TÉMA

Dálnice D8

Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.
20. 3. 2024|

ŘSD obviňuje ústecký spolek, že brzdí kolaudaci dálnice D8. Ten to však odmítá

Ústecká dálnice D8 stále nemá kolaudaci, a to i přes to, že její poslední úsek vedoucí přes České středohoří otevřeli silničáři už před sedmi lety. Podle nich za zdržení mohou soudy s aktivistickými spolky. Mezi nimi má být i ten z Ústí nad Labem, jeho zástupci to ale popírají.
3. 11. 2023|

Nehoda v Německu nedaleko českých hranic si vyžádala 16 zraněných. Mezi účastníky byli i Češi

Těžká dopravní nehoda u německého města Bad Gottleuba nedaleko českých hranic si v neděli večer vyžádala šestnáct zraněných. Tři lidé jsou zranění těžce. Mezi účastníky nehody bylo i deset Čechů, ale saská policie neví, v jakém jsou stavu. Dálnice byla dočasně v obou směrech uzavřená, v pondělí dopoledne se kvůli odstraňování následků nehody tvoří kolony na české straně hranice v úseku za Ústím nad Labem ve směru do Německa.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 12:00|

Praha souhlasila se severozápadní částí okruhu. Navrhla zmírnit dopady stavby

Vedení Prahy souhlasí se záměrem stavby severozápadní části Pražského okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí, doporučuje však některé úpravy projektu. Vyplývá to z vyjádření města pro hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které ve středu na mimořádném jednání schválili radní. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by podle vedení metropole mělo zvážit prodloužení tunelů, výsadbu izolační zeleně či omezení vlivu výstavby u Drahaňské rokle. Dvě části okruhu s číselným označením 518 a 519 mají propojit dálnice D7 a D8.
5. 10. 2023|

Z dálničních tunelů vycházel kouř, bylo to kvůli bezpečnostním zkouškám

V noci se valil dým z portálů tunelů Libouchec a Panenská na dálnici D8. Bylo to kvůli testům, které provedlo Ředitelství silnic a dálnic, aby zjistilo, zda fungují bezpečnostní systémy. Na dálnici, která společně s navazující německou A17 spojuje Prahu a Drážďany, byl kvůli zkouškám v noci omezen provoz, a protože na ně silničáři navázali údržbou, omezen stále je. Až do čtvrtka se bude jezdit v každém tunelu jen jednou troubou.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:44|

Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
8. 9. 2023|

Obce z blízkosti D8 chtějí odklad změn hlukových limitů. Pohrozily blokádou přípravy rychlé železnice

Pokusem o zablokování přípravy vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan pohrozily obce z Mělnicka kvůli nařízení vlády, které nově vymezuje hlukové limity. Obce leží u koridoru, kterým má rychlodráha vést, a zároveň nedaleko dálnice D8. Obávají se, že změna v obcích ještě zvětší už tak vysokou hlukovou zátěž, a žádají, aby kabinet posunul účinnost nařízení a řádně vyhodnotil možné dopady.
20. 5. 2023|

Nehoda na dvě hodiny uzavřela dálnici D8 na Litoměřicku ve směru na Ústí nad Labem

Dálnici D8 na Litoměřicku ve směru z Prahy na Ústí nad Labem v úterý zhruba na dvě hodiny uzavřela nehoda osobního a nákladního auta. Vážně zraněnou řidičku osobního auta transportoval vrtulník do traumacentra ústecké nemocnice.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 12:52|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

D8 byla ve směru na Německo po střetu kamionu s autem přes čtyři hodiny zavřená

Dálnice D8 byla po nehodě nákladního vozu s osobním autem na 61. kilometru nedaleko Řehlovic na Ústecku směrem na Německo více než čtyři hodiny uzavřená. Tvořily se kolony. Jedním pruhem policisté provoz obnovili v 15:40.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 17:05|

Dopravu zkomplikovalo náledí. Dvě hromadné nehody zablokovaly dálnici D1

Dopravu v Česku dopoledne zkomplikovalo náledí a sníh. Provoz na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Prahu zablokovaly dvě hromadné nehody, několikrát byl krátce zastaven provoz ve směru do Brna. Dálnice se znovu uzavřela přibližně na dvě hodiny později odpoledne kvůli vyproštění havarovaného kamionu. Neprůjezdná byla kvůli kluzké vozovce na tři hodiny i dálnice D8 mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa. V Královéhradeckém kraji se na zledovatělých silnicích stalo mnoho nehod, kluzké silnice komplikovaly dopravu také v dalších krajích. Ředitelství silnic a dálnic řidiče vyzvalo k opatrnosti.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 20:01|

D8 je po smrtelné nehodě opět otevřená v obou směrech

Na 45. kilometru dálnice D8 na Litoměřicku ve směru na Prahu se ve čtvrtek v poledne střetla dodávka s kamionem. Dva lidé nehodu nepřežili a jeden člověk utrpěl zranění. Chvíli předtím se stala nehoda na kilometru 44,5 opačným směrem, dva lidé se zranili. Dálnice byla zhruba do 16:45 v obou směrech uzavřená, uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:21|

Sníh v Česku komplikoval dopravu. Na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána

Na jižní Moravě začalo v sobotu před polednem sněžit a postupně se na některých místech komplikovala doprava. Silnice totiž přes noc vymrzly a sníh na vozovce neroztával tak rychle. Dopoledne byly problémy i v Čechách. Na Českomoravské vrchovině a na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána.
4. 12. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 22:31|

Silničáři preventivně rozebírají svah na D8

Ze svahu u dálnice D8 odvezou silničáři desítky tisíc tun zeminy. Pracují v místě, kde komunikaci hlídají hlubinná čidla kvůli možnému sesuvu. Odlehčování svahu je preventivní, při silných deštích by se totiž podle vědců mohl pohnout.
11. 9. 2021|

Na dálnici D8 před Prahou začíná rekonstrukce, potrvá čtyři měsíce

Na dálnici D8 před Prahou začíná rekonstrukce. Jde o letošní největší opravu dálnice nejen ve Středočeském kraji. Nejpozději do sobotního rána dokončí silničáři stavbu dopravního omezení, pracovat se zde začne v pondělí. Informoval o tom Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Rekonstrukce má trvat čtyři měsíce.
9. 7. 2021|

Úleva přijde na podzim. Modernizace D1 má skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
23. 6. 2021|

MAPA: Provoz na dálnicích v létě omezí přes 40 uzavírek. D1 budou hlídat radary

Přes 40 uzavírek omezí během letních prázdnin provoz na českých dálnicích. Největší komplikace lze čekat tradičně na dálnici D1, kde bude pokračovat modernizace pěti úseků. Tři opravované úseky budou pod dohledem radarů. Další větší omezení budou na dálnicích D8 a D11. Policie proto na začátku prázdnin nasadí větší počet hlídek. Silničáři v létě omezí údržbu a odloží malé opravy.
25. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 20:20|

ŘSD zkouší zpevnit podloží na D8 i pomocí vrtů s pryskyřicí

Na úseku D8 v Českém středohoří začali dělníci pumpovat do podloží vysokotlakou injektáží pryskyřici. Pilotní zpevňování dálnice pod prackovickou mostní estakádou poté experti vyhodnotí a rozhodnou, zda a v jakém rozsahu k tomuto poslednímu kroku v rámci stabilizace podloží dojde. Na úterý a středu jsou připraveny čtyři vrty, provoz ve směru na Německo je proto sveden do jednoho pruhu.
25. 9. 2018|

Kdo „shodil“ svah na dálnici, rozhodne až superposudek. Ty dosavadní si protiřečí

Dosavadní znalecké posudky, které se týkají masivního sesuvu půdy na dálnici D8 u Litochovic nad Labem, nechá soud přezkoumat dalším znalcem. Revizní posudek by měl pomoci rozhodnout, zda nese za sesuv odpovědnost společnost Kámen Zbraslav, která provozuje nedaleký lom. Stát ji z toho viní a žádá náhradu škody. Soudkyně poté, co oznámila, že zadá revizní posudek, odročila jednání na neurčito.
20. 2. 2018|

Rok s kompletní dálnicí D8. Peklo na objížďkách skončilo, potíže s mostem trvají dál

Dálnice D8 slaví roční narozeniny. Zároveň sice již v listopadu oslavila sedmadvacetiny, ale to se u dálnic nevylučuje. Dokončení celého dálničního tahu z Prahy až na hranice s Německem skutečně přineslo kýženou úlevu obcím na trasách, které dlouhodobě fungovaly jako objížďka, zároveň je ale doprava na dálnici ještě silnější než v součtu obou bývalých náhradních tras.
16. 12. 2017|
Dálnice D8

Nová část D8 přes České středohoří je poprvé průjezdná bez omezení

Řidičům se otevřela dálnice D8 přes České středohoří bez omezení, poprvé tak projedou i po prackovické estakádě čtyřmi pruhy. Doposud byl provoz sveden kvůli nestabilnímu svahu do dvou pruhů. Úsek už je podle silničářů bezpečný, přesto budou v opravách loni otevřené dálnice pokračovat na jaře.
20. 9. 2017Aktualizováno20. 9. 2017, 18:27|
OVM

Na dopravní stavby možná nebude dost peněz. Ministr si proto chce půjčit

Ředitelství silnic a dálnic v příštích týdnech otevře několik dálničních úseků na severočeské D8 a jihočeské D3. Staví se několik dalších, ale na obzoru by mohly opět být hubenější časy. Státní fond dopravní infrastruktury dostane napřesrok z rozpočtu nejméně peněz od roku 2013, alespoň se tak vyvíjí jednání o rozpočtu. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) však řekl v Otázkách Václava Moravce, že chce dále stavět ve velkém a bude-li třeba, půjčí si.
17. 9. 2017|

Jízda po dálnici D8 bude bez omezení od 20. září

Čtyřmi jízdními pruhy bez jakéhokoli omezení z Prahy až do Drážďan se budou moci řidiči svézt od 20. září. Tehdy se otevře dosud zapovězená část prackovické estakády, která již od loňského prosince čeká na verdikt, že je zcela bezpečná a nehrozí, že se půda pod ní začne znovu hýbat.
13. 9. 2017|
Doprava

Ťok: D8 v Českém středohoří má být plně průjezdná na konci září

Dálnice D8 přes České středohoří by měla být plně průjezdná na konci září. Informoval o tom ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Doprava na takzvané Prackovické estakádě byla svedena do jednoho dálničního pruhu od loňského otevření posledního úseku D8 kvůli nestabilnímu podloží.
30. 8. 2017Aktualizováno30. 8. 2017, 12:58|