásili až do odvolání smogovou situaci pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Odpoledne ji rozšířili na celý Moravskoslezský kraj. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil, že v blízké době hrozí i možnost vyhlášení regulace, při níž některé průmyslové podniky musí dodržovat některá opatření včetně omezení výroby.
7. 12. 2023|

Indy nezastavily od oslav boha Slunce ani nebezpečný smog a toxická pěna

Nejvíce znečištěné hlavní město světa Nové Dillí obnovilo tento měsíc každoroční boj s nebezpečnými látkami. A i když se index kvality ovzduší v pondělí od toho čtvrtečního z hodnoty 509 snížil na 336, švýcarská skupina IQAir stále považuje situaci za nebezpečnou. Hustý smog a pěna na řece Jamuna, kterou tamní úřady označily za toxickou, však nezastavily hinduistické věřící. Ti se v rámci starobylého festivalu slunečního boha Chhath Puja nořili do znečištěné vody zdraví navzdory. „Pěna není od přírody smrtící. Při její konzumaci nezemřete, ale onemocníte,“ řekl ekologický inženýr Ankit Srivastava.
20. 11. 2023|

Dillí kvůli smogu zavřelo základní školy na další týden

Indická metropole Dillí kvůli nepolevujícímu znečištění ovzduší o týden prodloužila uzavření základních škol. Děti se do nich nevrátí před 10. listopadem. Vedení středních škol si může samo zvolit, zda upřednostní distanční výuku nebo zůstane u prezenční, napsala agentura AFP.
5. 11. 2023|

Past pokroku: Velký smog zalehl Londýn na pět dní. Zůstaly po něm tisíce mrtvých

Mlha přikryla 5. prosince 1952 Londýn jako poklička. Byla tak hustá, že jí nepronikly sluneční paprsky ani teplo. Velkoměsto pod ní zůstalo uvězněné pět dní, lidé se ocitli v chladu a temnotě. Do plic jim pronikal vzduch, který páchl a štípal. A zabíjel.
25. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 09:00|

Meteorologové vyhlásili pro Ústecký kraj smogovou situaci kvůli přízemnímu ozonu

Meteorologové vyhlásili pro Ústecký kraj smogovou situaci z důvodu vysoké koncentrace troposférického neboli přízemního ozonu. Doporučují lidem omezit fyzickou zátěž spojenou se zvýšenou frekvencí dýchání. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Smogová situace souvisí s velmi vysokými teplotami vzduchu a intenzitou slunečního záření a tím, že je minimální pohyb vzduchu, řekl Martin Novák z ústecké krajské pobočky ČHMÚ.
12. 9. 2023|

Polsko dusí smog. Špatná situace se týká zejména okolí velkých měst

Polsko se jako každou zimu dusí ve smogu. Na některých místech koncentrace škodlivin v ovzduší na přelomu roku překonaly rekordy. Špatná je situace zejména v okolí velkých měst. Důvodem je hlavně to, že stále velká část tamních domácností topí levnějšími a často neekologickými tuhými palivy.
17. 1. 2023|

Nové Dillí se potýká se smogem

Clona dusivého smogu se každý rok touto dobou usazuje nad seveními planinami Indie a jejím hlavním městem, Novým Dillí. Opatření ze strany úřadů se míjí účinkem a nedaří se jim tuto situaci zmírnit. Podle výzkumu moniturující agentury SAFAR v posledních dnech dosáhl Index kvality ovzduší hodnot nad 350. Přitom hodnoty nad 60 bodů jsou již považovány za zdraví škodlivé.
15. 12. 2022|

Česko v sobotu zasáhnou bouřky. Horko nepoleví, bude až 34 stupňů

Česko v sobotu zasáhnou bouřky, které ojediněle budou silné. Horko zatím nepoleví, na Moravě a ve Slezsku bude 31 až 34 stupňů Celsia. Na západě bude o něco chladněji, maximální teploty se budou pohybovat od 26 do 30 stupňů, informoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 19:28|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Na severu a východě Moravy se špatně dýchá. Na Ostravsku je stále smogová situace

V Moravskoslezském, části Olomouckého  a Zlínském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Smogová situace stále platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Téměř trojnásobku čtyřiadvacetihodinového imisního limitu dosáhla koncentrace polétavého prachu v Hranicích na Přerovsku. Ve Zlínském kraji byl nejvýrazněji ráno překročen limit ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.
28. 12. 2021|

V části Moravskoslezského kraje meteorologové vyhlásili smogovou situaci

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Meteorologové proto v noci kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší v části kraje vyhlásili smogovou situaci. Výstraha je platná pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Meteorologové navíc neočekávají, že by se situace měla výrazně zlepšovat, a upozorňují na to, že v blízké době hrozí možnost vyhlášení regulace.
27. 12. 2021|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

S podzimem přichází mlha, která by se dala krájet. Přináší smog, dopravní nehody i deprese

Když začíná podzim, pro řadu lidí přichází nejméně oblíbená část roku. Důvodem jsou podzimní plískanice, šedivá obloha, studený déšť nebo mrholení, silnější vítr, který snižuje už tak nízké podzimní teploty, a také časté mlhy.
3. 11. 2021|