TÉMA

GMO

Australští vědci geneticky modifikovali banány. V „případě nouze“ mají chránit před plísní

Australští vědci vytvořili první geneticky modifikované banány. Pokud je schválí úřady, mohla by se nová odrůda uchytit v měnících se podmínkách planety zasažené klimatickou změnou. Na pulty ale upravené ovoce zatím putovat nemá.
16. 5. 2023|

Geneticky modifikované plodiny zachraňují životy, říká biolog. Chtěl by jejich povolení v EU

Je potřeba, aby byly v Evropě povolené geneticky modifikované organismy (GMO), říká rostlinný biolog Jiří Friml. V jiných částech světa díky této technologii pěstují rostliny odolnější vůči škůdcům nebo obsahující více živin a vitaminů, což zachraňuje stovky tisíc životů v Africe nebo v jihovýchodní Asii. Friml ve středu získal Cenu Neuron za celoživotní přínos vědě v oboru biologie.
7. 11. 2019|

Američané ochutnají geneticky upravené lososy. Rostou dvakrát rychleji

Na talíře amerických strávníků se poprvé dostane živočich se změněnou DNA. Už příští rok zamíří na tamní trh geneticky upravený losos. Prodejce tvrdí, že vychovat dospělou rybu je dvakrát rychlejší než v přírodních podmínkách.
30. 6. 2019|

Experti z Olomouce žádají mírnější zákony u geneticky „editovaných“ rostlin

Vědci olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) vyzvali premiéra Andreje Babiše a další politiky, aby se zasadili o změnu evropské legislativy týkající se geneticky upravených rostlin v souladu s aktuálním vývojem vědeckého poznání. Reagují na rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle kterého organismy získané moderními metodami pro cílenou editaci genomu podléhají stejně přísné regulaci jako geneticky modifikované organismy.
12. 12. 2018|

Čím více geneticky modifikovaných plodin, tím víc je třeba herbicidů, zaskočilo vědce

Čím více se používají některé genetické úpravy rostlin, tím více se musí využívat i látky na hubení plevelů.
21. 9. 2016|