TÉMA

Počítač

Neuralink funguje, oznámil Musk. První pacient dokáže myšlenkami ovládat kurzor

První pacient, kterému společnost Neuralink implantovala mozkový čip, nyní dokáže svými myšlenkami hýbat kurzorem myši na obrazovce. V noci na úterý to oznámil zakladatel projektu Elon Musk. Podle něj se zdá, že se první účastník klinické studie po zavedení čipu do mozku zcela zotavil.
20. 2. 2024|

Gang kyberpodvodníků se snaží z lidí vylákat údaje i peníze. Reportéři ČT zachytili postup útočníka

V Česku se objevují nové formy kyberkriminality. Podvodníci se například vydávají za falešné bankéře a oběť vystraší tím, že si na ni někdo chce vzít úvěr. Nakonec se jim podaří člověka přesvědčit, aby peníze vybral a vložil na údajně bezpečný účet, který má ale pod kontrolou daný útočník. Další ze způsobů je, že se na jednu oběť nabalí hned několik na sobě nezávislých podvodníků, kteří se ji snaží obrat znovu a znovu pod dalšími legendami. U jedné takové situace natáčela i Jana Neumannová a Ondřej Golis ze štábu Reportérů ČT. Zachytili, jak útočník svou oběť přemlouvá ke sdělení citlivých bankovních údajů.
20. 11. 2023|
Doporučujeme

Reportéři ČT: Tu je heslo k e-mailu, tady zase k e-shopu. Obchod s daty je výnosný, podvodníkům prozradí mnoho

O statisíce nebo i miliony korun přicházejí oběti kyberzločinu. Nejčastěji se hovoří o těch, kdo sami – byť nechtěně – podvodníkům své peníze poslali nebo jim dali přístup ke svému účtu. Ale přinejmenším do svého soukromí dává nevědomky nahlédnout nespočet dalších. O způsob, jak kyberzločin funguje, se zajímali Reportéři ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis. Na internetu našli k dispozici i své údaje.
31. 10. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 15:38|

Evropská komise vyměřila Intelu novou pokutu za zneužití postavení na trhu

Evropská komise (EK) vyměřila americkému výrobci čipů Intel pokutu 376,36 milionu eur (9,2 miliardy korun). Jde o nově vyměřenou pokutu, protože tu původní, z roku 2009 a v rekordní výši 1,06 miliardy eur, loni částečně anuloval Tribunál Soudního dvora Evropské unie.
22. 9. 2023|

Pomůže s nákupem nebo instalací počítače. Na druhém konci aplikace pro nevidomé jsou dobrovolní operátoři

Zjistit, jestli je prošlé mléko, správně nastavená pračka nebo barevně spárované ponožky, je pro zdravého člověka triviální záležitost. Ne však pro nevidomé. A pomoc nemusí být vždy na blízku. Dán Hans Jorgen Wiberg, sám se zrakovým postižením, proto vytvořil s týmem kolegů speciální aplikaci Be My Eyes, která pomocí chytrých telefonů spojí nevidomé s dobrovolníky – operátory. Ti jim pak mohou pomoci při nákupech nebo v domácnosti.
17. 8. 2023|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Umělé inteligence mohou způsobit masivní zvýšení spotřeby energie. Vědci hledají řešení

Moderní svět využívá stále více výpočetní techniku, a ta zase vyžaduje pořád víc energie. Datová centra se podílejí na celkové globální spotřebě elektřiny asi z jednoho až dvou procent a generativní umělá inteligence (AI), tedy technologie, která je základem inteligentních chatbotů, jako je ChatGPT, tuto již tak vysokou náročnost zřejmě ještě zvýší.
21. 6. 2023|

Zemřel spoluzakladatel firmy Intel Gordon Moore. Předpověděl nástup osobních počítačů

Ve věku 94 let zemřel v pátek Gordon Moore, spoluzakladatel společnosti Intel a průkopník polovodičového průmyslu, jehož Mooreův zákon předpověděl neustálý nárůst výpočetního výkonu obvodů v elektronice na celá desetiletí. O úmrtí informovala firma Intel a Mooreova rodinná dobročinná nadace.
25. 3. 2023|
Doporučujeme

Lidský amatér rozdrtil umělou inteligenci ve hře go. Našel její slepé místo

Lidské úspěchy proti umělým inteligencím jsou stále výjimečnější. O to zajímavější je, že tentokrát se to povedlo ve hře, kterou experti považovali za doménu strojů.
22. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 14:09|

Ostravské superpočítače snížily kvůli úspoře energií výkon. Šetří i celá univerzita

Národní superpočítačové centrum ostravské Vysoké školy báňské – Technické univerzity (VŠB-TUO) kvůli úspoře energií snížilo výkon superpočítačů. Za elektřinu tam platí desítky milionů korun ročně. Energiemi šetří celá univerzita. Dlouhodobě buduje i udržitelné zdroje.
10. 2. 2023|

Jednoduchá videohra odstartovala miliardový průmysl. Od vydání Pongu uplynulo padesát let

Dvě plošinky, mezi nimi létající kostička a souboj o to, kdo komu vstřelí víc branek. Tak vypadal Pong, první komerčně prodávaná videohra na světě. Firma Atari ji vydala před padesáti lety a položila základ nejprve zábavy pro pár nadšenců a později celého průmyslu, který v současnosti vydělává přes 200 miliard dolarů ročně a stále roste.
29. 11. 2022|

Před 40 lety skončila výstava, která navždy změnila svět. Představila kouli, kostku a vizi konce civilizace

Roku 1982 ukousl Ozzy Osbourne hlavičku netopýrovi, ABBA vydala svůj poslední singl Under Attack a v Československu se v čele hitparád projížděl Poslední kovboj Michala Tučného. Na druhé straně planety, v nenápadném americkém městě Knoxville, se ale mezitím psaly dějiny.
31. 10. 2022|

Ukrajina válčí i v kyberprostoru. IT armádu tvoří tři tisíce hackerů

Do války na Ukrajině se v řadách ukrajinské armády zapojily už tři tisíce lidí, kteří bojiště znají jen přes monitory svých počítačů. Každý den spouští kybernetické útoky proti ruským cílům. Koordinovaně, podle zadání kybernetického oddělení ozbrojených sil v Kyjevě. Jsou členy hackerské armády.
10. 5. 2022|

Podvodníci se snaží získat platební údaje. Lidé přicházejí o desítky i stovky tisíc

Lidé v Česku se potýkají s novou vlnou internetových podvodů. Přicházejí při ní i o statisíce korun. Pachatelé je nasměrují na falešné stránky, které se tváří jako inzertní portály nebo weby přepravců. Některé oběti jim také umožní vzdálený přístup do svého počítače.
9. 5. 2022|

Washingtonská univerzita vyvinula čipy vyrobené z medu. Napodobují strukturu lidského mozku

Med by se mohl stát řešením pro vývoj ekologicky šetrných komponent pro nové počítače navržené tak, aby napodobovaly přirozené neurony a synapse v lidském mozku. První prototypy přesně tohle dokázaly, ukazuje americká studie.
7. 4. 2022|

Ruští hackeři napadli maďarskou diplomacii, roky mají přístup i k citlivým informacím, tvrdí investigativci

Hackeři napojení na ruské zpravodajské služby FSB a GRU se úspěšně nabourali do IT systému maďarského ministerstva zahraničí a dostali se k vnitřní komunikaci zahrnující i citlivé dokumenty NATO či EU. Píše o tom maďarský investigativní web Direkt36. Podle něj vláda útok odhalila až po několika letech. Ani poté však pracovníky ministerstva nevarovala, ani o napadení neinformovala západní spojence či veřejnost. Na hrozbu své zahraniční kolegy upozornila jen maďarská kontrarozvědka.
30. 3. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Na pardubické radnici zasahovala policie. Z odboru dopravy si odvezla dokumenty i počítače

Policisté ve čtvrtek zasahovali na radnici v Pardubicích. ČTK to potvrdili mluvčí krajské policie Markéta Janovská a mluvčí města Radim Jelínek. Bližší informace ale zatím uvést nechtěli. Podle informací České televize kriminalisté zabavili na městském odboru dopravy dokumenty a počítače. Škoda má být podle odhadů několik milionů korun.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:45|

Žákům často chybí triviální IT dovednosti. To může komplikovat i on-line výuku, upozorňuje lektor a manažer vzdělávání

Pandemie koronaviru se rozmáhá a vzhledem ke karanténám mnohých tříd se ve školách znovu přichylují k on-line výuce. Podle experta a lektora informatiky a manažera pro vzdělávání v STEP IT Academy Jakuba Mazucha si už žáci na tuto formu výuky sice do jisté míry zvykli, komplikací však může být fakt, že jim schází některé triviální dovednosti. Například psaní na klávesnici, práce s myší nebo nepochopení stromové struktury – ta však může být pro práci s daty klíčová.
30. 11. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 10:43|

Žena přišla přes noc o tři miliony. Policisté varují před podvodníky na internetu

S koncem roku podle policistů přibývá internetové kriminality. Varují proto, aby lidé nesdělovali nikomu informace o své platební kartě, nepřeposílali potvrzovací kódy neznámým lidem a neinstalovali software pro vzdálenou správu počítače. Podvodníci lákají lidi například na investici do kryptoměn, vydávají se za cizince toužící po seznámení, bankéře nebo se nabourávají do firemní komunikace.
24. 11. 2021|

Za rasistický komentář u článku o požáru v Bohumíně dostal muž podmíněný trest

Okresní soud v Ústí nad Orlicí uložil muži, který napsal rasistický komentář pod článek o tragickém požáru v Bohumíně na Karvinsku, podmíněný trest odnětí svobody na jeden rok s odkladem na tři roky. Přišel také o počítač. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Procházka. Obžalovaný byl uznán vinným trestním příkazem. Ten je pravomocný. Třiačtyřicetiletého muže obvinila policie letos v lednu.
19. 11. 2021|

Před 150 lety zemřel matematik, který navrhl parní počítač

Anglický matematik a vynálezce Charles Babbage, který zemřel před 150 lety, 18. října 1871, přišel jako jeden z prvních s nápadem sestrojit programovatelný stroj – počítač. Jím navržený stroj se základními složkami moderních počítačů měl být vyroben z mosazi a železa a poháněn párou.
18. 10. 2021|

Těžba bitcoinů je zodpovědná za masivní množství elektroodpadu

Podle nové zprávy expertů z univerzit v Amsterdamu a Mnichově vytváří těžba bitcoinů a dalších kryptoměn značné množství elektronického odpadu, který „představuje rostoucí hrozbu pro životní prostředí“, varují autoři.
20. 9. 2021|