TÉMA

Útok v Berlíně

Německý soud poslal na doživotí muže, který loni vjel do masopustního průvodu

Soud v Německu uložil doživotní trest vězení muži, který loni v únoru úmyslně najel autem do karnevalového průvodu v západoněmeckém městě Volkmarsen a zranil nejméně 88 lidí včetně 26 dětí. Soudce tak vyhověl požadavku státního zastupitelství, podle nějž nepřipadal nižší trest v úvahu, protože obžalovaný jednal zákeřně, nebezpečně a z nízkých pohnutek. Doživotní vězení je nejvyšším trestem udělovaným v Německu.
16. 12. 2021|

Tři roky od útoku na vánoční trh v Berlíně stále vyplouvají nové informace

Německo si letos připomíná třetí výročí nejhoršího teroristického útoku ve svých dějinách. V roce 2016 na vánoční trh v centru Berlína zaútočil uneseným kamionem islamista tuniského původu Anis Amri. Zabil dvanáct lidí, mezi nimi i jednu Češku. I teď se objevují nové okolnosti útoku, včetně možných pochybení německých bezpečnostních sil.
20. 12. 2019|

Die Welt: Policie zabránila teroristickému útoku na berlínský půlmaraton

Německá policie zabránila teroristickému útoku na nedělní půlmaraton v Berlíně. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval list Die Welt. Policisté zadrželi podle aktualizovaných informací šest mužů s vazbami na teroristu Anise Amriho, který v prosinci 2016 zaútočil kamionem na vánoční trhy v centru Berlína. Hlavní z podezřelých chtěl během maratonu útočit nožem na běžce i diváky. Motivem měla být pomsta za Amriho smrt.
8. 4. 2018Aktualizováno8. 4. 2018, 20:45|

Německo vzpomínalo na oběti útoku v Berlíně. Pozvání na pietu doprovázelo nepříjemné faux pas

V Berlíně byl v poledne odhalen památník loňského teroristického útoku, při kterém zemřelo 12 lidí. Tragédii nově připomínají jména obětí vyvedená na schodech k Pamětnímu kostelu císaře Viléma a zlatá stružka. Ve 20:02, tedy přesně v čase, kdy loni najel útočník s kamionem mezi návštěvníky vánočního trhu, se Berlínem na 12 minut rozezněly kostelní zvony.
19. 12. 2017Aktualizováno19. 12. 2017, 20:06|

Rok poté. Merkelová se sešla s pozůstalými po obětech útoku na vánočním trhu

Německá kancléřka Angela Merkelová se odpoledne v Berlíně sešla s pozůstalými po obětech loňského teroristického útoku na vánoční trh v německé metropoli. Ti v otevřeném dopise kritizovali kancléřku i „zacházení s terorismem“ v Německu. Setkání zúčastnil také Čech Petr Čižmár, jehož manželka Naďa byla jednou z 12 obětí islamistického radikála.
18. 12. 2017Aktualizováno18. 12. 2017, 22:08|

Úřady možná nechaly útočníka z Berlína na svobodě záměrně. Byl klíčem k dalším radikálům

Německé úřady podle spolkového ministra vnitra Thomase de Maizièra letos zabránily třem teroristickým útokům. Od roku 2000 jich zmařily celkem šestnáct. V souvislosti s loňským útokem na vánoční trh v Berlíně ale de Maizière hovoří i o pochybení úřadů. Pachatele útoku, Tunisana Anise Amriho, podle aktuálních zjištění německých médií sledovaly tajné služby mnohem dřív a důsledněji, než se dosud uvádělo.
18. 12. 2017|

Německé vánoční trhy budou chránit zátarasy i posílené policejní hlídky

Začínající tradiční vánoční trhy v Německu budou letos doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Po loňském teroristickém útoku v centru Berlína mají návštěvníky chránit zátarasy nebo posílené policejní hlídky, a to nejen v německé metropoli, ale i na trzích v Kolíně, Norimberku nebo Drážďanech.
29. 11. 2017|
Útok v Berlíně

Policie se snažila tajit, co o berlínském atentátníkovi věděla už před útokem, píše DPA

Pachatel atentátu na berlínský vánoční trh Anis Amri byl už před útokem podezřelý z rozsáhlého obchodování s drogami. Tuto informaci se ale němečtí vyšetřovatelé snažili po útoku utajit, informovala agentura DPA s odvoláním na uniklé dokumenty místních úřadů. Mluvčí odborů německé policie Benjamin Jendro řekl, že pro dodatečnou manipulaci s fakty nemá pochopení.
18. 5. 2017|
Útok v Berlíně

K vánočnímu útoku v Berlíně dal pokyn IS, píše Spiegel

Tunisana Anise Amriho, který v prosinci najel kamionem do vánočního trhu v Berlíně, dirigovalo vedení teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle informací německého magazínu Spiegel to vyplývá z indicií, které už v lednu spolkové bezpečnostní úřady získaly ze Spojených arabských emirátů.
17. 4. 2017Aktualizováno17. 4. 2017, 14:55|
Útok v Berlíně

Německé úřady pod drobnohledem. Berlínského útočníka zřejmě šlo zastavit

Vyhoštění muže, který útočil na vánočních trzích v Berlíně, zabránil chaos na německých úřadech a byrokratická šikana ze strany Tuniska. Jeden z předních pracovníků ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska to vypověděl před parlamentní komisí. Ta zkoumá, proč bezpečnostní složky nakonec ztratily Anise Amriho z dohledu.
29. 3. 2017|
Útok v Berlíně

Berlín nevyznamená Italy, kteří dopadli teroristu Amriho. Velebili prý fašisty

Německo zřejmě nevyznamená dva italské policisty, kteří před Vánocemi v Miláně zastřelili pachatele útoku na berlínské trhy Anise Amriho. Úřady ocenění zamítly, protože oba považují za příznivce neonacistického hnutí. Dokazovat to mají už smazané fotografie a komentáře, které zveřejňovali na sociálních sítích. Italské pravicové strany Berlín kritizují.
13. 2. 2017|

Hollande na návštěvě Berlína uctil památku obětí útoku. Unii podle něj čeká řada výzev

Francouzský prezident Francois Hollande je na návštěvě Berlína. S německou kancléřkou Angelou Merkelovou uctil památku obětí nedávného teroristického útoku. Mluvili spolu také o budoucnosti Evropské unie. Tu podle nich čeká řada výzev kvůli nástupu Donalda Trumpa do čela Spojených států a taky plánovanému odchodu Velké Británie.
27. 1. 2017|

Z centra Prahy zmizely protiteroristické zátarasy

Z centra Prahy zmizely betonové zátarasy, které zde policie nechala rozmístit po předvánočním teroristickém útoku v Berlíně coby součást mimořádných bezpečnostních opatření. Zátarasy doplňovaly posílené policejní hlídky, ty policie odvolala už v pátek. První stupeň ohrožení terorismem zůstává v platnosti.
9. 1. 2017|
Útok v Berlíně

Než jej zastřelili v Itálii, projel terorista Amri Nizozemsko, Belgii i Francii

Tunisan Anis Amri po útoku na vánoční trh v Berlíně cestoval po celkem pěti evropských zemích, než ho u Milána objevila a při přestřelce zabila dvojice italských policistů. Vedle Německa se pohyboval také po Nizozemsku, Belgii a Francii, než dorazil do Itálie, ukazují podle serveru n-tv dosavadní výsledky vyšetřování.
5. 1. 2017Aktualizováno5. 1. 2017, 16:24|
Útok v Berlíně

Německo má o Amriho vině jasno. Pomohly balistické zkoušky i gesta na kameru

Spolkové úřady definitivně potvrdily vinu Tunisana Anise Amriho za útok na vánočním trhu v Berlíně. Podle prokurátorů zbývá zjistit, zda mu někdo pomáhal nebo o jeho plánech dopředu věděl. V této souvislosti skončil ve vazbě známý Amriho, který se s ním podle vyšetřovatelů viděl večer před útokem.
4. 1. 2017Aktualizováno4. 1. 2017, 20:42|
Útok v Berlíně

Die Welt: Po berlínském útoku v Česku stoupla hysterie, Chovanec se z ní snaží profitovat

V České republice po teroristickém útoku v Berlíně ještě stoupla hysterie a ministr vnitra Milan Chovanec nálady v zemi využívá k tomu, aby z ní politicky profitoval. Napsal to server německého listu Die Welt. Odkazuje přitom na návrh, kterým chce ministerstvo vnitra povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Ministerstvo se proti článku serveru Die Welt ohradilo. Text podle něj obsahuje věcné chyby.
3. 1. 2017Aktualizováno3. 1. 2017, 22:54|

Chovanec: Bezpečnostní opatření potrvají nejméně do pátku

Zvýšená bezpečnostní opatření přijatá po teroristickém útoku v Berlíně potrvají nejméně do pátku, oznámil ministr vnitra Milan Chovanec. Původně měla platit do pondělí.
2. 1. 2017|
Útok v Berlíně

Kamery, zátarasy a stovky policistů. Kolín nad Rýnem čekají silvestrovské oslavy

V centru Kolína nad Rýnem bude na silvestrovské oslavy dohlížet 1500 policistů. Na nádražích a ve vlacích má hlídkovat i policie spolková. K dispozici budou vrtulníky. Ve městě přibydou také kamery. Právě v Kolíně nad Rýnem došlo minulý rok k největšímu počtu sexuálních útoků. Po útoku v Berlíně se navíc budou ve větších městech stavět zátarasy.
29. 12. 2016|
Útok v Berlíně

V Berlíně zadrželi podezřelého z podílu na útoku na vánoční trh

Německá policie zadržela čtyřicetiletého Tunisana, který mohl být zapojen do útoku na vánoční trh v Berlíně. Terorista Anis Amri, který minulý týden najel kamionem do davu a zabil dvanáct lidí, měl uložené jeho telefonní číslo. Oznámili to vyšetřovatelé. Podle listu Süddeutsche Zeitung větší tragédii zabránil automatický brzdový systém, který vůz zastavil, nikoliv polský řidič kamionu, jak se spekulovalo.
28. 12. 2016Aktualizováno28. 12. 2016, 19:23|
Útok v Berlíně

Polský řidič kamionu asi s Amrim nebojoval. Byl už totiž velmi vážně zraněn

Anis Amri, který před více než týdnem záměrně najel uneseným kamionem do lidí na vánočním trhu v Berlíně, už několik hodin před činem střelnou zbraní vážně zranil na hlavě polského řidiče Lukasze Urbana. S odvoláním na výsledky pitvy o tom informoval server listu Tagesspiegel. Urban ztratil mnoho krve, a už tedy nemohl s teroristou v kabině těsně před útokem bojovat, jak se dosud spekulovalo. Při masakru v centru Berlína zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly těžká zranění.
27. 12. 2016|
Útok v Berlíně

Tunisko prý souhlasilo s přijetím berlínského útočníka pouhé dva dny před atentátem

Dva dny před teroristickým útokem na vánoční trhy v Berlíně Tunisko souhlasilo s přijetím Anise Amriho, který byl vyhoštěn z Německa a který je pravděpodobným pachatelem útoku. Oznámilo to tuniské ministerstvo zahraničí. Německé úřady zatím neuvedly, zda z Tuniska tuto informaci obdržely.
26. 12. 2016|
Útok v Berlíně

V Tunisku zadrželi tři lidi podezřelé ze spolupráce s teroristou Amrim. Včetně jeho synovce

Zastřelený Tunisan Anis Amri, kterého policie dává do souvislostí s pondělním útokem v Berlíně, při útěku zřejmě s nikým nespolupracoval. Ukazují to podle vyšetřovatelů zjištění poté, co byl při páteční přestřelce zabit v Miláně. Tuniská policie nicméně zatkla tři osoby kvůli podezření z členství v údajné teroristické skupině napojené právě na Amriho. Jak informovala agentura AFP, jedním ze zadržených je Amriho synovec.
24. 12. 2016Aktualizováno24. 12. 2016, 14:13|
Útok v Berlíně

Podezřelý z berlínského útoku byl zastřelen v Itálii. Tunisan slíbil věrnost IS

Tunisana Anise Amriho, který je podezřelý z útoku na vánoční trh v Berlíně, v noci zastřelili na severu Itálie nedaleko Milána. Jeho identitu potvrdily úřady na základě otisků prstů. Amri se dostal do přestřelky s italskými policisty poté, co jej chtěli legitimovat. Do Itálie přijel vlakem přes Francii. Agentura Amak zveřejnila video, na němž Amri přísahal věrnost Islámskému státu a vyzýval k útokům v Evropě.
23. 12. 2016Aktualizováno23. 12. 2016, 18:30|
Útok v Berlíně

Odvaha je rozhodnutí, říká italský policejní nováček, který zastavil Amriho

Tisíce Italů děkují prostřednictvím sociálních sítí dvěma hrdinným policistům, kteří dokázali zastavit berlínského útočníka. Po krvavé přestřelce skončil jeden z nich v nemocnici. Devětadvacetiletý Luca Scata, který pachatele zastřelil, slouží u policie teprve 9 měsíců. Jeho motto zní: „Strach je reakce, odvaha rozhodnutí“.
23. 12. 2016|