TÉMA

Měsíc

Zemřel Thomas Stafford. Astronaut , který v kosmu nabídl přátelskou ruku Sovětům

Ve věku 93 let po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.
19. 3. 2024|

Japonský modul SLIM se na Měsíci po dlouhé noci nečekaně probudil a obnovil spojení se Zemí

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA, který v lednu přistál na Měsíci, přečkal měsíční noc a obnovil spojení se Zemí. Japonský úřad přitom už dříve uvedl, že modul nebyl navržen tak, aby na přirozené zemské družici přestál noc, kdy panují extrémně nízké teploty.
26. 2. 2024|

Soukromá americká mise IM-1 přistála na Měsíci. Modul je ale převrácený na bok

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines přistál na povrchu Měsíce a k Zemi začal zhruba dvě hodiny po dosednutí vysílat data. Spojené státy se tak po více než půlstoletí vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na lunární povrch. Podle agentur AP a Reuters je ale nyní modul převrácený na bok.
23. 2. 2024|

Měsíc smrti může být ve skutečnosti měsícem života, naznačuje výzkum Mimasu

Astronomové ho přirovnávají – také kvůli jeho vnější podobnosti – k Hvězdě smrti z Hvězdných válek, ale ukazuje se, že by mohl být pohostinnější, než se dříve zdálo. Mimas, malý Saturnův měsíc, obsahuje podle nové studie pod svým ledovým povrchem nejspíš tekutý oceán, který by mohl být ideální pro výskyt života.
12. 2. 2024|

Japonský modul SLIM ožil. Vědci doufají, že z Měsíce pošle důležitá data

Japonský modul SLIM, který před deseti dny přistál na Měsíci, začal znovu fungovat. Napsala to agentura Kjódó s odvoláním na japonskou vesmírnou agenturu JAXA, podle níž jsou nyní v provozu solární panely, které po přistání nefungovaly.
29. 1. 2024|

Japonský modul přistál na Měsíci jen 55 metrů od cíle

Japonský modul SLIM na Měsíci minulou sobotu přistál zhruba 55 metrů od vytyčeného cíle, což představuje bezprecedentní stupeň přesnosti, uvedla na své tiskové konferenci japonská vesmírná agentura Jaxa, která zveřejnila i první snímky z přistání.
25. 1. 2024|

Japonská sonda přistála na Měsíci. Země vycházejícího slunce se stala členem elitního klubu

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA úspěšně přistál na povrchu Měsíce. O průběhu přistání v přímém přenosu informovala JAXA, která manévr vyhodnotila jako „hladký“. Představitelé agentury později uvedli, že řídicí středisko komunikuje s modulem, ale jeho solární panel zatím negeneruje elektřinu. Japonsko se stalo pátým státem na světě, který dokázal na Měsíci se svým modulem přistát.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 19:10|

Modul Peregrine na Měsíci nepřistane. Shořel v atmosféře Země, včetně českého přístroje

V pozemské atmosféře v noci na pátek po neúspěšném pokusu o první americké přistání na Měsíci po více než půlstoletí shořel lunární modul Peregrine společnosti Astrobotic Technology (AT). Informovala o tom stanice BBC News na svém webu. Firma dříve uvedla, že návrat plavidla, které vstoupilo do ochranného obalu Země nad odlehlou částí Tichého oceánu, nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko.
19. 1. 2024|

NASA odkládá start misí Artemis k Měsíci, soukromí dodavatelé nestíhají

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci, respektive na něm poprvé od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. Oznámil to šéf úřadu Bill Nelson.
10. 1. 2024|

První americký lunární modul po padesáti letech má potíže, přišel o kritické množství paliva

Z Floridy odstartovala raketa Vulcan firmy United Launch Alliance (ULA) s lunárním modulem od Astrobotic Technology (AT). Jde o první americký modul, který se pokusí přistát na Měsíci za posledních více než padesát let, a rovněž o první lunární modul v soukromém vlastnictví. Naděje, že bude AT první soukromou firmou s modulem na Měsíci se však výrazně ztenčily. Podle prohlášení firmy se zhruba sedm hodin po startu objevily problémy s orientací solárního panelu, který pro systémy modulu vyrábí energii, a lunární modul přišel o kritické množství paliva. Odborníci se nyní snaží přehodnotit cíle mise.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 22:08|

Rok 2024 ve Sluneční soustavě: lidstvo prozkoumá Měsíc, Mars i měsíc Europa

Rok 2023 byl v lidském poznávání a dobývání Sluneční soustavy nesmírně úspěšný. Mise NASA OSIRIS-REx přivezla vzorek z asteroidu, indická mise Chandrayaan-3 zkoumala jižní pól Měsíce a vrtulníček Ingenuity operoval celou tu dobu úspěšně na Marsu. Rok 2024 by měl na tyto úspěchy přinejmenším navázat – čekají se mise k měsícům Marsu a Jupiteru a pokračovat bude příprava návratu člověka na Měsíc.
31. 12. 2023|

Američtí astronauti otestovali vesmírný výtah. Má je snést na povrch Měsíce

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na Zemi otestovali výtah, který je má do konce tohoto desetiletí dopravit na povrch Měsíce. Výtah je součástí přistávacího modulu Starship pro program Artemis, buduje ho soukromá společnost SpaceX, napsal server Space.com.
29. 12. 2023|

Měsíc se v dalších desetiletích dramaticky změní. Vědci navrhují chránit ho obdobou CHKO

Na jednom velmi odlehlém místě se možná už brzy střetnou komerční zájmy s těmi vědeckými. Tím místem je Měsíc, kde má v blízké budoucnosti přistát řada průzkumných misí a také astronauti vyslaní v rámci programu Artemis amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Většina odborníků se kvůli tomu připravuje na nový zlatý věk průzkumu vesmíru a vědecké práce, jiní jsou ale obezřetní a upozorňují i na očekávaná rizika, napsal magazín Science.
11. 12. 2023|

Matematik a fotograf Druckmüller dostal cenu astronomické společnosti za snímky Slunce

Brněnský matematik a fotograf Miloslav Druckmüller získal Cenu Františka Nušla. Své nejvyšší ocenění mu udělila Česká astronomická společnost za mimořádné výsledky při počítačovém zpracování snímků pořizovaných při zatmění Slunce.
4. 12. 2023|

Astronautům hrozí erektilní problémy, zjistili vědci. NASA hledá řešení

To, že delší pobyt ve vesmíru představuje zdravotní riziko například kvůli řídnutí kostí, svalové atrofii nebo možným psychickým obtížím, se ví už delší dobu. Nově ale vědci zjistili, že astronautům hrozí po návratu na Zemi i poruchy erekce.
23. 11. 2023|

Měsíc ve čtvrtek dopoledne zakryl Venuši, je to vidět pouhým okem

Ve čtvrtek ráno od svítání mohli lidé pozorovat jasnou Venuši vedle srpku Měsíce. Dopoledne se pak zmenšovala úhlová vzdálenost mezi oběma tělesy a krátce před jedenáctou hodinou Měsíc Venuši asi na hodinu zakryl.
9. 11. 2023|

Savci se mohou rozmnožovat ve vesmíru, naznačuje japonský pokus

Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) podařilo při prvním experimentu svého druhu za podmínek mikrogravitace vypěstovat myší embrya, která se normálně vyvíjela. Studie naznačuje, že by mohlo být možné, aby se lidé ve vesmíru rozmnožovali.
29. 10. 2023|

Měsíc je zřejmě o desítky milionů let starší, než si astronomové mysleli

Měsíc je o zhruba 40 milionů let starší, než se dosud předpokládalo. Uvádí to mezinárodní tým vědců, který prozkoumal krystaly z lunárního prachu přivezeného na Zemi misí Apollo 17 v roce 1972 – zatím z posledního kosmického letu, během kterého člověk vstoupil na povrch naší přirozené družice. Přesné stáří Měsíce, který Zemi doprovází několik miliard let, bylo zatím předmětem odborných diskusí.
24. 10. 2023|

Indie chce do roku 2040 vlastní vesmírnou stanici a astronauta na Měsíci

Indie plánuje, že do roku 2040 vyšle na Měsíc svého astronauta. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámila indická vláda. Mezi cíle tamní vesmírné agentury patří také vybudování vlastní vesmírné stanice do roku 2035.
18. 10. 2023|

Naděje na probuzení indického robotického vozítka na Měsíci slábne

Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu na začátku září před příchodem chladné a temné lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt. Zatím marně.
27. 9. 2023|

Japonsko vyslalo k Měsíci průzkumný modul, přistane nejdříve v lednu

Japonsko vypustilo raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci.  Start z kosmodromu Tanegašima byl v uplynulých dnech opakovaně odkládán kvůli špatnému počasí. Lunární modul SLIM vyvinula japonská vesmírná agentura JAXA za účelem testování technologií pro přesné přistání na měsíčním povrchu. Raketa vynesla také družici XRISM, která má pozorovat plazmu ve hvězdách a galaxiích.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 11:48|

Indické měsíční vozítko stráví lunární noc ve spánku. Zda opět procitne, se neví

Indické robotické vozítko dokončilo svou plánovanou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Stalo se tak necelé dva týdny poté, co se indické misi jako první na světě podařilo přistát poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO). Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.
3. 9. 2023|

Největší úplněk rozzářil nebe

V noci na čtvrtek Zemi ozářil takzvaný modrý Měsíc. To nemá nic společného s jeho barvou, je to označení typu úplňku. Pokud jsou v jednom kalendářním měsíci dva, označuje se ten druhý jako modrý. Byl to zároveň úhlově největší úplněk v letošním roce.
31. 8. 2023|

Ve středu vyjde modrý Měsíc, půjde o největší úplněk roku

V noci ze středy na čtvrtek budou moci lidé v Česku pozorovat takzvaný modrý Měsíc. Označení nemá nic společného s barvou Měsíce, jedná se o typ úplňku. Pokud jsou v jednom kalendářním měsíci dva úplňky, označuje se ten druhý právě jako modrý. Zároveň půjde o úhlově největší úplněk v letošním roce.
30. 8. 2023|