TÉMA

Útok v Mnichově

Úřednice a vojačky si nebudou smět zahalovat obličej, rozhodli Němci

Německé úřednice a členky armády budou mít při výkonu své funkce zakázáno zahalovat si obličej. Počítá s tím zákon, který schválila Spolková rada, v níž zasedají zástupci vlád jednotlivých německých zemí. Opatření směřuje především proti nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči.
12. 5. 2017|
Útok v Mnichově

Berlín obrací. Zakažme burky na veřejnosti, hlásá ministr vnitra

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière reagoval na výzvy konzervativních kruhů a vyslovil se pro zákaz nošení burky na veřejných místech. Muslimský oděv zahalující celé tělo by ženy neměly nosit třeba na úřady nebo do škol. Tento oděv nepatří do „naší kosmopolitní země“, prohlásil ministr, který se postavil i proti trvalému dvojímu občanství.
19. 8. 2016Aktualizováno19. 8. 2016, 16:35|
Útok v Mnichově

V Německu zatkli muže, který dodal zbraň mnichovskému střelci

Speciální jednotka německé policie v Marburgu zatkla nelegálního obchodníka se zbraněmi, který dodal pistoli a munici útočníkovi z Mnichova. Osmnáctiletý David Ali Sonboly, Němec s íránskými kořeny, s ní 22. července zavraždil u mnichovského nákupního centra Olympia devět lidí a poté spáchal sebevraždu.
16. 8. 2016Aktualizováno16. 8. 2016, 21:57|
Útok v Mnichově

Mnichovský střelec byl příznivcem krajní pravice a považoval se za árijce

Střelec, který minulý pátek v Mnichově zabil devět lidí a následně spáchal sebevraždu, byl rasista a příznivec krajní pravice. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Při svém řádění v oblasti nákupního střediska Olympia si útočník podle policejních zdrojů vybíral své oběti mezi lidmi přistěhovaleckého původu. Bavorská vláda ve čtvrtek rozhodla, že policie během příštích čtyř let posílí o dva tisíce příslušníků, získá lepší vybavení a přibude také kamer na veřejných prostranstvích.
28. 7. 2016Aktualizováno28. 7. 2016, 11:41|
Útok v Mnichově

Berlín nechce po útoku v Mnichově zakazovat počítačové střílečky

Německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová nebude usilovat o zákaz akčních počítačových her, v nichž hráči zastávají roli střelce. Podle vyšetřovatelů zřejmě právě tento typ her inspiroval střelce z Mnichova k tomu, jak postupovat při svém pátečním řádění, kdy zastřelil devět lidí.
27. 7. 2016Aktualizováno27. 7. 2016, 14:18|
Útok v Mnichově

Německá policie zadržela přítele mnichovského střelce. O plánech možná věděl

Německá policie v neděli večer oznámila, že zatkla přítele útočníka, který v pátek v Mnichově zastřelil devět lidí a nakonec sám sebe. Podle vyšetřovatelů mohl vědět o jeho plánu vraždit. Zadržený 16letý Afghánec se s útočníkem krátce před útokem na místě činu sešel. Předtím si spolu podle vyšetřovatelů psali na internetu.
25. 7. 2016Aktualizováno25. 7. 2016, 18:45|
Útok v Mnichově

Němce útoky znervóznily, některá média píší o vlivu sociálních sítí na šíření násilí

Němci zatím vnímají nedávné útoky jako činy jednotlivců, říká expert na Německo Vladimír Handl s tím, že ve společnosti ale stoupá nervozita. Německé listy reagují na nedávnou sérii vražd s šokem a obavami, varují ale před poddáváním se strachu.
25. 7. 2016Aktualizováno25. 7. 2016, 15:18|
Útok v Mnichově

Mnichovský střelec svůj útok chystal rok. A zanechal manifest

Osmnáctiletý Ali David Sonboly, který v pátek na severu Mnichova zastřelil devět lidí, se na útok dvanáct měsíců připravoval, byl připravený na to, že zemře a zanechal po sobě manifest. Informovali o tom němečtí vyšetřovatelé.
24. 7. 2016Aktualizováno24. 7. 2016, 19:52|
Útok v Mnichově

Zbraň, která zabíjela v Mnichově, zřejmě pocházela z Česka nebo Slovenska

Zbraň, kterou mnichovský útočník Ali David Sonboly v pátek zastřelil devět lidí, podle všeho pochází ze Slovenska, případně z České republiky. Oznámili to němečtí vyšetřovatelé. Psychicky narušený vrah si ji ilegálně pořídil na internetu.
24. 7. 2016Aktualizováno24. 7. 2016, 17:01|
Útok v Mnichově

„Naší největší silou je soucit,“ vzkázala Merkelová den po střelbě v Mnichově

K pátečnímu útoku, při kterém osmnáctiletý muž zavraždil devět lidí a pak spáchal sebevraždu, se v sobotu vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Ujistila, že Německo má v boji proti násilí mnoho přátel a že stát bude i nadále dělat vše proto, aby zajistil svobodu a bezpečí svých občanů.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 19:48|
Útok v Mnichově

V Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí, reaguje Praha na Mnichov

Kvůli pátečnímu útoku v Mnichově, při kterém střelec zavraždil devět lidí a poté si sám vzal život, zasedla v Praze pracovní skupina složená ze zástupců tajných služeb, policie a ministerstva vnitra. Podle šéfa resortu Milana Chovance Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí, země zachovává posílené policejní hlídky.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 19:25|
blog

Jde to, bránit se teroru účinněji?

Islamistický teror může rozšířit hrůzu i do míst, kam ve skutečnosti ještě nepronikl, ale kde se vyskytla individua ochotná použít k řešení osobní frustrace stejně drastickou metodu, jaká se očividně osvědčuje stratégům Islámského státu, píše ve svém aktuálním komentáři Zdeněk Velíšek.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 14:54|
Útok v Mnichově

Střelec z Mnichova trpěl depresemi a zabýval se útoky šílenců

Útočníkovi, který v pátek v Mnichově zastřelil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, bylo osmnáct let. Podle policistů se jedná o jediného střelce. Muž, jehož policie identifikovala jako Davida S., byl íránského původu, narodil se a vyrostl však v Mnichově. Motiv jeho činu zůstává nadále neznámý, na útok se však předem připravoval.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 14:43|
Útok v Mnichově

Soustrast s Německem i hněv na teroristy se snáší od světových státníků

Lítost, soustrast a také odsouzení činu střelce, který v mnichovském nákupním centru Olympia (OEZ) zabil devět lidí, přicházejí do Německa z celého světa. Ruský prezident kondoloval německé kancléřce i bavorskému premiérovi, americký prezident zdůraznil význam policie. Prezidenti Francie i Česka dali najevo, že považují střelbu za teroristický útok.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 14:34|
Útok v Mnichově

Rekonstrukce jednoho večera: Co se v pátek dělo v Mnichově?

Dlouhé hodiny nejistoty a paralyzovaná bavorská metropole. I to byl důsledek střelby v obchodním středisku. Informace, na které všichni netrpělivě čekali, policie zveřejnila až přibližně dvě hodiny po půlnoci. Devět životů má na svědomí osmnáctiletý Němec íránského původu, inspirovaný zabíjením osamělých střelců.
23. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 12:58|
Útok v Mnichově

V Mnichově útočil 18letý Němec íránského původu. Zastřelil 9 lidí a nakonec i sebe

V mnichovském nákupním centru Olympia střílel podle policie jediný útočník, 18letý Němec íránského původu. Zabil devět lidí a dvacet dalších zranil. Následně se sám zastřelil. Jeho tělo policie našla na ulici nedaleko centra. Motiv činu je stále nejasný. Vyšetřovatelé odvolali varování před vycházením, ve městě se kolem jedné hodiny v noci znovu rozjela veřejná doprava. Původní informace hovořily o třech střelcích.
22. 7. 2016Aktualizováno23. 7. 2016, 02:26|