TÉMA

Příbram

Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, v Praze je však situace dál komplikovaná

Už druhým rokem roste počet lidí žádajících o příspěvek na bydlení. Loni jim stát vyplatil téměř osmnáct miliard korun. Praxe ukazuje, že se úřadům daří zkracovat lhůty na vyřízení, z více než šedesáti na současných dvaadvacet dní. V hlavním městě je ale situace komplikovanější, v Příbrami se proto otevře detašované pracoviště pro Prahu.
5. 3. 2024|

Oběťmi letecké havárie v rakouských Alpách jsou zřejmě Češi, oznámila tamní policie

Oběťmi sobotního leteckého neštěstí v Rakousku jsou s největší pravděpodobností Češi, sdělila hornorakouská policie. Totožnost dvou můžu a dvou žen nyní ověřuje ve spolupráci s českými úřady. Státní zastupitelství ve Welsu nařídilo pitvu. V době nehody v oblasti silně foukalo a viditelnost snižovalo sněžení. Vyšetřovatelé proto pracují s variantou, že pilot mohl nad letadlem ztratit kontrolu.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 17:39|

V Rakousku spadlo letadlo mířící z Příbrami na Istrii, zemřeli čtyři lidé

U rakouské obce Grünau im Almtal se v sobotu odpoledne zřítilo malé letadlo a na jeho palubě zahynuli čtyři lidé. Informovala o tom agentura APA, podle níž se oběti zatím nepodařilo identifikovat. Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander 112B podle serveru Aviation Safety Network startoval v české Příbrami a mířil na chorvatskou Istrii. Manažerka Letiště Příbram Klára Lieblová uvedla, že o havárii ví, ale nemůže k ní podat žádné informace.
25. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 20:56|

Soud zrušil osvobozující rozsudek pro březnického strážníka, po jehož zásahu zemřel mladý muž

Okresní soud v Příbrami musí znovu projednat případ strážníka stíhaného v souvislosti s úmrtím mladíka po předloňském zásahu před kulturním domem v Březnici. ČT to sdělil předseda soudu Miloslav Boudník. Případ do Příbrami vrátil odvolací krajský soud v Praze, který zrušil původní osvobozující rozsudek. Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.
20. 11. 2023|

Silničáři finišují a příští rok chtějí střihat pásky. Pak se ukáže, kolik budou mít peněz

Silničáři hlásí rekordní počty rozestavěných hlavních tahů a příští rok chtějí otevřít nejvíce kilometrů dálnic v historii. V dalších letech ale Česko bude muset spoléhat – hlavně při stavbě silnic – už převážně jen na vlastní zdroje. Těch evropských už nebude tolik jako nyní.
9. 10. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Na řidiče čekají objížďky kvůli pokračující stavbě D4 mezi Příbramí a Pískem

Řidiči letos musejí počítat s uzavírkami kvůli pokračující stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Objížďky na ně budou čekat u Milína na Příbramsku nebo u Letů na Písecku. Projekt v letošním roce vstupuje do třetí stavební sezony a řidiči se už projedou po některých hotových úsecích dálnice, informovala za stavební firmy Daniela Pedret.
2. 3. 2023|

Válek chce projednat covidové náhrady pro nemocnice, pro opozici to není téma

Příští týden se znovu sejde sněmovna. V prvním čtení by poslanci mohli hlasovat i o předloze, která umožní vyplatit nemocnicím kompenzace za koronavirovou epidemii v loňském roce. Podle ministerstva zdravotnictví je dobré mít pojistku, zástupci opozice a pojišťoven nepovažují covidové náhrady za téma.
19. 2. 2023|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|

Pavel zrušil kvůli nemoci úterní program, Babiš končí s kontaktní kampaní

Oba kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) měli v úterý opět vyrazit za voliči do regionů. Pavel však kvůli pokračující viróze svůj program v Příbrami nakonec zrušil. Babiš se měl ve večerních hodinách zase vydat do Hradce Králové, což však odpoledne zrušil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 20:09|

Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti kvůli zásahu v Březnici

Soud se bude zabývat úmrtím čtyřiadvacetiletého muže po potyčce a následném zásahu strážníků v Březnici na Příbramsku. České televizi to sdělil mluvčí Okresního soudu v Příbrami Bohuslav Viták. Příslušník březnické městské policie, který se na zákroku podílel, čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti. K incidentu došlo před dvěma lety v srpnu. Muži v případě odsouzení hrozí až šestiletý trest odnětí svobody.
23. 1. 2023|

Do minulosti tuzemské dobročinnosti. Soudržnost lidé předvedli i po příbramské důlní tragédii

Dobročinné sbírky patří mezi neodmyslitelné součásti Vánoc, neomezují se ale jen na sváteční čas. O soucitné a účastné povaze lidí v Česku jsme se mohli přesvědčit naposledy v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, předtím například při povodních v letech 2002 i 1997. Solidarita Čechů má však mnohem delší historii, ostatně nezisková humanitární organizace Charita byla založena už před sto lety. Pokud bychom ale šli ještě dál, narazili bychom na událost, která před 130 lety vyvolala mimořádnou vlnu pomoci.
26. 12. 2022|

Místo čekání na přeložku nechal majitel domu elektrické vedení zazdít. Úpravy teď zaplatí sám

Pokuta hrozí majiteli domu, který si nechal do rekonstruované budovy penzionu na okraji Příbrami vést dráty nízkého nápětí přímo zdí. Bude také muset zaplatit přeložení elektrického vedení. Stavební úřad vydal pokyn k zastavení prací, zabudování vedení do zdi podle něj porušuje podmínky stavebního povolení. Proč tak investor jednal, není jasné.
23. 11. 2022|

V Příbrami zavalila střecha čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný

Střecha neobývaného domu v sobotu dopoledne v Příbrami zavalila čtyři dělníky, jeden z nich je vážně zraněný. Všichni včetně zraněného se dostali z trosek ven. Další pracovníci se nepohřešují, čtyři dělníci byli v době neštěstí na obědě. Místo opakovaně prohledali psi cvičení na vyhledávání zavalených lidí. Na vyklízecí práce dohlíží i statik. Kriminalisté zjišťují, zda se nestal trestný čin.
29. 10. 2022Aktualizováno29. 10. 2022, 18:10|

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, v Kolíně zůstane starostou Michael Kašpar ze Změny

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, zástupci stran se pro příští čtyři roky domluvili na koalici. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu třinácti hlasů. Starostou by měl zůstat lídr ANO Jan Konvalinka. Kolín povede koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků, starostou zůstane lídr Změny Michael Kašpar.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 17:36|

Policie odvolala pátrání po třináctileté dívce z Příbrami, je v pořádku doma

Policisté v pátek odvolali pátrání po třináctileté dívce z Příbrami, která byla od středečního večera pohřešovaná. Vrátila se již domů a je v pořádku, uvedl na webu policejní mluvčí Pavel Truxa.
22. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 19:15|

Před 80 lety nacisté zavraždili Antonína Bořka-Dohalského. Kanovník ve službách odboje vadil německým kněžím

Kněz a účastník protinacistického odboje hrabě Antonín Bořek-Dohalský z Dohalic dokonal svůj život v bažinách koncentračního tábora Osvětim 3. září 1942. Výrazné osobnosti prvorepublikové společnosti se stala osudnou touha dvou německých kněží obsadit pražský arcibiskupský stolec. Ani odstranění Dohalského jim však vytoužený úřad nepřineslo. Výročí připomene zádušní mše a odhalení pamětní desky u kostela v Hluboši u Příbrami, ve které kněz působil.
3. 9. 2022|

Policisté pátrali po desetileté dívce z Příbrami. Dívka je v pořádku

Policisté v pátek pátrali po desetileté dívce z Příbrami, která trpí poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Policie ji nalezla v Písku, kde si jí všiml muž, který zavolal na linku 158.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 19:51|

Před 130 lety zasáhlo Příbram největší důlní neštěstí v Evropě. Způsobil ho zřejmě doutnající knot

Příbram si připomíná 130 let od požáru v rudném dole Marie v Březových Horách, který byl největším doloženým důlním neštěstím na území nynějšího Česka a pravděpodobně i v Evropě. Na výročí ve městě upozorňují informační panely na místech spojených s tehdejšími událostmi. V úterý si lidé připomněli tragédii z 31. května roku 1892 pietním aktem.
31. 5. 2022|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Příbramská věznice otevřela novou výrobní a montážní halu, umožní zaměstnat dvojnásobek trestanců

Příbramská věznice zprovoznila novou výrobní a montážní halu, která umožní zaměstnat více odsouzených. Zatím v ní pracuje třicet vězňů, po zavedení dvousměnného provozu to může být až dvojnásobek. Za úkol mají přebalování knih nebo práce týkající se jemné mechaniky. Nová hala stála 14,3 milionu korun, více než dvě pětiny věznice uhradila z peněz, které sama vydělala díky zaměstnávání odsouzených, řekl ředitel Věznice Příbram Petr Červený.
11. 4. 2022|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Lhůta pro registraci uprchlíků by se měla prodloužit, řekl Rakušan. Snadněji by se mohli dostat k práci

Registrace pro příchozí z Ukrajiny by se měla prodloužit ze tří na třicet dnů, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání s hejtmany. Uprchlíci, kteří budou mít takzvané vízum ke strpění, by už brzy také mohli v Česku pracovat bez povolení. Zapojit by se mohli i do rekvalifikací. Opatření by mělo ulevit centrům, která v posledních dnech čelí náporu. Pražské asistenční centrum se v úterý v 5:45 hodin znovu otevřelo novým žadatelům, pozastavit příjem žádostí naopak muselo to v Příbrami. V Ostravě otevřeli nové velkokapacitní centrum. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je systém v Česku dobře nastaven a země situaci s uprchlíky zvládá.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 23:32|

Napříč republikou září modro-žluté barvy, Češi podporují Ukrajinu

Lidé se v neděli sešli v horní části Václavského náměstí v Praze na demonstraci na podporu Ukrajiny a proti vojenské agresi ruského prezidenta Vladimira Putina. Akci pořádal spolek Milion chvilek a vystoupil na ní i premiér Petr Fiala (ODS) i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který Čechům poděkoval za podporu. Podporu projevují i lidé v dalších městech republiky.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 17:15|