TÉMA

Volby do Senátu

Někteří senátoři obhajující mandát propadli hned v prvním kole. Neúspěšní byli Horník nebo Jelínková

Senátoři, kteří obhajují svůj mandát, vstupují do voleb s mírnou výhodou. Mají zkušenosti z předchozí kampaně, jsou ve svém obvodu známí, vědí, s jakou agendou voliče oslovit. Proto stojí za pozornost, pokud se neprobojují ani do druhého kola. Když už se to ale děje, značí to problém.
25. 9. 2022|

Nemocní v izolaci nemohou hlasovat. Válek chce změnu do prezidentských voleb

Lidé v izolaci nemohou hlasovat v nadcházejících komunálních a senátních volbách. Vládu za to ve čtvrtek kritizovala opozice. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) resort zdravotnictví ve spolupráci s vnitrem chystá změnu zákona, platit by mohla od prezidentských voleb.
22. 9. 2022|

Olomouc má nouzi o volební komisaře. Obává se druhého kola hlasování

Některá města řeší nedostatek členů volebních komisí pro volby do městského zastupitelstva a Senátu. Například v Olomouci je letos komisařů místo obvyklé více než tisícovky pouze 840, a to i s náhradníky. Problém může podle magistrátu vzniknout zejména u případného druhého kola senátních voleb. Podobným potížím čelí třeba i Šumperk.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 14:27|

Na podzim budou senátní volby, rozhodnou o třetině horní komory

V říjnu budou poprvé od jmenování nynější vlády voliči rozhodovat o složení parlamentu. Konkrétně převolí třetinu jeho horní komory, křesla bude obhajovat i její předseda a tři ze čtyř místopředsedů. Vládní koalice nyní má v horní komoře drtivou převahu. Zatímco v minulosti bývalo téměř samozřejmé, že v Senátu posilovala a postupem času dominovala opozice, tentokrát jsou volby do horní komory zvláštní tím, že opoziční hnutí ANO a SPD se shodně proti Senátu vymezují a od jejich představitelů zazněly návrhy, aby se horní komora zrušila.
9. 2. 2022|

„Strašil příchodem migrantů.“ Koaliční ANO chce odvolat starostu Znojma Groise kvůli senátní kampani

Většina zastupitelů Znojma vyzývá starostu města Jana Groise (ČSSD), aby odstoupil z vedení radnice. Pokud neodejde, plánují pravděpodobně na příštím zasedání zastupitelstva, které bude v pondělí, hlasovat o jeho odvolání. Vadí jim například jeho styl vedení kampaně do senátních voleb. Grois řekl, že žádná obvinění se nezakládají na pravdě.
19. 10. 2020|
Interview ČT24

Kubera: Za ta léta v politice si se Zemanem logicky tykáme. Společné ale máme jen kouření

Prezident Miloš Zeman vyjádřil v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas Jaroslavu Kuberovi (ODS) podporu na předsednický post v horní komoře. Podle Kubery to udělal s úmyslem „zasadit smrtelnou ránu“.
16. 10. 2018|
Volby do Senátu

Nominace do čela Senátu by byla obrovská čest, říká Kubera. Čunek si to dovede představit

V Senátu by se měla dodržet nepsaná zásada, že předseda horní komory má být z nejsilnější frakce. Shodli se na tom v televizi Prima znovuzvolení senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vzhledem k několika dosud nezařazeným senátorům ale zatím není jasné, která strana nakonec bude mít nejpočetnější klub. Pro Kuberu by nominace na předsedu Senátu byla čest, ale počká na další vyjednávání. Čunek naznačil, že by spíše chtěl zůstat hejtmanem Zlínského kraje.
14. 10. 2018Aktualizováno14. 10. 2018, 17:00|
Volby do Senátu

Kubera, Chalánková, Hilšer, Červíček... Kompletní přehled vítězů senátních voleb

Vítězem senátních voleb se stala ODS, z 11 jejích finalistů bylo zvoleno deset. ANO a ČSSD získaly jen po jednom senátorovi. Komunisté poprvé v horní komoře zastoupeni nebudou. Mezi poražené patří také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který prohrál s Martinem Červíčkem (ODS). Bělobrádek už oznámil, že na sjezdu KDU-ČSL nebude obhajovat funkci předsedy. Výsledky, komentáře a zajímavosti z volebního dění celé odpoledne sledovalo speciální vysílání i web ČT24.
13. 10. 2018Aktualizováno13. 10. 2018, 21:09|
Volby do Senátu

Jiří Čunek obhájil post v Senátu. V prvním kole se podaří zvítězit málokomu

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl znovu zvolen senátorem za Vsetínsko. Slaví vítězství už v prvním kole voleb do horní komory parlamentu. Čunek, který je senátorem už 12 let, získal přes 51 procent hlasů. K senátním volbám přišlo na Vsetínsku přes 46 procent voličů.
6. 10. 2018|

Opakované senátní volby na Mostecku budou koncem ledna. Ostatní stížnosti na volby soud zamítl

Opakované senátní volby na Mostecku budou koncem ledna. Prezident Miloš Zeman jejich termín stanovil na pátek 27. a sobotu 28. ledna, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jinde jsou výsledky voleb do Senátu definitivní, další stížnosti totiž Nejvyšší správní soud zamítl.
15. 11. 2016|
Volby do Senátu

Soud zrušil senátní volby v Mostě, budou znovu od začátku

Nejvyšší správní soud zrušil senátní volby na Mostecku, kde původně křeslo obhájila kandidátka hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Kvůli rozkolu v hnutí podali proti volbám stížnost sami Severočeši, část z nich nepovažovala Dernerovou za jejich řádnou kandidátku. Soud rozhodl, že se budou volby opakovat od samého počátku, tedy včetně přihlašování kandidátů.
10. 11. 2016Aktualizováno10. 11. 2016, 16:24|

Výdaje na volby se ve městech liší o desítky tisíc. NKÚ navrhl snížit počet okrsků

Výdaje na volby a dostupnost volebních místností pro voliče jsou v obdobných obcích a městech rozdílné. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) to zjistil v rámci akce zaměřené na přípravu a konání voleb v letech 2010 až 2014. Ke snížení nákladů by podle kontrolorů pomohlo například snížení počtu okrsků nebo úprava systému takzvaných přebíracích míst.
24. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Senát dokázal ušetřit miliardy, cestu k srdcím voličů však nenachází

Marně ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) dlouhé minuty přesvědčoval senátory, aby kývnuli na šedesátimiliardový nákup nových stíhaček, který naplánoval kabinet Miloše Zemana. Návrh na pořízení 24 Gripenů, který předtím schválili poslanci, horní komora odmítla. „Odolali jsme tehdy silným tlakům,“ vzpomíná Petr Pithart, který byl jedním ze senátorů, kteří byli proti nákupu stíhaček.
14. 10. 2016Aktualizováno14. 10. 2016, 12:09|
Volby v ČR 2016

Boj o Senát na Berounsku akcentuje podporu venkova i omezení úřadů

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v parlamentní horní komoře. V senátním obvodu číslo 16, Beroun, získal v prvním kole nejvíce hlasů dosavadní senátor Jiří Oberfalzer za ODS, kterého podpořilo 23,7 procenta voličů. Jeho rivalem ve druhém kole bude Bohumil Stibal za ANO, který získal 16,8 procenta hlasů.
10. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Analýza: ANO i ČSSD mohou v senátním finále pohořet

ANO pravděpodobně ve finále senátních voleb úspěch z prvního kola nezopakuje, vyplývá z analýzy ČTK. Kandidáti hnutí totiž v žádném z obvodů neměli přesvědčivý náskok. Ze 14 postupujících by tak nakonec mohli uspět jen tři. Na vítězství může dosáhnout KDU-ČSL, která by mohla z dvanácti podporovaných finalistů prosadit na rozdíl od ČSSD více než polovinu.
9. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

ANO ovládlo první kolo senátních voleb. ČSSD přijde nejméně o čtyři senátory

První kolo voleb do Senátu dopadlo nejlépe pro hnutí ANO. Jeho kandidáti postoupili do druhého kola ve 14 obvodech. Úspěšní byli i adepti lidovců, kteří dál míří v osmi obvodech. Navíc uspěli i čtyři další kandidáti, které podporovala KDU-ČSL v koalicích. Osm postupujících má ČSSD, která ale obhajovala dvanáct mandátů. ODS zabojuje v pěti (jednou v koalici). Čtyři želízka v ohni má STAN (jednou v koalici se Starosty pro Liberecký kraj), další tři pak koalice TOP 09 a STAN. Žádný z kandidátů nepřekročil hranici 50 procent nutnou pro zvolení už v prvním kole. O složení Senátu tak rozhodne druhé kolo 14. a 15. října.
8. 10. 2016Aktualizováno8. 10. 2016, 22:49|
Volby v ČR 2016

Protiimigrační politika do Senátu nepomohla. V krajích ale přinesla Okamurovi 30 mandátů

Antiislamista Martin Konvička z Alternativy pro Českou republiku skončil ve volebním obvodu Tábor na předposledním místě. Stejně dopadl i předseda APČR Petr Hampl na Berounsku. Zatímco volební program zaměřený na protiimigrační politiku v senátních volbách propadl, ve volbách do krajských zastupitelstev přinesl hnutí Tomia Okamury celkem 30 mandátů.
8. 10. 2016|
Volby v ČR 2016

Proč Češi nevolili? Postrádali velký politický střet, krajům navíc nerozumí

Češi rozhodli o složení krajských zastupitelstev, hlasování se ale neodehrávalo ve velkém počtu; k urnám zamířilo jen něco přes třetinu oprávněných voličů. Podle expertů a výstupů z průzkumu pro Českou televizi za nízkou účastí stojí relativně poklidná kampaň, která nenabídla ostrý střet vlády a opozice, a nízké povědomí Čechů o tom, k čemu kraje vlastně jsou.
8. 10. 2016Aktualizováno8. 10. 2016, 22:03|
Volby v ČR 2016

Manuál pro voliče: Na co si dát pozor a jak nenechat hlas propadnout

Místnosti pro krajské a senátní volby se otevřely. Voliči dnes mohou hlasovat až do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. Druhé kolo senátních voleb se bude konat ve stejných časech v pátek 14. a v sobotu 15. října. V krajských volbách hlasující vybírají ze skoro z 12 tisíc zájemců, kteří se ucházejí o 675 zastupitelských křesel. Senátní hlasování proběhne jen na třetině území Česka. Vybírá se 27 nových členů horní komory z 233 kandidátů.
29. 9. 2016Aktualizováno7. 10. 2016, 13:58|
Volby v ČR 2016

Odvolaní Severočeši.cz chtějí zpět do voleb, obrátili se i na soud

Ústecký krajský úřad se nechystá přehodnotit rozhodnutí o stažení všech kandidátů hnutí Severočeši.cz z nadcházejících krajských voleb. K tomu kraj vyzval první místopředseda Severočechů Jiří Zelenka. Hnutí se proto obrátí na soud. Všechny kandidáty ve čtvrtek stáhla volební zmocněnkyně Hana Jeníčková, která je vzhledem k dosavadnímu vývoji rovněž první místopředsedkyní. Z voleb stáhla také kandidátku na senátorku Alenu Dernerovou.
30. 9. 2016Aktualizováno30. 9. 2016, 19:00|
Volby v ČR 2016

Volby 2016: S voličským průkazem lze hlasovat jen v obvodě voleb

Voličský průkaz umožňuje v nadcházejících krajských a senátních volbách hlasování mimo území trvalého bydliště - ovšem stále jen v rámci kraje, respektive senátního obvodu, kam volič spadá. Hlasovat se navíc dá jen tam, kde volby fyzicky probíhají - podle ředitele odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václava Henycha není hlasování kdekoliv na území ČR technicky proveditelné. Zájem o vydání voličských průkazů je letos menší než v obdobných volbách v minulosti. ČT to řekly oslovené radnice největších měst Čech i Moravy.
23. 9. 2016|
Volby v ČR 2016

Zeman chce povinnou volební účast, jinak by lidem hrozila pokuta

Účast ve volbách by měla být povinná. Pokud by lidé k urnám nešli, měli by dostat mírnou pokutu. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi to řekl prezident Miloš Zeman. Žádnou stranu nebo hnutí před volbami podporovat nehodlá, chce ale vyzývat k co nejvyšší účasti a varovat před neonacisty. Věří také, že výsledek podzimních voleb nebude mít vliv na vztahy ve vládní koalici a bude fungovat až do řádných parlametních voleb. Zda bude sám znovu kandidovat v prezidentských volbách, se Zeman rozhodne na začátku března příštího roku.
14. 9. 2016|
Volby v ČR 2016

Největší volební potenciál mají v krajích ANO a ČSSD, ukázal průzkum

Česká televize představí před nadcházejícími volbami do zastupitelstev krajů 107 zástupců jednotlivých krajských kandidátek. Ve třinácti samostatných debatách se s nimi zaměří na specifické problémy daných regionů. Sérii krajských diskusí završí v předvečer voleb superdebata.
5. 9. 2016Aktualizováno14. 9. 2016, 20:06|
Volby v ČR 2016

Volební přípravy v zákulisí: Vyčistit urny, rozdat průkazky a vyrazit do místností

Necelý měsíc před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu vrcholí kampaň politiků, do akce se ale chystají i lidé, kteří vidí volby z druhé strany. Členové volebních komisí stráví čtrnáct hodin čekáním na voliče ve volebních místnostech, důležité úkoly budou mít i před volbami, a hlavně po nich. Slavnostní sliby na radnicích budou členové komisí skládat většinou příští týden.
13. 9. 2016|