TÉMA

Intervence ČNB

ČNB patrně stále intervenuje. Kurz koruny je však slabší, než by si přála

Česká národní banka stále intervenuje a posiluje tak kurz koruny, potvrzuje většina ekonomických analytiků. Podle nich už tak na obranu české měny dala za poslední měsíc asi 125 miliard korun. I po těchto zásazích ale euro vyjde na 24 korun a 70 haléřů. Centrální banka koruně pomáhá i kvůli vysoké inflaci, silnější měna zlevňuje dovoz.
20. 6. 2022|

Před šesti lety spustila centrální banka intervence k oslabení koruny. Hlasování bylo tehdy těsné

Hlasování, kterým Česká národní banka před šesti lety rozhodla o devizových intervencích oslabujících tuzemskou měnu, bylo těsné. Pro spuštění se tehdy vyslovili čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Vyplynulo to z vystoupení části někdejších centrálních bankéřů na akci Institutu Václava Klause věnované výročí začátku intervencí. Ty trvaly do dubna 2017.
7. 11. 2019|

Koruna je na úrovni jako před intervencemi. Optimistickému očekávání ČNB o posílení se vzpouzí

Před dvěma roky přišel český průmysl o měkký polštář. ČNB skončila s intervencemi, kterými oslabovala českou měnu vůči euru na úrovni 27 korun za euro. Zatímco pro exportní firmy je slabší domácí měna výhodou, pro nakupování v zahraničí je to naopak. Ovšem výraznější posílení měny od té doby nenastalo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit.
5. 4. 2019|
Intervence ČNB

Pět let od intervencí: Cestování Čechů brzdily spíš teroristické útoky než kroky ČNB

Intervence, kterými ČNB před pěti lety oslabila českou měnu na další více než tři roky, ovlivnily tisíce Čechů, kteří cestovali do zahraničí. Změny pocítili především ve chvílích, kdy centrální banka intervence zaváděla a rušila. Na zájmu o cestování se však v minulých letech víc odrazily obavy kvůli teroristům.
8. 11. 2018|
Události komentáře

Singer: Oslabení koruny přispělo ke zdravému růstu ekonomiky i vyšším platům

Devizové intervence, které před pěti lety ohlásila Česká národní banka, přispěly podle jejího tehdejšího guvernéra Miroslava Singera ke zdravému růstu ekonomiky včetně nárůstu mezd. A posílení ekonomiky jako takové kompenzovalo oslabení koruny. Singer to prohlásil v rozhovoru s Jakubem Železným pro Události, komentáře.
7. 11. 2018|
Intervence ČNB

Před pěti lety začala centrální banka uměle oslabovat korunu. Odkaz intervencí zůstává rozporuplný

Mnozí analytici byli tehdy v šoku a mnozí exportéři se radovali. Krátce po poledni ve čtvrtek 7. listopadu 2013 Česká národní banka oznámila, že se rozhodla zahájit devizové intervence  s jasným cílem: oslabit korunu. Bylo to poprvé od roku 2002.
7. 11. 2018|
Intervence ČNB

Obří devizové rezervy rozdělila ČNB na dvě části pro různé typy investování

Česká národní banka odpověděla na často kladenou otázku, jak naloží se svými devizovými rezervami, které enormně vzrostly během loni ukončeného intervenčního režimu. Při něm držela kurz české měny kolem 27 korun za euro. V rámci nové strategie je rozdělí na dvě části s rozdílným způsobem investování. ČNB se loni kvůli intervencím dostala do ztráty 243 miliard korun.
11. 1. 2018Aktualizováno11. 1. 2018, 13:28|
Intervence ČNB

Jiří Rusnok se stal evropským guvernérem roku. Dokázal hladce přistát s devizovými intervencemi

Za ukončení devizových intervencí bez tržních otřesů  získal guvernér České národní banky Jiří Rusnok od měsíčníku The Banker cenu evropský Guvernér roku. Rozhodnutí držet devizový kurz poblíž 27 korun za euro přijala ČNB v listopadu 2013 (krok je dodnes hodnocen ekonomy velmi rozdílně), loni v dubnu ho ukončila.
2. 1. 2018Aktualizováno2. 1. 2018, 17:06|
Intervence ČNB

Vliv devizových intervencí na export nebyl příliš velký, tvrdí analýza podnikatelů

Když před čtyřmi lety zahájila Česká národní banka režim devizových intervencí a oslabování koruny, všeobecně se tvrdilo, že tyto zásahy pomohly hlavně exportérům. Nyní, půl roku od jejich skončení, přišla Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) s analýzou, že vliv intervencí nebyl příliš velký.
16. 11. 2017Aktualizováno16. 11. 2017, 20:04|
Intervence ČNB

Spekulanti vyčkávají. Stále doufají, že zbohatnou na intervencích ČNB

Přesně před čtyřmi lety zahájila Česká národní banka režim devizových intervencí a oslabování koruny. Masivními nákupy eur udržovala domácí měnu poblíž hodnoty 27 korun za euro, aby podpořila ochabující ekonomiku. Zásahy ukončila letos v dubnu, na nákupy vydala celkem více než dva biliony korun. Web ČT24 zjišťoval u analytiků, co se od té doby dělo s nakoupenými eury.
7. 11. 2017|
Kurz koruny

Koruna sílí, mohlo by zlevnit zahraniční zboží. Analytici vidí jediný problém: Vánoce

Po půl roce od ukončení intervencí se koruna vůči euru dostala na úroveň, na které se pohybovala těsně v době předtím, než ČNB začala českou měnu cíleně oslabovat. Analytici oslovení webem ČT24 očekávají, že bude do konce roku dále zpevňovat, a to až ke zhruba 25,50 koruny za euro. Vytváří se tak tlak na zlevňování dováženého zboží, jako jsou oděvy, elektronika, potraviny nebo alkohol. Podle analytiků však ceny příliš neklesnou – mimo jiné kvůli tomu, že se blíží Vánoce.
18. 10. 2017Aktualizováno18. 10. 2017, 20:12|
Intervence ČNB

Koruna je nejsilnější od intervencí, zpevnila na 25,71 koruny za euro

Koruna během úterý vůči euru dál mírně posílila a během dne otestovala další nejsilnější hodnotu od zahájení intervencí České národní banky v listopadu 2013. Odpoledne zpevnila až na 25,71 korun za euro. Kolem 17 hodiny byla však proti pondělku už jen o haléř silnější, na 25,77 Kč/euro. Vůči dolaru česká měna oslabila o osm haléřů na 21,93 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.
17. 10. 2017|

Letošní ukončení intervencí ocenil magazín MMF a Světové banky. Cenu získal guvernér ČNB Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok získal od magazínu GlobalMarkets ocenění Guvernér centrální banky pro střední a východní Evropu pro rok 2017 za hladké ukončení devizových intervencí, včetně důkladné přípravy a efektivní komunikace.
15. 10. 2017|
Kurz koruny

Koruna útočí na hranici 26 korun za euro. Je nejsilnější od začátku intervencí

Kurz koruny k euru se ve středu dopoledne dostal na 26,03 koruny za euro. Česká měna tak byla vůči euru nejsilnější od začátku intervencí v listopadu 2013. Nakonec ale oproti předchozímu závěru pouze stagnovala na 26,08 koruny za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Intervence České národní banky, které uměle držely kurz koruny slabší než 27 Kč za euro, skončily letos v dubnu.
19. 7. 2017Aktualizováno19. 7. 2017, 17:36|
Intervence ČNB

Po intervencích čekali analytici větší výkyvy kurzu koruny

Vývoj kurzu koruny po ukončení devizových intervencí letos 6. dubna byl podle analytiků proti očekáváním poměrně klidný. Ekonomové čekali větší výkyvy kurzu koruny, někteří dokonce i výraznější posílení domácí měny. Nicméně do konce roku koruna podle jejich odhadů může překonat hranici 26 korun za euro. Na konci června se přitom obchodovala kolem 26,20 Kč/EUR.
6. 7. 2017|
Intervence ČNB

Na intervence počátkem dubna padlo v přepočtu asi 133 milionů každou hodinu

Česká národní banka na počátku dubna – těsně před ukončením intervencí proti posilující koruně – na devizovém trhu vynaložila zhruba 18 miliard korun za nákup eur. Celkově tak od listopadu 2013 do 6. dubna 2017 vydala centrální banka na intervence více než dva biliony korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila.
7. 6. 2017Aktualizováno7. 6. 2017, 12:18|
90‘ ČT24

České podniky už euro přijaly, nyní je rozhodnutí na vládě, domnívá se ekonom Švejnar

Při rozhodování o přijetí eura je nutno srovnat faktory pro a proti a vzít v úvahu i to, že by šlo o střednědobý proces, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 ekonom Jan Švejnar. Domnívá se, že k tomu není nutno pořádat samostatné referendum, protože součástí referenda o vstupu do Evropské unie byl závazek Česka, že euro přijme. „Je čistě na vládě rozhodnout, kdy tento proces začneme,“ řekl.
2. 6. 2017|
OVM

Rusnok: Nedělejme tragédii z toho, že máme po intervencích hodně devizových rezerv

Než začala Česká národní banka oslabovat korunu vůči euru, měla v devizových rezervách méně než bilion korun. V době ukončení takzvaného intervenčního režimu letos v dubnu už objem rezerv překročil tři biliony korunu. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který byl hostem Otázek Václava Moravce, by se ale neměla dělat tragédie z toho, že máme hodně devizových rezerv. Větší problém je podle něj u zemí, kde nemají žádné. Vzniká však otázka, co by ČNB mohla s těmito prostředky dělat.
21. 5. 2017Aktualizováno21. 5. 2017, 15:26|
Kurz koruny

Poprvé od konce intervencí pokořila česká měna hranici 26,50 koruny za euro

Koruna v pondělí odpoledne posílila vůči euru na 26,47 koruny za euro, čímž dosáhla nejsilnější úrovně od listopadu 2013, kdy Česká národní banka zahájila intervence proti posilování měny. Vyplývá to z průběžných informací na webu společnosti Patria Finance. Vůči dolaru pak česká měna posílila na 24,13 koruny za euro, což představuje nejsilnější hodnotu od loňského října.
15. 5. 2017|
Intervence ČNB

Na intervence proti posilující koruně vydala ČNB zhruba dva biliony korun, březen byl rekordní

Česká národní banka v březnu v rámci intervencí proti posilující koruně na devizovém trhu vynaložila zhruba 520 miliard korun za nákup eur. Šlo o největší měsíční objem od spuštění intervencí v listopadu 2013. Od té doby do konce letošního března ČNB intervenovala v objemu více než dva biliony korun, což přesahuje čtyřicet procent hrubého domácího produktu. Dozvuky této politiky však budou podle analytiků ještě dlouho ovlivňovat kurz české měny, reálnou ekonomiku i samotné chování centrální banky a jejích oponentů.
9. 5. 2017Aktualizováno9. 5. 2017, 17:24|
Intervence ČNB

Česká měna by mohla posílit až k 25 korunám za euro, počítá s tím ministerstvo financí

Česká měna by měla během příštích tří let posílit až k 25 korunám za jedno euro. Vyplývá to z dubnové verze Konvergenčního programu, který ministerstvo financí poslalo EU. Posilování měny by přitom mělo být postupné - zhruba o 2,5 % ročně. Se silnější měnou bude počítat ministerstvo financí i při sestavování státních rozpočtů v příštích letech.
30. 4. 2017|

Konec intervencí otevřel debatu o přijetí eura. Podnikatelé chtějí stabilitu

Od konce intervencí uplynuly dva týdny a podnikatelé i politici opět diskutují o tom, zda by nebylo lepší vzdát se koruny a přijmout euro. Svaz průmyslu a dopravy zařadil přijetí eura mezi své priority. Podle loňského průzkumu podporuje zavedení společné evropské měny v Česku 60 procent firem. Proti přijetí eura se však staví ministr financí Andrej Babiš (ANO), který preferuje zachování domácí měny.
22. 4. 2017|
Intervence ČNB

Koruna slábne i bez zásahů centrálních bankéřů. Ve čtvrtek stálo euro tolik co během intervencí

Dva týdny poté, co Česká národní banka ukončila režim intervencí, který uměle oslaboval českou měnu nad 27 korunami za euro, se kurz sám nad hranici na krátko vrátil. Nejslabší úrovní dne byl kurz 27,056 korun za euro. Ale i téměř celý den se držel nad 26,90 korunami za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.
20. 4. 2017Aktualizováno20. 4. 2017, 17:19|
Intervence ČNB

Koruna byla vůči euru na nejslabší úrovni od konce intervencí

Česká měna ve středu klesla na novou nejslabší hodnotu od ukončení intervencí České národní banky. Vůči euru se jednu chvíli obchodovala podle serveru Patria Online i za 26,89, před devátou hodinou večerní byla kolem úrovně 26,88. Od 15:30, kdy posílila pod 26,80, už jenom oslabovala. K dolaru koruna stagnovala na 25,04 Kč/USD.
19. 4. 2017|