TÉMA

Vladimír Šiška

Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.
18. 1. 2023|

Bylo jasné, že se musí porušit zákony, řekl soud a nepravomocně osvobodil exnáměstka Šišku

Soud zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce (MPSV) Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly vládnout. Verdikt není pravomocný.
25. 6. 2019|

Definitivní tečka za kauzou, která smetla exministra Drábka: Bývalý šéf IT odboru si odpyká tři roky

Bývalý šéf IT odboru ministerstva práce Milan Hojer si odpyká tři roky vězení za vydírání softwarové firmy OKsystem a za pozdější krádeže elektroniky z restaurací. Souhrnný trest mu pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Po šesti letech tak uzavřel případ, v němž byl shledán vinným také někdejší první náměstek ministerstva Vladimír Šiška. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v roce 2012 tehdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09).
25. 10. 2018|

Exnáměstek Šiška i státní zástupce se odvolali v případu údajného vydírání OKsystem

Kauzou exnáměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky, který měl vydírat softwarovou společnost OKsystem, se bude znovu zabývat odvolací soud. Šiška i státní zástupce se totiž odvolali proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten sice uznal bývalého náměstka vinným, trest mu ale neuložil.
30. 5. 2018|

Soud bude znovu řešit kauzu exnáměstka Šišky kvůli miliardové zakázce pro IBM

Kauzu bývalého náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky, který podle obžaloby nezákonně zajistil firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek, znovu projedná soud. Šiška byl společně se znalcem Vladimírem Smejkalem, který čelí obžalobě kvůli vypracování nepravdivého posudku, letos v únoru zproštěn viny. Nadřízený pražský vrchní soud ale tento týden vyhověl odvolání státního zástupce. Šiškovi tak nyní znovu hrozí až 12 let vězení, Smejkalovi pak deset let.
16. 9. 2016Aktualizováno16. 9. 2016, 10:31|