TÉMA

změny ve vládě

změny ve vládě

Dienstbier: Práci už nedodělám. Snad v tom je premiérova strategie

Odvolaný ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) není ze svého konce ve vládě nadšený, nebude už totiž moci dokončit rozdělanou práci. Doufá, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sleduje jeho odvoláním nějakou širší strategii. Už v pátek naznačil, že se ho stranický šéf zbavil za sliby, že nebude mít ve volbě předsedy strany na březnovém sjezdu protikandidáta.
12. 11. 2016|
změny ve vládě

Sobotka oznámil změny ve vládě. Končí Němeček s Dienstbierem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vymění ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Oproti předchozím spekulacím ve funkci naopak zůstává ministryně Michaela Marksová. Němečka nahradí ředitel FN Motol Miloslav Ludvík, Dienstbiera pak poslanec Jan Chvojka. Prezidentovi doručí Sobotka návrhy na odvolání a jmenování ministrů v neděli.
11. 11. 2016Aktualizováno11. 11. 2016, 20:23|
změny ve vládě

Vnitrostranický krok, kampaň, špatné načasování, reagují politici na změny ve vládě

V reakci na oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o výměně ministrů řekl předseda ODS Petr Fiala, že jde o marketingový tah. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zas považuje Sobotkův krok na vládní úrovni za vnitrostranický krok předsedy ČSSD. Hnutí ANO je se změnami spokojeno, podle předsedy Andreje Babiše ale přišly v nevhodnou chvíli.
11. 11. 2016Aktualizováno11. 11. 2016, 18:36|

Vládní změny získávají konkrétnější obrysy: Rošády mezi stranami nebudou

Změny, které premiér Sobotka naplánoval na ministerských postech, by měly být v tomto volebním období poslední. Kabinetu totiž zbývá do konce mandátu přibližně rok, a podle premiéra by nemělo smysl měnit ministry pár měsíců před volbami. Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek ale odmítli výzvu, aby provedli rošády i na svých ministerstvech. Premiér také vyloučil přesuny resortů mezi koaličními stranami. Změnou tak s největší pravděpodobností projdou jen ministerstva pro lidská práva a zdravotnictví.
5. 11. 2016|