TÉMA

Madagaskar

Pravěké malby a písmo naznačují napojení Madagaskaru na Egypt a Borneo

Madagaskar je ostrov izolovaný od zbytku světa. Díky tomu tam vznikl unikátní ekosystém a také se tam vyvíjely pozoruhodné lidské kultury. Nový archeologický výzkum ale ukázal, že Madagaskar si přece jenom nějaké kulturní kontakty s jinými civilizacemi udržovat mohl.
2. 1. 2024|

Při tlačenici u vstupu na madagaskarský stadion zemřelo dvanáct lidí

Nejméně dvanáct mrtvých a osmdesát zraněných si vyžádala tlačenice, která vypukla u vstupu na stadion v madagaskarském Antananarivu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na madagaskarského premiéra Christiana Ntsaye.
25. 8. 2023|

Vědci objevili pozůstatky praptakopyska, které ukazují, že se dřív mýlili v evoluční teorii tohoto druhu

Nově objevené fosilie ukazují, že ptakořitní savci žili v Jižní Americe nejméně o deset milionů let dříve, než předpokládaly předchozí výzkumy. Zkamenělina příbuzného ptakopysků nalezená v Argentině zpochybňuje dosavadní teorie o tom, kdy a kde se tento prapodivný tvor kladoucí vejce vyvinul.
12. 3. 2023|

Kdyby vyhynuli savci na Madagaskaru, ekosystémům by trvala obnova 23 milionů let

Madagaskar je obdobou biblické Rajské zahrady, unikátním a světově nenahraditelným ekosystémem. Více než devadesát procent jeho rostlinných i živočišných obyvatel se vyskytuje pouze na tomto ostrově. Pro vědce je tak ideálním místem pro studium toho, jak funguje evoluce na podobných izolovaných místech. V rámci bádání ovšem došli i k poněkud znepokojivému zjištění – ohledně toho, jak dlouho by obnova takto bohatého ekosystému trvala.
16. 1. 2023|

Lemuři Aye-aye se šťourají v nose, zjistila studie. Pojídání hlenu je znakem vyspělé evoluce

Do exkluzivního klubu známých tvorů, kteří se dloubou v nose, přibyl nový člen. Může to znít jako bizarnost, ale pro vědce to fascinující příběh – protože všechny „lovce holubů“ něco spojuje. Jsou výjimečně inteligentní.
1. 11. 2022|

Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.
17. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 00:17|

Zkáza na Madagaskaru očima fotografů. Cyklon Batsirai zpustošil celé vesnice

Cyklon Batsirai o víkendu napáchal na ostrově Madagaskar obrovské škody. Silný vítr a vysoké vlny spolu s deštěm zasáhly pobřežní města a vesnice, odkud musely být evakuovány desetitisíce lidí. Některé usedlosti byly úplně zničeny a velké množství lidí tak je zcela závislé na humanitární pomoci. Zkázu, kterou cyklon napáchal, zachytili fotografové předních zahraničních agentur.
8. 2. 2022|

Masivní lesní požáry způsobují, že méně prší. Vědci popsali mechanismus, který za to může

Změny klimatu ohřívají planetu a stále teplejší počasí je příčinou většího počtu požárů. Vědci teď prostudovali, jak se při masivních ohních chovají dešťové mraky – a pochopili, proč je lesní požáry tak těžké zkrotit.
27. 8. 2021|

Svět si připomíná den vzdělávání. Každé páté dítě ale vyrůstá bez něj

Už třetím rokem připadá na 24. leden Mezinárodní den vzdělávání. Zavedla jej OSN ve snaze poukázat na to, jak je vzdělání pro mírové snahy a udržitelný rozvoj ve strádajících regionech planety důležité. Přibližně pětina dětí v současnosti vyrůstá bez vzdělání. Pandemie, která v loňském roce zachvátila celý svět, v mnoha oblastech krizi ve školství ještě prohloubila. Podle UNICEF hrozí, že v řadě zemí vzniknou ztracené generace.
24. 1. 2021|

Napůl tukan, napůl velociraptor. Pravěký tvor z Madagaskaru ukázal rozmanitou evoluci ptáků

Jak rozmanitou podobu mohli mít ptáci, kteří zemi obývali v dobách dinosaurů, paleontologům pomohl odhalit tvor velikosti vrány, jehož zkamenělou lebku našli na Madagaskaru. Dnešní ostrov obýval před 68 miliony let. Křehké, ale skvěle zachovalé pozůstatky opeřence se zobákem připomínajícím zobák tukaní odborníci odkryli pomocí digitální rekonstrukce.
27. 11. 2020|

Plán na záchranu se změnil v katastrofu. Patria s židovskými uprchlíky šla ke dnu před 80 lety

Před 80 lety se na dohled od Haify utopilo 270 židovských uprchlíků z Evropy. Britské úřady nechtěly loď s běženci, včetně mnohých z bývalého Československa, vpustit do tehdejší Palestiny. Židovská odbojová organizace se proto pokusila loď poškodit, tak aby nemohla být odtažena z přístavu. Nálož ale plavidlo poškodila víc, než bylo v plánu, a Patria šla ke dnu.
25. 11. 2020|

Vědci poprvé získali DNA z hmyzu uvězněného v jantaru

Vědcům se poprvé podařilo získat části DNA z hmyzu, který uvázl v pryskyřici stromů nalezených na Madagaskaru. Snít o vzniku Jurského parku je ale podle autorů výzkumu zatím předčasné. Hmyz totiž nepocházel z pravěku, ale uvázl a zemřel v pryskyřici jen před několika lety.
7. 10. 2020|

Třetina druhů lemurů se ocitla na hraně existence. Nová zpráva je řadí mezi kriticky ohrožené

Lemuři se ve volné přírodě vyskytují na jediném místě planety – ostrově Madagaskar východně od afrických břehů. Jenže tento prostor je ohrožený mnoha dopady lidské činnosti, takže nová prognóza předpovídá mnoha druhům lemurů v blízké době vyhynutí.
15. 7. 2020|

Kapesní ještírek byl praotcem dinosaurů i ptakoještěrů. Troufl si ale jen na hmyz a bezobratlé

Dinosauři a pterosauři, jejichž někteří zástupci dorůstali obřích rozměrů, měli skromné a společné začátky. Dokazuje to nově objevená zkamenělina drobného, hmyz požírajícího ještěra, který byl jejich předchůdcem a blízkým příbuzným. Miniaturního dravce, který před 237 miliony let obýval záplavové oblasti dnešního jihovýchodního Madagaskaru, objevil vědecký tým ze Spojených států a Madagaskaru.
11. 7. 2020|

Milionový obraz za sto eur. Picassovo dílo si z charitativní loterie odnesla žena z Itálie

Dát 100 eur (asi 2700 korun) na humanitární pomoc africkým vesnicím, jako odměnu získat dílo malíře Pabla Picassa v hodnotě nejméně milion eur. Jistá Italka jménem Claudia Borgognová byla ve středu vyhlášena vítězkou charitativní tomboly o obraz Zátiší, který španělský mistr namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51 tisíc losů a vybrali tak přes pět milionů eur.
20. 5. 2020|

Vědci našli na Madagaskaru fosilii „šíleného tvora“. Podivný savec neměl v říši zvířat obdobu

Paleontologové našli na Madagaskaru fosilii prehistorického savce o velikosti kočky, který planetu obýval v čase dinosaurů. Zvíře podobné jezevci vědce překvapilo svou neobvyklou anatomií i velikostí – boří totiž představy, že po boku pradávných ještěrů mohli přežít pouze ti nejdrobnější savci, napsal zpravodajský server BBC.
2. 5. 2020|

Dva druhy lemurů jsou kriticky ohrožené. Jejich zánik může mít dominový efekt na celý Madagaskar

Nejméně dvěma druhům madagaskarských lemurů hrozí podle odborníků vyhynutí, důvodem je odlesňování jejich přirozeného prostředí a změna klimatu. K závěru dospěli vědci v odborném časopise Nature Climate Change.
27. 12. 2019|

Spalničkám loni podlehlo přes 140 tisíc lidí. Nejvíc nakažených je v Africe a na Ukrajině

Počet obětí spalniček se loni oproti přechozímu roku zvýšil. Zatímco v roce 2017 podlehlo nakažlivé nemoci po celém světě 110 tisíc lidí, loni to bylo přes 140 tisíc. Uvádějí to nové odhady Světové zdravotnické organizace (WHO) a amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nejvíc mrtvých je mezi dětmi do pěti let věku. K zemím s nejvyšším výskytem nemoci patří kromě několika afrických států také Ukrajina. Česko a další tři evropské země přišly o status zemí, v nichž byla nemoc už vymýcena.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 19:56|
Horizont ČT24

„Je to jako hodit kámen a schovat ruku.“ Papež se poprvé ohradil proti kritikům

V západní Evropě a Spojených státech se vzájemně obviňuje liberální a konzervativní křídlo katolické církve, zatímco věřících rapidně ubývá. Na poselství současného papeže Františka ale slyší ti, o které Západ nestojí: obyvatelé subsaharské Afriky, jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky. Papež se proti kritice poprvé veřejně ohradil po návratu z Afriky.
12. 9. 2019|

Vědci poprvé připevnili k mláděti keporkaka kameru. Odhalila detaily o kojení u těchto něžných obrů

Mořští biologové poprvé v dějinách natočili, jak vypadá kojení u keporkaků z pohledu mláděte. Umožnila to speciální kamera upevněná k tělu zvířete. Kojení je přitom pro mláďata poměrně rizikové, protože nemohou zároveň dýchat a pít.
30. 7. 2019|

Vědci dali světu návod, jak obnovit jedenáct procent zničených pralesů

Vědci identifikovali více než sto milionů hektarů půdy, na kterých by se daly obnovit tropické pralesy. Obnovení vegetace na vykácených plochách by mohlo pomoct snížit hrozby globální změny klimatu. Vytipovaná území se nachází na americkém, africkém i asijském kontinentu.
5. 7. 2019|

Vymřelo „děsivé množství“ rostlin, popisuje nová globální studie

První globální analýza ukázala, jaký je dopad lidské činnosti na rostliny. Podle ní od roku 1750 lidskou vinou zmizelo prokazatelně 571 druhů rostlin. Ale ve skutečnosti může být počet vymřelých druhů ještě mnohem vyšší, varují botanici.
11. 6. 2019|

Spalničky se šíří i v New Yorku, nemocných je stejně jako v Česku. Neočkovaní mají zákaz vycházení

Spalničky se světem šíří třikrát rychleji než loni. Ukazují to předběžná data Světové zdravotnické organizace. Nákaza postupuje i v zemích, odkud dřív úplně zmizela. Jen v Česku letos onemocnělo už více než 400 lidí, podobné číslo hlásí třeba i New York. Úřady zasažených oblastí tam neočkovaným zakázaly vycházet. A vedle boje o zdraví tím rozpoutaly i právní bitvu.
18. 4. 2019|

Mrtvé ryby, silná zemětřesení. Africký ostrov Mayotte se potýká s podivnou vulkanickou činností

V polovině listopadu loňského roku se ozvalo po celém světě hluboké hučení – tento zvuk sice člověk nemohl slyšet, ale zaznamenaly ho seismometry. Podle nového výzkumu ho způsobila nejsilnější sopečná činnost mimo pevninu v dějinách měření. Původ záhadného signálu vědci lokalizovali do místa, které se nachází v moři asi třicet kilometrů východně od ostrova Mayotte, nedaleko Madagaskaru.
20. 3. 2019|