TÉMA

Útoky v Bruselu

V Bruselu soudí veřejného nepřítele číslo jedna. Belgická prokuratura žádá 20 let pro islamistu Abdeslama

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Bruselu proces se Salahem Abdeslamem, jediným přeživším podezřelým z teroristických útoků z listopadu 2015 v Paříži. V belgické metropoli čelí obžalobě ze střelby na bruselské policisty při zatýkání v březnu 2016. Prokurátorka žádá pro Abdeslama a pro jeho společníka 20 let za mřížemi.
5. 2. 2018Aktualizováno5. 2. 2018, 16:48|
Útoky v Bruselu

Bruselské Atomium doplácí na útoky. Dorazilo o 200 tisíc lidí méně

Slavné Atomium se za loňský rok ocitlo ve ztrátě v přepočtu přes 35 milionů korun. Do novodobého symbolu Bruselu dorazilo meziročně o 200 tisíc návštěvníků méně. Za úbytek turistů v Belgii mohou teroristické útoky.
2. 9. 2017|
Útoky v Bruselu

Belgie zadržela dvanáct lidí v souvislosti s loňskými útoky v Bruselu

Belgická policie v souvislosti s loňským atentátem na bruselském letišti a v metru zadržela dvanáct lidí. S odvoláním na belgický list DH o tom informovala agentura Reuters. Podezřelí byli podle belgické prokuratury zadrženi po domovních prohlídkách.
6. 6. 2017|
Útoky v Bruselu

Rok poté: Co víme o bruselských útocích

Je úterý 22. března 2016 krátce před osmou hodinou ráno. Na bruselském mezinárodním letišti jsou stovky cestujících, spolu s nimi ovšem přicházejí do odletové haly i tři atentátníci - Brahim el-Bakraoui, Najim Laachraoui a Mohamed Abrini. V 7:58 odletovou halou otřásá první výbuch, a to u přepážky číslo 11. O devět sekund později následuje druhý výbuch u přepážky číslo 2. V 9:11 přicházejí zprávy o dalším útoku, a to ve stanici bruselského metra Maalbeek.
22. 3. 2017|
Útoky v Bruselu

Brusel si minutami ticha připomněl loňské útoky na letišti a v metru

Přesně před rokem svět zažil další milník v boji s terorismem. Série atentátů postihla středobod sjednocené Evropy – belgický Brusel. Sebevražední atentátníci zabili na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí, okolo tří stovek zranili. Metropole si připomněla tragédii několika dopoledními akcemi.
22. 3. 2017Aktualizováno22. 3. 2017, 11:38|
Útoky v Bruselu

Brusel rok po útoku: Městem stále patrolují vojáci, nebezpečí není zažehnáno

Rok po teroristických útocích, které si na bruselském letišti Zaventem a na stanici metra Maalbeek vyžádaly 32 obětí a stovky zraněných, žije belgické hlavní město dál za zvýšených bezpečnostních opatření. Pohled na vojáky v ulicích, zátarasy a silné policejní hlídky se stal běžnou součástí života obyvatel Bruselu.
22. 3. 2017|
Útoky v Bruselu

Rok po útocích v Bruselu: Oběti si stěžují na přístup státu. Založily proto vlastní asociaci

Mnohdy absurdní a těžko pochopitelné situace prožili v minulém roce oběti či příbuzní obětí bruselských teroristických útoků. Od atentátů na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek ve středu uplyne přesně rok. Někteří lidé, kterých se útoky dotkli, si stěžují na laxní a necitlivý přístup úřadů. Před několika měsíci proto založili asociaci V-Europe, která se jim s jejich údělem snaží pomoci.
21. 3. 2017|
Útoky v Bruselu

Útočníci z Bruselu cílili na Američany či židy, naznačuje vyšetřování

Hlavním cílem loňského atentátu na bruselském letišti Zaventem byli lidé směřující do USA a také židé. Uvádí to agentura AFP s odvoláním na zdroje z vyšetřování. Stoupenci tzv. Islámského státu Nadžim Laachraoui a Ibrahim El Bakraoui přinesli do terminálu bombu, která zabila 16 lidí. K dalšímu útoku došlo ve stanici metra blízko centrál EU.
24. 1. 2017|
Útoky v Paříži

Promluv, vyzval Salaha Abdeslama jeho bratr

Bratr jediného přeživšího podezřelého ze spáchání loňských teroristických útoků v Paříži Mohamed Abdeslam vyzval svého mladšího sourozence, aby promluvil. Salah Abdeslam, kterého po vydání z Belgie drží ve francouzské věznici, odmítá s vyšetřovateli spolupracovat. Minulý týden se kvůli tomu jeho obhajoby vzdali oba jeho právníci.
18. 10. 2016|
Útok v Nice

Teror v západní Evropě? Rok 2016 je černý, dřív ale bylo i hůř

Rok 2016 je co do počtu obětí teroristických útoků v západní Evropě nejtragičtější za posledních dvanáct let. Vyplývá to z výzkumu britské televize BBC. Extrémní byl hlavně letošní červenec – 94 procent útoků se ovšem odehrálo jinde ve světě, většina z nich na Blízkém východě. Třeba v 70. letech 20. století přitom bývaly některé roky ještě mnohem krvavější než ten letošní.
19. 8. 2016Aktualizováno19. 8. 2016, 16:10|

K mačetovému útoku v Charleroi se přihlásil Islámský stát

K sobotnímu mačetovému útoku na dvě policistky v belgickém Charleroi se přihlásila radikální islamistická organizace Islámský stát. Belgický prokurátor oznámil, že pachatelem útoku byl 33letý Alžířan, který v Belgii žil od roku 2012. Policie jej už dříve evidovala kvůli několika kriminálním činům, ne však v souvislosti s terorismem.
7. 8. 2016Aktualizováno7. 8. 2016, 15:39|
Útoky v Paříži

Ve Francii skončí výjimečný stav vyhlášený po loňských útocích

Výjimečný stav, který byl ve Francii vyhlášen po loňských teroristických útocích v Paříži, nebude prodloužen. Oznámil to francouzský prezident Francois Hollande s tím, že výjimečný stav skončí 26. července.
14. 7. 2016Aktualizováno14. 7. 2016, 14:37|
Útoky v Bruselu

Po Abdeslamovi vydala Belgie Francii i jeho komplice

Belgické úřady vydaly Francii Hamzu Attoua, společníka hlavního podezřelého z teroristického útoku z loňského listopadu v Paříži Salaha Abdeslama. Belgická policie Attoua zatkla v bruselské čtvrti Molenbeek při razii, která následovala po útocích v Paříži.
30. 6. 2016Aktualizováno30. 6. 2016, 14:30|
Útoky v Bruselu

Tusk uctil oběti bruselského teroru ve sportovním, sklidil za to kritiku

Předseda Evropské rady Donald Tusk netradičně uctil památku březnových teroristických útoků v Bruselu. Ve stanici Maalbeek položil květiny oděn v bílém triku, červených šortkách a sportovních botách, neboť se pak v belgické metropoli „ze solidarity s městem a jeho obyvateli“ účastnil tradičního běhu na 20 kilometrů. Snímky Tusk zveřejnil na svém Twitteru.
29. 5. 2016Aktualizováno29. 5. 2016, 16:48|
Útoky v Bruselu

Belgie odhalila radikály v armádě. K islamistům se zřejmě chtělo přidat 60 vojáků

Belgické ministerstvo obrany vyšetřuje až 60 vojáků z možného napojení na islamistické extremisty. Informoval o tom belgický list La Libre. Podle ministerstva se jedná o vojáky s muslimskou vírou, kteří byli postaveni mimo službu. Při útocích v Bruselu zemřelo v březnu 32 lidí. Belgie poté slíbila zintenzivnit bombardování Islámského státu (IS) na Blízkém východě.
16. 5. 2016Aktualizováno16. 5. 2016, 12:34|
Útoky v Bruselu

Italové zatkli dva Afghánce, plánovat měli útoky v Římě, Paříži i Londýně

Policie zadržela v jihoitalském Bari dvojici Afghánců, které podezřívá z přípravy teroristických útoků v Itálii, Francii a Británii. Zadržení mají údajně vazby na teroristické sítě v Belgii a Francii. Po třech dalších osobách úřady stále pátrají. S odvoláním na vyšetřovatele o tom informoval list La Repubblica.
10. 5. 2016Aktualizováno10. 5. 2016, 15:15|
Útoky v Bruselu

Belgie vydala Abdeslama do Francie, kde byl obviněn z terorismu a vražd

Belgická prokuratura oznámila, že Salah Abdeslam, údajný jediný přeživší terorista z listopadových útoků v Paříži, byl vydán do Francie. Bruselské státní zastupitelství potvrdilo, že francouzské úřady převzaly Abdeslama ve středu ráno. Obviněn byl z členství v teroristické organizaci, vražd, únosu a z držení výbušnin a zbraní, sdělil jeho právník.
27. 4. 2016Aktualizováno27. 4. 2016, 18:51|
Útoky v Bruselu

Terorista z bruselského letiště hlídal v Sýrii francouzské zajatce IS

Najima Laachraouiho, který spolu s Brahimem El Bakraouim spáchal v březnu sebevražedný atentát na bruselském letišti, identifikovali bývalí francouzští zajatci v Sýrii jako jednoho ze svých dozorců. Informoval o tom francouzský tisk s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.
22. 4. 2016Aktualizováno22. 4. 2016, 16:05|
Útoky v Bruselu

Muslimové oslavovali atentáty, řekl belgický ministr. Teď bere zpátečku

Belgický ministr vnitra Jan Jambon čelí nebývalé vlně kritiky poté, co prohlásil, že „významná část muslimské komunity po útocích v Bruselu tančila“. Muslimové podali kvůli jeho výrokům stížnost a poslanci po něm opakovaně žádali důkazy. Politik teď svá slova mírní – nikdy prý neřekl, že většina muslimů podporuje terorismus. Mezitím vyšlo najevo, že jeden z bruselských atentátníků pracoval před útoky celých pět let na letišti.
21. 4. 2016Aktualizováno21. 4. 2016, 17:11|
Útoky v Bruselu

Pochod proti strachu – bruselské ulice zaplnily tisíce lidí

Desítky obětí bruselských atentátů uctili lidé v belgické metropoli. Pochodu proti strachu se zúčastnilo asi sedm tisíc lidí. Demonstranti prošli i problémovou čtvrtí Molenbeek, odkud pocházela řada radikálů.
17. 4. 2016Aktualizováno17. 4. 2016, 18:07|
Útoky v Bruselu

V Británii zatkli pět lidí kvůli podezření z terorismu

V rámci společného francouzského, britského a belgického vyšetřování po teroristických útocích v Evropě byli v Británii zatčeni čtyři muži a jedna žena. Jsou podezřelí z přípravy a provádění teroristické činnosti a z podněcování k ní. Policie zdůraznila, že nejsou žádné indicie, že by Británii hrozil teroristický útok.
15. 4. 2016Aktualizováno15. 4. 2016, 15:10|
Útoky v Paříži

Abdeslam shromažďoval informace o jaderném středisku v Německu

Dopadený belgický islamista Salah Abdeslam se zajímal o středisko jaderného výzkumu v západoněmeckém Jülichu, píší listy německé mediální skupiny RND s odkazem na tajné služby. Abdeslam se podílel na listopadových atentátech v Paříži. V březnu ho zadržela policie v bruselském Molenbeeku. V současné době čeká na vydání do Francie.
14. 4. 2016Aktualizováno14. 4. 2016, 10:04|
Útoky v Bruselu

Proč vraždí až druhá generace přistěhovalců? Rozchod s rodiči a fascinace násilím, říká expert

Po útocích v Paříži a Bruselu se jako důvody radikalizace potomků přistěhovalců do Evropy často zmiňuje neúspěšná integrace. Podle odborníka na extremismus Oliviera Roye jsou ale tito lidé spíše fascinováni násilím, které vidí ve filmech a na internetu. Pijí taky alkohol a o náboženství se nestarají. Francouzský premiér Manuel Valls stále věří, že islám je slučitelný s evropskými hodnotami, i když si to řada lidí nemyslí.
13. 4. 2016Aktualizováno13. 4. 2016, 10:37|
Útoky v Bruselu

Vznikne evropská obdoba FBI? Europoslanci by propojili tajné služby

Boj s radikalizací, lepší sdílení informací a efektivnější integrace přistěhovalců – nejen čeští europoslanci řešili, jak předejít dalším atentátům. Padla také možnost vytvořit „evropskou FBI“. Europoslanci by měli v nejbližší době hlasovat o navýšení rozpočtu Evropského centra pro boj proti terorismu o 60 milionů korun či zavedení systému jmenné evidence cestujících.
12. 4. 2016Aktualizováno12. 4. 2016, 17:47|