TÉMA

Počasí

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.
10:16Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
včeraAktualizovánopřed 23 h hodinami|

Ke konci týdne se v Česku opět oteplí. Někde může být až 26 stupňů

Teploty v Česku se ke konci týdne vrátí nad dvacet stupňů Celsia, v neděli může být zejména na jihovýchodě země až 26 stupňů, rána budou ale chladná, v pátek se mohou objevit ještě přízemní mrazíky. Jinak meteorologové očekávají převážně polojasno, většinou bez deště. Na začátku příštího týdne se pak opět ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Už uplynulý víkend a začátek tohoto týdne byl nadprůměrně teplý, v neděli Česko zažilo letošní první tropický den, teploty přesáhly třicet stupňů Celsia.
11. 4. 2024|

Spotřeba tepla loni klesla téměř o desetinu, pomohlo počasí i snaha o úspory

Češi napojení na ústřední topení spotřebovali loni 67,8 petajoulů tepla, uvedl Energetický regulační úřad. Oproti předchozímu roku byla spotřeba téměř o desetinu nižší a byla také nejmenší za sedm let. Údaje regulačního úřadu se ovšem poněkud liší od dat Teplárenského sdružení, které již v lednu informovalo o meziročním snížení spotřeby tepla z centrálních tepláren o šest procent. Podle ERÚ se zhruba o šest procent snížila spotřeba domácností, zatímco v průmyslu byla úspora třináctiprocentní.
10. 4. 2024|

Letošní březen byl nejteplejším v historii měření, uvedla služba Copernicus

Březen letošního roku byl nejteplejší v historii měření, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu v březnu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 07:25|

Několik tisíc obyvatel v ruské Orenburské oblasti muselo kvůli povodním opustit své domovy

V ruské Orenburské oblasti se k pondělku potýká s povodněmi přes šest tisíc obyvatel. Podle hydrometeorologického ústavu má povodeň kulminovat ve středu. Nejhorší situace je v Orsku, v druhém největším městě v oblasti.
8. 4. 2024|

Američtí vědci otestovali klimatické inženýrství. Sněžným dělem „ostřelovali“ mraky

Tým vědců z Washingtonské univerzity poprvé v USA ve venkovních podmínkách otestoval technologii, která by mohla s postupem klimatických změn pomáhat s ochlazováním planety. Koncept je označovaný jako cloud brightening (zvyšování lesku mraků) a vychází ze snahy odrážet sluneční světlo v atmosféře. O pokroku ve výzkumu napsal deník The New York Times (NYT).
8. 4. 2024|

Teplé počasí vylákalo turisty do přírody i na památky

Díky teplému počasí začíná turistická sezona o něco dříve než loni. Na některých známých místech se od rána tvořily fronty. Podle provozovatelů památek i zástupců restaurací a hotelů také přibývá zákazníků. Mezi nejvytíženější turistická místa patří kromě Prahy hlavně Český Krumlov a Kutná Hora, návštěvníci ale míří i na Ještěd. Punkevní jeskyně a Adršpašské skály jsou zase nejnavštěvovanějšími přírodními krásami. V sobotu cestám nahrávalo v podstatě letní počasí, na mnoha místech Česka padaly teplotní rekordy, v Doksanech bylo 27,8 stupně Celsia.
6. 4. 2024|

Saharský prach se do Evropy dostává pravidelně a o víkendu přiletí znovu. Nahrává mu změna klimatu

Informace o prachu, který přilétá do střední Evropy ze severní Afriky, jsou stále častější. Saharský písek sice není nic nového a na naše území dopadal vždy, ale těchto epizod může v budoucnu přibývat.
6. 4. 2024|

Teplé měsíce jsou součástí změny klimatu, ale ne čistě její důsledek, zaznělo v debatě o anomáliích

Do Česka o víkendu dorazí letní počasí. V sobotu by měly teploty vystoupat na 21 až 25 stupňů, v neděli pak až na 27 stupňů. Podle meteorologů se jedná vzhledem k ročnímu období a měsíci o mimořádně nadprůměrné teploty. Češi si podle odborníků budou muset na teplejší dny napříč celým rokem začít zvykat, zaznělo v pořadu 90' ČT24.
5. 4. 2024|

Saharský prach může mít negativní dopad na zdraví. Lidský organismus má ale účinnou obranu

Vpády saharského prachu do střední Evropy přinášejí nejen zhoršenou viditelnost a malebné západy slunce, ale mohou také zhoršovat zdravotní stav lidí, zejména astmatiků. Oproti znečištění z průmyslu je ale riziko jen malé.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 20:22|

Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.
5. 4. 2024|

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Létala na větroních, proto si vybrala meteorologii. Vysílání je třešnička na dortu, říká Alena Zárybnická

Práce moderátora počasí není jen o tom přečíst před kamerou, jak bude. „Devětadevadesát procent času trávíme přípravou, samotné vysílání je třešnička na dortu,“ říká v podcastu Background ČT24 meteoroložka České televize Alena Zárybnická. Obor meteorologie si vybrala proto, že létala na větroních, letadlech bez motoru. Do televize se tak dostala trochu oklikou. Vídat ji na obrazovkách můžeme už přes čtvrt století.
5. 4. 2024|

Prachu ze Sahary přilétly stovky tisíc tun

Nad Českem prošel o Velikonocích oblak písečného prachu ze Sahary. Bylo to nepřehlédnutelné – místo očekávaného jasného počasí bylo mlhavo, na některých místech bylo i chladněji, než mělo být, a také se hůř dýchalo. I když oblak pouštního prachu není ve střední Evropě ničím výjimečným, tentokrát o sobě dal vědět citelněji než obvykle. Podle meteorologa a proděkana Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Michala Žáka ho bylo velké množství a dostal se do nižších vrstev atmosféry. Podle Jáchyma Brzeziny z Českého hydrometeorologického ústavu se nepodařilo chování prachu předpovědět, meteorologové ho ještě budou zkoumat. Saharskému prachu se věnoval pořad 90‘ ČT24.
2. 4. 2024|

Rychlý příchod jara ohrožuje včely i ovocné stromy. Náhlý mráz by napáchal škody

Kvůli rychlému nástupu jara začaly být včely podle chovatelů aktivní zhruba o pět týdnů dřív než v předchozích letech. Předčasně totiž vykvetly stromy, které opylují. Včelaři se nyní obávají návratu studeného počasí, protože pokud květy pomrznou, ohrozí to jejich včelstva a produkci medu. Předčasný příchod jara může mít negativní dopady také na ovocnáře.
2. 4. 2024|

Kvůli saharskému prachu platí ve třech krajích smogová situace, přetrvat může i v dalších dnech

Do Česka se od sobotní noci dostalo velké množství saharského prachu. Zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu. Největší problémy způsobil prach na jihu Čech, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Ta platí také na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, večer ji vyhlásili meteorologové také v Brně. Podle meteorologů můžou v atmosféře zůstávat vysoké koncentrace prachu i v dalších dnech, smogová situace tedy může nastat i v jiných krajích.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 22:00|

Horko i mrazy. Velikonoční počasí bývá v Česku extrémní

Protože jsou Velikonoce pohyblivý svátek, mohou se teploty během nich pohybovat nejen v jarních mezích, ale snadno se přikloní i k létu, anebo naopak vrátí k zimě.
30. 3. 2024|

Na Velký pátek šplhaly teploty i přes dvacet stupňů, dvanáct míst hlásí rekord

Nový teplotní rekord pro 29. březen v Česku na Velký pátek zaznamenalo dvanáct ze zhruba 160 míst s nejméně třicetiletou řadou měření. Teplo bylo hlavně v jižních Čechách, v Českých Budějovicích teploměr ukázal 22,2 stupně Celsia. V sobotu bude podle předpovědi ještě tepleji, odpolední maxima ale může snížit saharský prach, který se nad území Česka dostane od jihu.
29. 3. 2024|

Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.
26. 3. 2024|

Jarní únava existuje. Není to mýtus a nemá jedinou příčinu

Na jaře na lidi působí spousta vlivů, jejichž kombinace způsobuje stav, který se označuje jako jarní únava. Tento problém sice nezabíjí, ale snižuje kvalitu života v době, kdy si mají lidé naopak užívat ožívající přírody.
22. 3. 2024|

O víkendu se prudce ochladí. Z osmnácti stupňů teploty klesnou pod deset

V Česku v sobotu teploty vystoupají až k osmnácti stupňům Celsia, v neděli se ochladí a teploty spadnou pod deset stupňů. Objeví se také přeháňky, mohou být i sněhové, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2024|

Brazílii svírá nebývalé horko. Pocitová teplota překročila 62 stupňů

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.
19. 3. 2024|

Na začátku týdne se ochladí. Mrazy mohou poškodit rozkvetlé stromy

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.
17. 3. 2024|