TÉMA

Biologická léčba

Stále více pacientů dosáhne na účinnější léčbu roztroušené sklerózy

Na hrazenou vysoce účinnou biologickou léčbu dosáhlo za poslední rok čtyřikrát víc nově diagnostikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou. Umožnila to změna kritérií loni na jaře, lékaři tak mají v raném stadiu větší šanci na dlouho zastavit rozvoj onemocnění. Vyléčit ho úplně neumí.
30. 5. 2023|

Onkologičtí pacienti díky novým druhům léčby žijí déle. I když se rakovina často vrací

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější onkologické onemocnění krve. Aktuálně se s ním léčí až pět tisíc pacientů. Díky novým terapiím se ale daří prodlužovat délku jejich dožití. I když se jim ve většině případů rakovina vrací. Pacientské organizace právě 30. březen věnují osvětě a informování o této nemoci. Nejčastěji se projevuje špatnou činností ledvin, křehnutím kostí a chudokrevností u lidí po šedesátém roce života.
30. 3. 2023|

Invalidní důchody se snižují. Zejména těm, kteří se snaží pracovat

Lidé s roztroušenou sklerózou, nevidomí, ale třeba i onkologičtí pacienti se potýkají se snižováním invalidních důchodů – a zejména ti, kteří se snaží pracovat. Stále častěji se proto obracejí na lékaře i organizace, které teď s politiky jednají o změně vyhlášky.
23. 10. 2022|

Přibývá kopií biologických léků. Roste tak šance pro pacienty se zánětem střev a kloubů

O tisíce se rozšířil počet pacientů se záněty střev nebo kloubů, kteří dostávají moderní biologickou léčbu. Na trhu přibývá levnějších a stejně účinných kopií originálních léků, jimž končí patenty. Za poslední tři roky to přineslo úsporu šest miliard korun.
24. 5. 2021|

Záchvaty migrény tiší biologická léčba. Pacienti si aplikují speciální injekce

Neurologická klinika Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) nabízí biologickou léčbu migrény. Její první výsledky ukazují, že většině pacientů výrazně pomohla a některé migrény úplně zbavila. Do léčby se zatím zapojilo zhruba sto lidí, kteří problémem trpí aspoň pět let.
20. 4. 2021|
Biologická léčba

Biologická léčba je zatím jen pro nejvíce trpící revmatiky, doufají v ni i další

Biologická léčba pro lidi s revmatickými chorobami je zatím dostupná pouze těm, kteří trpí nejvážnějším průběhem onemocnění. Podle sdružení Revma liga ale není důvod, proč by ji nemohli dostávat i ti, které choroba postihla méně. Sdružení odkazuje na kritéria Evropské ligy proti revmatismu, která doporučuje takto léčit již od středního stupně závažnosti. Pojišťovny naopak poukazují na statistiky – pacientů s biologickou léčbou již nyní rychle přibývá a stejně prudce rostou úhrady za ni.
30. 8. 2016Aktualizováno30. 8. 2016, 19:54|