TÉMA

Škoda Auto

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
včeraAktualizovánovčera v 13:53|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Odbory uspořádaly stávku proti vládním úsporám. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky

Odbory v Česku uspořádaly stávku proti vládním krokům. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky. Na dvě hodiny zastavila výrobu například Škoda Auto. V různé míře vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutími současného kabinetu také na úřadech nebo v nemocnicích a stávkovali i učitelé. Celkovou účast na protestech odhaduje největší odborová centrála přibližně na milion lidí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:06|

Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 23:10|

Pondělní stávku už nic neodvrátí, zapojí se i některé dopravní odbory, řekl Středula

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů, oznámil předseda ČMKOS Josef Středula. Konfederace zastřešuje na 270 tisíc odborářů z jednatřiceti svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i některé dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 17:18|

Teplárna v Plzni chce šetřit a být i ekologická. Plánuje investovat sedm miliard do odklonu od uhlí

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii asi za sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Největšího dodavatele tepla na západě Čech vlastní většinově Plzeň a z 35 procent skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského.
6. 11. 2023|

Volkswagen gigafactory v Česku nepostaví, vláda jedná s pěti investory

Novou továrnu na baterie Volkswagen v Česku zatím nepostaví. Předseda představenstva Oliver Blume uvedl, že vzhledem k situaci na trhu, včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě, prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách. Vláda jedná s dalšími investory, opozice mluví o debaklu.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 22:18|

Odbory plánují podobu protestů. Svaz průmyslu nechce, aby se dotkly provozu firem

Odbory pokračují v plánování protestů ohlášených na sedmadvacátého listopadu. Tedy na den 34. výročí generální stávky, která výrazně akcelerovala sametovou revoluci. Část svazů chce v ten den na hodinu zastavit výrobu v některých firmách. Zapojit by se měla i největší česká automobilka. Hlavním důvodem je nesouhlas s vládním konsolidačním balíčkem.
1. 11. 2023|

Kraj se státem zahájil stavbu sítí pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil na Rychnovsku výstavbu infrastruktury pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny za 670 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to poskytne dotaci 410 milionů. Hotovo by vše mělo být do konce roku 2025, řekli představitelé kraje. Cílem je napojit průmyslovou zónu na dopravní a technickou síť a zlepšit dopravu na silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Je to součást investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu zóny Solnice-Kvasiny, ve které má největší továrnu Škoda Auto.
9. 10. 2023|

Prodeji aut se v Česku daří. Odbyt nejvíce vzrostl Škodě

Prodej nových osobních aut v Česku za první tři kvartály letošního roku meziročně vzrostl téměř o 16,5 procenta na 167 564 vozidel. Odbyt se oproti loňsku zvyšoval ve všech kalendářních měsících. Registrace stouply naposledy v září o více než 15,5 procenta na 17 208 aut. Prodeje nicméně letos rostou po celé Evropě. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Podle odhadů bude v příštích měsících růst prodejů oslabovat, ale zůstane nad úrovní loňského roku. Za celý rok by se v tuzemsku mohlo prodat až 225 tisíc nových aut.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 13:59|

Radnice v Opočně koupila od Škodovky v Kvasinách desítky bytů, zájem o ně převyšuje nabídku

Radnice v Opočně na Rychnovsku koupila dva bytové domy, stavěné původně pro automobilku Škoda v Kvasinách. Podnik tyto byty momentálně nepotřebuje, město se naopak snaží rozšířit svůj bytový fond, o bydlení v regionu je totiž velký zájem. Za poslední týdny eviduje radnice v Opočně asi šedesát žádostí o byty.
5. 10. 2023|

Volkswagen po středečním výpadku obnovuje výrobu

V německém koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu počítačové sítě. Výroba v závodech, které se kvůli ní ve středu zastavily, se tak začala postupně obnovovat. Agentuře DPA to ve čtvrtek ráno řekl mluvčí firmy. Součástí koncernu je i Škoda Auto. Událost podle agentury Reuters zdůraznila zranitelnost infrastrukturní sítě největšího výrobce automobilů v Evropě.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 12:43|

Ministři EU schválili novou normu Euro 7, napsal Kupka. Emisní limity pro auta jsou mírnější

Ministři Evropské unie, kteří jsou zodpovědní za konkurenceschopnost, v pondělí schválili novou emisní normu Euro 7. Na sociální síti X to oznámil český ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který vyjednaný kompromis označil za velký úspěch. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tolik přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Českou republiku, která velmi usilovala o zmírnění limitů, během pondělka na jednání v Bruselu spolu s Kupkou zastupoval i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:01|

„Hřiště se srovnává. Musíme brát čínské automobilky velmi vážně,“ řekl Jahn

Evropská komise vytáhla do boje s čínskými automobily. Podle její předsedkyně Ursuly von der Leyenové Peking možná zvýhodňuje vlastní výrobce masivními dotacemi. Podle prezidenta Sdružení automobilového průmyslu a člena představenstva Škody Auto Martina Jahna by však obchodní válka nikomu neprospěla. Čína se navíc v některých oblastech stává technologickým lídrem. „Evropské automobilky bych ale neodepisoval,“ řekl v pořadu Interview ČT24.
14. 9. 2023|

Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|

Desítky firem žádají premiéra Fialu o podporu normy o manželství pro všechny

Celkem 66 velkých firem či bank v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil na středeční tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací. Předseda vlády reagoval, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.
6. 9. 2023|

Letišti přibyli cestující, ale ubyli manažeři. Terminál pro soukromé lety hledá pasažéry mezi sportovci či delegacemi

Téměř o čtvrtinu více pasažérů za první půlrok než vloni i odbavování větších letadel – taková je zatím bilance terminálu pro soukromé lety pražského Letiště Václava Havla. I tak mu ale chybí 20 tisíc pasažérů oproti předcovidovým rokům. Létat totiž přestali převážně lidé ze Škody Auto, jejíž zaměstnanci z Terminálu 3 mířili do mateřského Volkswagenu. Kontakt mezi oběma automobilkami se přesunul do online prostředí. Informace vyplývají z dat, která České televizi poskytlo pražské letiště.
31. 8. 2023|

Výrobu v plzeňské škodovce posílí stovky pracovníků z Indonésie. První se už zaučují

Plzeňský závod Škoda Group, předního evropského výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, posílí do konce letošního roku až tři sta lidí z Indonésie. Mezi novými pracovníky mají být svářeči, zámečníci a elektrikáři ve věku 21 až 29 let. Prvních dvacet, kteří přišli 10. srpna, už se připravuje ve výcvikovém centru závodu, kde skupina investovala za tři roky do technologie přes miliardu korun. Projekt, který se připravoval rok, umožní obsadit pozice, pro které v regionu chybí pracovníci.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 20:17|

Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
21. 8. 2023|

České automobilky představují nové verze svých modelů. Ty starší tak zlevňují

České automobilky představují nové verze svých modelů. V úterý tak učinila i ta největší, Škoda Auto. Trhu pomáhají nejen samotné inovace, ale i doprodeje starších generací vozů. Ty producenti nabízejí i o desítky tisíc levněji, aby uvolnili prostor jejich nástupcům.
1. 8. 2023|

Volkswagen i Škoda auto zvýšily čtvrtletní zisk

Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil ve druhém čtvrtletí upravený provozní zisk o 19 procent na 5,6 miliardy eur, (bezmála 135 miliard korun) zaostal ale za odhady. Firma uvedla, že kvůli obtížnému ekonomickému prostředí mírně snížila celoroční prodejní cíl. Škoda Auto v prvním pololetí zvýšila provozní zisk více než o třetinu na 911 milionů eur (téměř 22 miliard korun) z 676 milionů eur před rokem.
27. 7. 2023|

Podle Ústavního soudu mohou obce zatížit vyšší daní konkrétní výrobní a průmyslové závody

Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a další negativní vlivy. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec zvýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra už dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takové selektivní daňové zatížení.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 15:53|

Pomalu, ale přesto roste i v Česku zájem o elektroauta. Postupně přestane být na výběr

Elektroaut se v Evropské unii prodává už více než vozů s dieselovým pohonem. Zdaleka ne tolik jako v mnoha dalších státech sedmadvacítky, ale přesto roste zájem o elektromobily i v Česku. Prodejci to dávají do souvislosti s rozrůstající se sítí nabíječek. Že přece jenom není tak velký jako v některých jiných zemích, je zřejmě hlavně vysokou cenou vozů s elektrickým pohonem.
23. 7. 2023|

Elektrická auta jsou v kurzu. V červnu se jich v EU poprvé prodalo víc než naftových vozů

Prodej automobilů s plně elektrickým pohonem byl v červnu v Evropské unii poprvé vyšší než prodej naftových aut. Ukázaly to údaje Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Zájem o nové osobní automobily v EU se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 5,4 milionu vozů. Automobilový trh tak vykázal růst jedenáctý měsíc za sebou. Čísla rostla ve všech zemích s výjimkou Maďarska.
19. 7. 2023|