TÉMA

Izrael

Fiala uzavře návštěvu USA sérií jednání v Kongresu, sejít by se měl i s Johnsonem

Premiér Petr Fiala završí dvoudenní návštěvu Spojených států, při které se v pondělí sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. V úterý má na programu vystoupení v Hudsonově institutu a sérii jednání v Kongresu. Před návratem do Evropy bude také hostit gala večeři, kam dorazí čeští investoři v USA i představitelé amerických firem. I druhému dni návštěvy se bude po 20. hodině věnovat speciální vysílání ČT24.
05:59Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Izrael tají scénáře odvety. Může cílit na jaderné zařízení Íránu či milice

Svět s napětím očekává izraelskou reakci na íránský útok. Všechny varianty, o kterých jedná vláda premiéra Benjamina Netanjahua, jsou pro Teherán bolestivé, neměly by ale rozpoutat konvenční válku, uvedla izraelská média. Jeruzalém může rozhodnout o tvrdší odplatě a udeřit na jaderná zařízení či vojenské cíle a armádní činitele přímo v Íránu. Tento scénář by však mohl ohrozit existenci nové koalice, která o víkendu pomáhala chránit židovský stát před íránskými raketami. Mírnější reakci představuje možný kybernetický útok proti Teheránu či úder na proíránské skupiny v regionu.
13:19Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Téměř polovinu dronů mířících na Izrael sestřelili Američané

Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM uvedlo, že o víkendu zneškodnilo více než osmdesát dronů a nejméně šest balistických raket vypálených k Izraeli z Íránu a Jemenu. USA podle těchto údajů sestřelily téměř polovinu dronů mířících na židovský stát. O íránském útoku na Izrael v noci na pondělí hovořil americký prezident Joe Biden a šéf diplomacie Antony Blinken s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta. V Izraeli v pondělí znovu zasedne válečný kabinet.
včeraAktualizovánovčera v 14:41|

Zóna ČT24: Izrael využil proti íránskému útoku letouny F-35. Nazývají je „mocné“

Bojové letouny americké výroby F-35 se stávají novým standardem Severoatlantické aliance. Prozatím jediným ostrým nasazením této budoucnosti vzdušného boje je Blízký východ. Ve svém arzenálu je má Izrael, který je zatím naposledy využil v noci na neděli proti íránskému útoku. Právě ten byl hlavním tématem pořadu Zóna ČT24 o bezpečnosti a výzvách dnešního světa.
včera|

Izraelský válečný kabinet probíral odvetu, Teherán před ní varoval

V neděli večer jednal izraelský válečný kabinet po nočním vzdušném útoku z Íránu, který proti židovskému státu vyslal přes tři sta dronů a raket. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není. Teherán už Izrael varoval, aby se k ní neuchyloval. Americký prezident Joe Biden ujistil izraelského premiéra o pevné podpoře, odrazuje jej ale od odvetné akce.
14. 4. 2024Aktualizovánovčera v 20:54|

Tenisky k posteli, baterka na nočním stolku. Češka v Izraeli před íránským útokem kontrolovala kryt

Nikol Cohen a její rodina mají v domě kryt. Jeho vybavení kontrolovala pár dní před sobotním íránským útokem. „Jestli všechno máme, nějaké minimální zásoby, potraviny, léky. Ať to tam je přichystané, podmínky na přespání. To tak dělali téměř všichni,“ sděluje Češka žijící v Izraeli.
včera|

Ani jedna strana si velký konflikt nepřeje, shodují se analytici po útoku Íránu na Izrael

Íránský útok na Izrael se očekával, jeho rozsah, kdy Teherán na svého dlouholetého rivala vyslal stovky dronů a raket, byl ale překvapivý. I když byl útok bezprecedentní také tím, že Írán poprvé zaútočil na Izrael přímo ze svého území, stále to není krok, který by měl se strany Izraele vyvolat nějakou tvrdší reakci, shodli se analytici ve vysílání ČT24. Podle nich nemá Izrael ani Írán zájem o rozpoutání velkého válečného konfliktu.
14. 4. 2024|

Pevně stojíme za Izraelem, reagoval Fiala na íránský útok. Podobná slova zní od většiny politiků

Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na íránský útok na Izrael, který začal v sobotu pozdě večer. Ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo „destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území“. Podporu Izraeli vyjádřili i další čeští politici.
14. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 12:52|

Hamás podle Izraele odmítl další dohodu o rukojmích

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle agentury Reuters oznámil, že palestinské teroristické hnutí Hamás odmítlo návrh dohody o rukojmích, která zadržuje v Pásmu Gazy po svém loňském útoku na jižní Izrael. Dokument předložili zprostředkovatelé vyjednávání mezi Izraelci a Hamásem. Netanjahuův úřad zároveň uvedl, že Izrael se nadále bude s plnou silou snažit o dosažení cílů nynější války v Gaze. Tím je podle dřívějších prohlášení likvidace Hamásu.
14. 4. 2024|

Írán zaútočil drony a raketami, Izraeli a spojencům se téměř všechny podařilo zničit

Írán vyslal na Izrael bezpilotní letouny a rakety s plochou dráhou letu poté, co sliboval odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Izraelská armáda zneškodnila 99 % dronů a raket, mnohé ještě mimo území státu, řekl její mluvčí Daniel Hagari. Část sestřelily USA, Británie a Jordánsko. V Jeruzalémě zněly sirény a nad městem byly slyšet výbuchy, zřejmě od systémů protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nepřinesl velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. V neděli se kvůli vývoji na Blízkém východě sejde Rada bezpečnosti OSN.
13. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 07:28|

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Spojené státy předpokládají, že Írán zaútočí proti Izraeli v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku, ale ne v takovém rozsahu, aby zavlekl Washington do války na Blízkém východě, informovala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření nejmenovaného amerického představitele. Jeruzalém očekává íránský úder v pátek nebo v sobotu, napsal server The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na své zdroje.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 15:45|

Izrael je pod stále větším tlakem USA. Mezitím zabil syny šéfa Hamásu

Izraelské ministerstvo obrany hledá podle tisku novou lokalitu, skrze kterou by nákladní vozy s humanitární pomocí mohly vjíždět do Pásma Gazy. Mělo by se jednat o odlehlejší místo, než je Erez, aby demonstranti měli větší potíže se tam dostat. Americký prezident Joe Biden mezitím v rozhovoru pro stanici Univisión nazval přístup Netanjahua v Pásmu Gazy chybou. Agentura Reuters s odkazem na tiskovou agenturu Šiháb, blízkou Hamásu, později uvedla, že při izraelském úderu v Gaze byli zabiti tři synové a další příbuzní šéfa teroristického hnutí Ismáíla Haníji. Ten smrt svých dětí potvrdil stanici al-Džazíra. Izraelská armáda úder později potvrdila a prohlásila, že všichni tři muži byli příslušníky vojenského křídla Hamásu.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 20:45|

Měl tajně hlídat kyberbezpečnost Izraele, neuhlídal však vlastní digitální stopu

Velitel tajné izraelské vojenské jednotky pro kybernetickou bezpečnost za sebou několik let zanechával rozsáhlou digitální stopu, která prozrazovala jeho totožnost spojenou s vysokou funkcí zpravodajského důstojníka. Vyšlo to najevo v posledních dnech, informoval deník The Guardian na svém webu.
9. 4. 2024|

Hamás neporazíme bez vstupu do Rafáhu, už máme datum operace, řekl Netanjahu

Izraelská vláda už má stanovené datum zahájení operace v Rafáhu, řekl v pondělí její předseda Benjamin Netanjahu, aniž by to blíže specifikoval. Spojené státy americké podle svých slov nemají indicie, že by operace v této oblasti na jihu Pásma Gazy měla „bezprostředně“ začít. Nejdřív se podle Bílého domu uskuteční americko-izraelská jednání. Washington tlačí Jeruzalém k tomu, aby zajistil evakuaci civilistů.
8. 4. 2024|

Ve vyjednávání o zastavení bojů v Gaze strany pokročily, tvrdí zdroj z Egypta. Hamás to popírá

Jednání o příměří v Pásmu Gazy pokročila. Všechny strany našly shodu na základních bodech, informovala egyptská státní televize AlQahera News s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj na egyptské straně. Žádná z delegací však na jednání v Káhiře zprávu ihned nepotvrdila a později ji popřela teroristická organizace Hamás. Podle Izraele se v neděli do Gazy dostalo nejvíce kamionů s humanitární pomocí od 7. října.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:19|

Zóna ČT24: Izrael na útok Hamásu odpověděl tvrději, než mnozí experti čekali

Psal se 7. říjen 2023, když teroristické hnutí Hamás nečekaně vtrhlo do Izraele s cílem ničit, vraždit a znásilňovat. Izrael na pogrom odpověděl tvrději, než očekávali i mnozí znalci Blízkého východu. Zprvu bombardováním, potom invazí pozemních sil. Cíl byl jasný – jednou provždy Hamás zlikvidovat. Půlletému výročí útoku se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali David Miřejovský a Martin Jonáš.
7. 4. 2024|

Izraelští vojáci se půl roku od začátku války s Hamásem stahují od Chán Júnisu

Izraelská armáda oznámila stažení většiny svých jednotek z jihu Pásma Gazy. Ministr obrany Joav Galant odpoledne uvedl, že vojáci se stáhli, aby se připravili na další operace. V Gaze pokračuje konflikt, který rozpoutala teroristická organizace Hamás svým útokem na Izrael před půlrokem. Izrael také v noci provedl vzdušné údery v údolí Bikáa na východě Libanonu proti pozicím další teroristické organizace Hizballáh. Zároveň Jeruzalém čelí opakovanému volání po míru.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 20:01|

Úder na humanitární konvoj je přes čáru, míní Filipi. Podle Schneidera Izraelcům došlo, že to je průšvih

„Propustit velitele je určitě to nejmenší, říct ‚omlouváme se‘ je také to nejmenší, protože ty škody se už nenapraví,“ soudí o izraelských krocích po úderu na humanitární konvoj bývalá velvyslankyně Česka v Libanonu, Turecku a Sýrii Eva Filipi. Bývalý český velvyslanec v židovském státě Jiří Schneider pak poznamenal, že jej reakce Jeruzaléma překvapila, označil ji za „pokornou a omluvnou“. O situaci v Pásmu Gazy debatovali v pořadu Události, komentáře.
7. 4. 2024|

Orgán OSN odsoudil činy Izraele. Netanjahu otevře další místa pro dopravu pomoci do Pásma Gazy

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) v pátek schválila rezoluci odsuzující Izrael za činy v Pásmu Gazy, které lze podle ní přirovnat k etnickým čistkám, nebo za použití hladu jako způsobu boje. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua v pátek oznámil, že dočasně otevře hraniční přechod Erec pro přepravu pomoci do Pásma Gazy. Ke stejnému účelu má nově sloužit i přístav v Ašdodu. Jde o evidentní a rychlý výsledek tlaku USA, dodal k tomu zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 22:27|

Izrael propustil dva důstojníky v souvislosti s leteckým úderem na humanitární konvoj

Izraelská armáda propustí ze služby dva důstojníky, kteří se podíleli na vzdušném úderu na humanitární konvoj potravinové charity World Central Kitchen (WCK), několika dalším udělí důtku. Při pondělním útoku zahynulo v Pásmu Gazy sedm humanitárních pracovníků, z toho několik zahraničních občanů. Útok byl podle izraelské armády hrubou chybou, důsledkem špatné identifikace a omylů v rozhodování. WCK závěry považuje za důležitý krok, ale požaduje vznik nezávislé komise.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 22:17|

Biden ostře kritizoval zásah konvoje v Gaze. Izrael přiznal vážnou chybu

Americký prezident Joe Biden nebývale ostře zkritizoval pondělní izraelský zásah konvoje rozvážejícího potraviny v Pásmu Gazy, při němž zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Prohlásil, že je „pobouřen a zdrcen“, a vyzval Jeruzalém, aby rychle vyvodil odpovědnost za tento útok a napříště lépe chránil humanitární pracovníky. Šéf izraelské armády Herci Halevi přiznal, že se vojsko dopustilo vážné chyby. Izraelský prezident Jicchak Herzog se v pondělí zakladateli WCK omluvil.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 17:55|

Hamás je zneutralizován do maximální možné míry, soudí Haj. Cíl Izraele je v tomto ohledu jasný, říká Marhoul

„Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ prohlásil o izraelské operaci v Pásmu Gazy a následných plánech premiéra židovského státu hudebník Jordan Haj. V debatě umělců o situaci na Blízkém východě připustil filmový režisér a producent Václav Marhoul, že reálná situace v regionu je pro něj nepřehledná, cíle Izraele jsou však prý jasné. O problematice konfliktu hovořili v pořadu Události, komentáře.
3. 4. 2024|

Izraelský úder v Gaze zabil sedm pracovníků charitativní organizace

Při útoku na humanitární konvoj v Pásmu Gazy zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Podle informací agentury AP se obětí úderu stali tři Britové, Australanka, Polák, člověk s americko-kanadským občanstvím a palestinský řidič. Společnost WCK, která dodává do Gazy humanitární pomoc, se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později přiznal, že vůz humanitární organizace zasáhla izraelská armáda, šlo podle něj o neúmyslný tragický incident.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:50|