TÉMA

Prezidentská volba

Vláda dočasně zařadí HHC na seznam návykových látek

Vláda dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to bude zhruba do měsíce. Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Vláda ve středu projednala také novelu zákona o prezidentské volbě, podle které by poslanci a senátoři mohli v budoucích volbách výslovně podpořit jen jednoho kandidáta.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 20:48|

Uzbecký prezident vypsal předčasné volby. Cítí prý potřebu nového mandátu

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev v pondělí uvedl, že na 9. července vypisuje předčasné prezidentské volby. Uzbečtí voliči schválili koncem dubna v referendu balíček ústavních změn, který Mirzijojevovi umožňuje kandidovat na další dvě funkční období a prodlužuje každé z nich z pěti na sedm let.
8. 5. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Fischer, Hilšer a Diviš podpoří ve druhém kole Pavla. Bašta a Zima se zatím rozmyslí

Mnozí z neúspěšných kandidátů na prezidenta podpoří ve 2. kole volby Petra Pavla. Kromě Danuše Nerudové, která již Pavlovi osobně pogratulovala, hodlají Pavla podpořit senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří oba zamíří i do jeho štábu. Podporu mu vyjádřil také podnikatel Karel Diviš. Naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, stejně se zachoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 22:08|

Nerudová by nyní ve druhém kole porazila Pavla i Babiše, zjistil průzkum pro ČT

V hypotetickém druhém kole prezidentské volby, kdyby se konalo v první polovině prosince, by Danuše Nerudová i Petr Pavel porazili Andreje Babiše (ANO). Ve třetím z možných soubojů mezi těmito třemi kandidáty s největší podporou pro první kolo by Nerudová porazila Pavla. Zjistil to průzkum agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi. Výsledky průzkumu pro první kolo ČT zveřejnila v neděli.
19. 12. 2022|

Senátor Fischer chce kandidovat na prezidenta, shání podpisy členů horní komory

Senátor Pavel Fischer (nestr.) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Na jeho rozhodnutí upozornil server iDNES.cz. Pro svou kandidaturu shání podpisy senátorů a podle informací serveru Aktuálně.cz má v tuto chvíli Fischer nejméně osmnáct podpisů členů horní komory. Ke kandidatuře jich stačí deset. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL o něm hovořil předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, téma prezidentské volby bude náplní pondělního jednání celostátního výboru strany.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 14:59|

V prvním kole vede Babiš, ve druhém Pavel a podpora nejvíc roste Nerudové, ukazuje model Medianu

V prvním kole prezidentských voleb by nyní vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ale jeho podpora od minulého průzkumu mírně klesla. Druhý by skončil generál Petr Pavel a třetí ekonomka Danuše Nerudová, jejíž podpora meziměsíčně výrazně vzrostla. V druhém kole by nyní zvítězil Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.
16. 9. 2022|

Prezidentským kandidátem hnutí SPD je Jaroslav Bašta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a nynější poslanec Jaroslav Bašta. Podpořilo ho dvacet poslanců SPD, oznámil předseda hnutí Tomio Okamura. Volby se budou konat v lednu, přihlášku k nim musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 16:11|

Generál Pavel potvrdil prezidentskou kandidaturu. „Vraťme Česku řád a klid,“ zní jeho heslo

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky a představil své volební heslo „Vraťme Česku řád a klid“. Chce být prezidentem, který mírní vášně. Za priority označil aktivní zahraniční politiku, inovativní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, nezávislou energetiku, vzdělávání a zdravé životní prostředí. Pavel, který patří mezi favority voleb, to řekl při úterním zahájení své volební kampaně Praze.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 12:57|

Vystrčil vyhlásil termín volby prezidenta. První kolo bude 13. a 14. ledna 2023

Nového prezidenta budou čeští občané volit 13. a 14. ledna příštího roku. Termín volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 20:20|

Steinmeier zůstává německým prezidentem, získal jasnou většinu hlasů Spolkového shromáždění

Stávající německý prezident Frank-Walter Steinmeier podle očekávání zůstává hlavou státu. Do druhého funkčního období převážně reprezentativní funkce ho jasnou většinou hlasů zvolilo Spolkové shromáždění. Steinmeier je z dvanácti dosavadních spolkových prezidentů pátý, komu se podařilo druhý mandát získat.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 16:07|

Steinmeier si jde pro druhý mandát, volit bude i exkancléřka či virolog. Kandidáta AfD vyloučí z CDU

Německé Spolkové shromáždění v neděli zvolí federálního prezidenta. Pokud se nestane něco nečekaného, bude ve funkci pokračovat stávající hlava státu Frank-Walter Steinmeier, kterému kromě vládní koalice slíbili podporu i opoziční konzervativci. Spíš než otázka, kdo bude stát v čele Německa dalších pět let, tak před volbou budila pozornost nominace jednoho ze tří Steinmeierových soupeřů, jenž kvůli kandidatuře zřejmě přijde o stranickou knížku. Samotnou volbu, které se coby delegátka spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko zúčastní mimo jiné i exkancléřka Angela Merkelová, ovlivnila pandemie, a oproti zvyklostem se nebude konat ve Spolkovém sněmu.
13. 2. 2022|

Vznikají koalice pro komunální volby. Mají ale jiné složení než ty pro loňské sněmovní

Koalice pro komunální volby na řadě míst nebudou takové jako do loňských sněmovních voleb, přestože k tomu vedení stran regiony vyzvalo. Na půdorysu koalic SPOLU nebo Pirátů se Starosty nepůjdou straníci do voleb ani ve velkých městech, jako je Brno nebo Liberec. V hlavním městě pak bude kandidovat jen jedno z těchto uskupení.
4. 2. 2022|

KSČM vybrala jako kandidáta pro prezidentské volby Josefa Skálu

Do prezidentských voleb vyšle KSČM svého bývalého místopředsedu Josefa Skálu. Komunisté kandidáta vybírali mezi Skálou a expředsedou Vojtěchem Filipem, jehož neúspěšným vyzyvatelem Skála v boji o předsednictví strany několikrát byl.
2. 2. 2022|

Podnikatel Diviš ohlásil kandidaturu na prezidenta. Nevidí nikoho jiného, komu by chtěl dát hlas

Podnikatel v informačních technologiích Karel Diviš oznámil kandidaturu v prezidentských volbách. Ty by se měly v Česku konat počátkem příštího roku. Prezident by podle Diviše měl být partnerem pro vládu a parlament a pomáhat jim prosazovat strategické vize. Zároveň by chtěl využívat mediálního prostoru a upozorňovat na pozitivní témata.
20. 1. 2022|

Chilský parlament schválil sňatky lidí stejného pohlaví

Chilský parlament v úterý schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a některých mexických státech.
7. 12. 2021|

Analýza 300 tisíc tweetů odhaluje emoce Američanů před volbami. Vykazují překvapení, ale i znechucení

Spojené státy si vybírají příštího amerického prezidenta. Předvolební průzkumy stejně jako před čtyřmi lety favorizují kandidáta demokratů. Joe Biden by tak podle nich měl porazit současného prezidenta Donalda Trumpa. Odráží ale výzkumy věrohodně nálady americké veřejnosti? Web ČT24 ve své analýze odhaluje, jaké emoce před volbami převažují vůči oběma kandidátům na sociální síti Twitter, a to v téměř 300 tisících příspěvcích.
2. 11. 2020|

Zeman ve vánočním poselství kritizoval nevoliče, „špionomanii“ a protivládní demonstrace

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství poděkoval lídrům koaličních stran za odvahu jít do Babišovy vlády. Opozice by podle něj měla být konstruktivním kritikem, který dokáže předkládat vlastní alternativní návrhy. V proslovu dále prosazoval povinnou volební účast a přímou volbu starostů a primátorů. Prezident také hájil zahraniční mise – z Afghánistánu se podle něj nesmí stát nové centrum terorismu.
26. 12. 2018Aktualizováno26. 12. 2018, 13:26|

Za propagaci knihy o Zemanovi před volbami udělil úřad pokutu 40 tisíc korun

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí uložil pokutu čtyřicet tisíc korun nakladatelství Olympia za propagaci knihy Miloše Zemana v době předvolební kampaně. Nakladatelství odmítlo, že by propagace knihy byla součástí kampaně. Uvedl to v pondělí server iRozhlas.cz.
2. 4. 2018|

Je tady poptávka po nových tvářích, zvažuje po volbách nabídky stran Pavel Fischer

Překvapením prvního kola prezidentských voleb se stal bývalý diplomat Pavel Fischer, který se umístil na třetím místě za favority Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem s více než deseti procenty hlasů. A nyní zvažuje, jak vlnu zájmu zúročit. „Možná že budu působit v politice nadále, protože těch hlasů, které říkají zůstaňte a mluvte nahlas, je docela hodně,“ připustil v pořadu 90´na ČT24.
29. 1. 2018|

Zeman podle úřadu v kampani nepochybil. Původ darů kryje spolek jeho přátel

Předvolební kampaň staronového prezidenta Miloše Zemana, kterou s jeho svolením vedl hlavně spolek Přátelé Miloše Zemana, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neporušila zákon. Financování kampaně přes spolek, kdy původ peněz nelze ověřit, však podle úřadu popřelo smysl transparentnosti.
29. 1. 2018|
Volba prezidenta

Zemanovi poblahopřáli Fico, Putin i Si Ťin-pching. Kiska ho pozval na Slovensko

Jako první ze zahraničních politiků blahopřáli Miloši Zemanovi ke znovuzvolení slovenský premiér a prezident. K obhájení funkce prezidenta mu pogratuloval také jeho ruský protějšek Vladimir Putin a později i čínský prezident Si Ťin-pching.
27. 1. 2018Aktualizováno28. 1. 2018, 11:05|
Volba prezidenta

V Česku vyhrál byzantský, populistický a proruský Zeman, píší světová média

Jako „vítězství Byzance“ vidí výsledek českých prezidentských voleb slovenský Denník N. Podle webu Politico je Zemanovo znovuzvolení špatnou zprávou pro Brusel. New York Times označují Zemana za populistu, další média pak také za proruského kandidáta.
27. 1. 2018Aktualizováno27. 1. 2018, 19:54|
Volba prezidenta

Zeman jako konstanta. Matador české politiky ovlivňuje zemi už tři dekády

V parlamentu zasedl Miloš Zeman hned po Listopadu, přeměna ČSSD v hlavní sílu české levice mu vynesla premiérský post a podpora voličů před pěti lety také funkci prezidenta. Pragmatik a výjimečný rétor, jehož politická dráha směřovala od centrismu k sociálnědemokratickým myšlenkám a v posledních letech i národní tematice, nyní dokázal svůj úspěch zopakovat – ve druhém kole přímé volby se ziskem přes 51 procent porazil Jiřího Drahoše a na dalších pět let pro sebe získal Pražský hrad.
27. 11. 2017Aktualizováno27. 1. 2018, 16:02|