TÉMA

EET

Opozice měla na kritiku úsporného balíčku dost času, míní Skopeček. Koalice „znásilnila“ jednací řád, kontruje Dostálová

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) obvinila v pátečních Událostech, komentářích vládní koalici v souvislosti s procesem schválení konsolidačního balíčku ve sněmovně ze „znásilnění“ jednacího řádu. K tomu podle ní navíc dochází opakovaně. Místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) nicméně něco takového jasně odmítl, domnívá se, že opoziční zákonodárci měli na kritiku či úpravy souboru vládních úsporných opatření času dost, navíc s ním sami plýtvali.
14. 10. 2023|

Ke slovu jste se nedostali kvůli Babišovi a Okamurovi, míní Pekarová Adamová. Nevěřím svým vlastním uším, reagoval Juchelka

Koalice ve sněmovně prosadila změny v penzích i přes kritiku opozice. V dolní komoře parlamentu se odehrála opět dlouhá diskuze, opozice neprosadila zamítnutí předlohy, její vrácení k opětovnému projednání do druhého čtení ani pozměňovací návrhy a chce se obrátit na Ústavní soud. Hnutí ANO je podle místopředsedy poslaneckého klubu Aleše Juchelky přesvědčené, že nemělo dostatek prostoru u řečnického pultu. To ale šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítá a kritizuje opozici za několikahodinové obstrukce. Sněmovní schůze o změnách v důchodovém systému byla hlavním tématem Událostí, komentářů.
27. 7. 2023|

Odbory by chtěly napravit státní finance snížením limitu pro paušální daň a návratem EET

Vrátit limit pro paušální daň na dřívější nižší úroveň a také vrátit elektronickou evidenci tržeb – takovými opatřeními by chtěla Českomoravská konfederace odborových svazů nahradit vládní konsolidační balíček, který mimo jiné upravuje sazby DPH, zavádí odvody na nemocenskou pro zaměstnance, ale také zvyšuje minimální sociální a zdravotní pojistné pro OSVČ. Odbory viní kabinet, že s nimi o svých plánech dostatečně nehovoří.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 17:12|

Opozice kritizuje možné úpravy DPH, vláda by prý měla hledat úspory. Dle Fialy jde jen o podklady

Opoziční hnutí ANO a SPD kritizují návrhy dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které navrhuje ministerstvo financí. Dle předsedy SPD Tomia Okamury je nutné hledat úspory zejména ve výdajích státního rozpočtu. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, a testuje, co lidé snesou, míní první místopředseda ANO Karel Havlíček. Návrhy na úpravu DPH projednají lídři koaličních stran v dubnu. STAN a KDU-ČSL se kloní ke třem sazbám, například Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na čtrnáct procent. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou zveřejněné materiály finální návrh, ten vláda představí za měsíc.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 21:40|

Se současnou opozicí se „nedá domluvit“, řekl Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce

Vládní koalici se po několikadenních opozičních obstrukcích podařilo prosadit nižší valorizaci penzí. Současná sněmovna zažívá obstrukce poměrně často. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou příčinou populisté a extremisté v opozičních lavicích, kteří tento prostředek zneužívají nad únosnou míru. Přesto se zástupci vládních stran s opozicí tento týden domluvili na pravidlech fungovní sněmovny, která jej naplňují „opatrným optimismem“, řekl v Otázkách Václava Moravce.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 13:39|

Zeštíhlování státní správy: Vnitro chystá metodiku, která rozliší potřebné a zbytné úředníky

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) i letos sníží počet úřednických míst. České televizi řekl, že s koncem loňského roku pozic napříč resorty ubylo 850. Podle opozice ale vláda ruší místa především v podřízených organizacích a přímo na ministerstvech naopak vytváří nové pozice. S tímto tvrzením ale koalice nesouhlasí. Resort vnitra připravuje metodiku, jak odlišit potřebné úředníky od těch zbytných.
23. 1. 2023|

Vláda čelí pokusu o vyslovení nedůvěry. Ministři opozici šest hodin nepustili ke slovu

Podruhé v tomto volebním období čelí vláda Petra Fialy (ODS) hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolalo opoziční ANO. Poslanci se však k samotnému hlasování během úterý nedostali. Celých šest hodin zabraly výstupy současných ministrů, kteří s přednostním právem prezentovali své dosavadní kroky i plány do budoucna. Následně byla do rozpravy přihlášena zhruba šedesátka poslanců. Ti se přeli o jednotlivé kroky vlády či o to, zda je toto jednání součástí kampaně předsedy ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Poslanci ANO to odmítali. Stěžovali si také, že měli v rozpravě málo prostoru pro kladení svých dotazů na adresu ministrů.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 23:32|

Senát schválil zrušení EET ke konci letošního roku. Sjednotil také podmínky u příspěvku na bydlení

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Senátoři rovněž schválili zvýšení přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně nebo novelu upravující podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování. Zákonodárci odsouhlasili také budování nové Digitální a informační agentury a odmítli automatické zřizování datových schránek.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:31|

Poslanci schválili úplné zrušení EET. Vrátili jste nás do devadesátek, míní Schillerová

Elektronická evidence zřejmě definitivně skončí k závěru letošního roku. Její konec bez náhrady schválila sněmovna. Vládní návrh musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zákon nepodařilo schválit, začala by od příštího roku opět fungovat a rozšířila by se i na další obory podnikání. Opoziční ANO neprosadilo zamítnutí vládní předlohy ani návrh, aby se evidence stala dobrovolnou.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 14:15|

EET do konce roku stihneme zrušit, věří Stanjura. Ve sněmovně se očekává dlouhá debata

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že zákonodárci letos stihnou schválit zrušení elektronické evidence tržeb. Ve sněmovně se v závěrečném čtení dají čekat dlouhé projevy poslanců ANO, kteří s ukončením povinnosti nesouhlasí. Nyní je jen pozastavená do konce roku.
30. 10. 2022|

Bude nutné provést revizi programového prohlášení vlády, řekl Výborný

V souvislosti se státním rozpočtem a jeho příjmy a výdaji bude nutné provést revizi programového prohlášení vlády. V Událostech, komentářích to řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Odmítl ale, že by kabinet v případě navýšení deficitu rozpočtu pro letošní rok rezignoval na rozpočtovou odpovědnost. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher podotkl, že mu vadí hlavně princip, jakým současná vláda k návrhu rozpočtu se schodkem 375 miliard korun přišla. Už na jaře bylo podle něj jasné, že některé věci jsou v rozpočtu nepravdivé.
19. 10. 2022|

Vládní návrh zrušit EET ke konci roku zamířil ve sněmovně do závěrečného čtení. Bude čelit pokusu o zamítnutí

Elektronická evidence tržeb by mohla definitivně skončit ke konci letošního roku. Vládní návrh, který s tím počítá, v úterý poslanci propustili do závěrečného čtení. V debatě zněly argumenty pro její zrušení i argumenty opačné z klubu ANO, které s úplným zrušením evidence bez náhrady nesouhlasí. ANO ji chce ponechat alespoň jako dobrovolnou. Poslanci hnutí současně vznesli návrh na zamítnutí vládní předlohy. Sněmovna o něm rozhodne ve třetím čtení.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:16|

Sněmovna podpořila změny v řízení sportovní agentury. Autorská novela asi nepovede k mazání karikatur

Sněmovna asi schválí novelu o ochraně a licencování autorských práv na internetu v podobě, která nepovede k mazání karikatur a satirických děl. Dolní komora také podpořila změny v řízení sportovní agentury, jež rozděluje dotace. Poslanci také v úterý do závěrečného kola posunuli zákon o národních sankcích vůči cizincům. Řadu bodů ale neprojednali, protože schůze sněmovny byla přerušena do konce září.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 19:22|

Vláda podle Stanjury stihne do konce roku zrušit EET a zvýší hranici pro paušální daň

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že vláda stihne do konce roku zrušit elektronickou evidenci tržeb a zvýšit hranici pro paušální daň i povinnou registraci k DPH. Zatím oba zákony čekají ve sněmovně. Opozice k nim má výhrady. Variantou pro jejich projednání jsou podle ministra i mimořádné schůze.
19. 9. 2022|

Snižovat teplo ve školách a sociálních zařízeních nebude třeba, řekl ve sněmovně Jurečka

Energie bude podle ministra sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pro zimní období dostatek. Nebude proto důvod snižovat teplo například v ústavech sociální péče na minimum dané připravovanou vyhláškou, uvedl ve čtvrtek ministr během interpelací v Poslanecké sněmovně na dotaz poslankyně ANO Ivany Mádlové. Poslanci se ve čtvrtek také zabývali mezistátními smlouvami. Řádná schůze sněmovny bude pokračovat i v pátek a neplánovaně se poslanci sejdou i následující pátek. Podle informací ČT se uskuteční mimořádná schůze k opatřením proti energetické krizi.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:32|

NKÚ: Ministerstvo financí platilo firmě za účtenkovou loterii i v době, kdy už se nekonala

Ministerstvo financí platilo dodavateli za účtenkovou loterii plnou cenu i v době, kdy už se nekonala a systém se jen udržoval v chodu. Zaplatilo tak zbytečně 14 milionů korun. Úřad také nevyhodnotil, zda loterie pomohla s výběrem daní, vyplývá ze závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle NKÚ také nezvládlo dobře připravit některé investiční akce a nedostatky úřad zjistil i při pronájmu pozemků. Výsledky kontroly vzal resort na vědomí. Současná vláda se od účtenkové loterie distancovala. Podle předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) jsou závěry kontroly NKÚ absurdní.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 10:13|

Koalice se přiblížila zrušení EET. Návrh prošel prvním čtením ve sněmovně

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla skončit ke konci letošního roku. Poslanci v pátek v nočních hodinách v prvním čtení po zhruba osmihodinové debatě, která začala už ve čtvrtek odpoledne, podpořili vládní návrh, který ji bez náhrady ruší. Evidence je stejně v současné době přerušená do konce letošního roku, a to kvůli pandemii nemoci covid-19. Stala se fakticky dobrovolnou. Opoziční hnutí ANO zrušení evidence odmítá, ale s hnutím SPD se přiklání k tomu, aby zůstala dobrovolná. Vládní návrh ale s něčím takovým nepočítá a i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dobrovolnou evidenci odmítá.
24. 6. 2022|

Poslanci hodiny jednali o zrušení elektronické evidence tržeb. Její konec by byla chyba, řekla Schillerová

Sněmovna pokračovala v projednávání návrhu na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) v úvodním kole. Druhé čtení návrhu na snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce už bylo ukončeno. Sněmovní jednání o obou vládních předlohách už v minulosti provázely obstrukce opozičních ANO a SPD. V očekávání toho, že budou pokračovat, poslanci na návrh koalice schválili možnost jednání a hlasování i po půlnoci. Rozprava o EET tak pokračovala i po dvanácté večerní. Opozice mimo jiné navrhovala, aby bylo EET alespoň ponecháno v režimu dobrovolnosti.
23. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 00:02|

S obstrukcemi ve sněmovně má zatočit pracovní skupina. Poprvé se sejde za pár dní

Jednací řád Poslanecké sněmovny by se mohl měnit ještě během tohoto volebního období. Připouštějí to někteří členové pracovní skupiny, která má řešit právě změny této normy. Sejít se má poprvé v příštím týdnu. Důvodem jsou obstrukce opozice, které podle vládní koalice blokují jednání sněmovny. Opozice je ale ke změnám zdrženlivá.
29. 5. 2022|

Koalice je připravena prosadit konec EET i na mimořádné schůzi. ANO bude snahu blokovat

Sněmovna se opět chystá na debaty o osudu elektronické evidence tržeb (EET). Vládní koalice je připravena prosadit zrušení buď na řádné schůzi, a když se to jako onehdy nepovede, tak na schůzi mimořádné. A opoziční hnutí ANO chce její snahu opět blokovat.
16. 5. 2022|

Opozice chtěla ve sněmovně diskutovat o cenách potravin, koalice zamítla program. Nekula čelil kritice, že nemluví

Poslanci ve čtvrtek interpelovali premiéra Petra Fialu (ODS) a následně další členy jeho kabinetu. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš obvinil vládu, že vede zemi do průšvihu, Fiala však část nynějších problémů označil za dědictví předchozího kabinetu. Po interpelacích začala ještě mimořádná schůze k diskusi o růstu cen potravin, svolaná na podnět opozice. Podle očekávání nebyl schválen program, přesto opoziční lídři díky přednostním právům vystoupili s kritikou vlády.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 20:47|

Debata o vládní uprchlické strategii ve sněmovně skončila po hodině, pokračovat bude ve středu

Předlohu o úplném zrušení elektronické evidence tržeb (EET) měla sněmovna začít projednávat v úterý odpoledne jako první bod pokračování řádné schůze, nakonec se k ní ale vůbec nedostala, protože jen schválení programu schůze trvalo přibližně tři hodiny. Následně bylo jednání do 18 hodin přerušeno. Po pauze začali zákonodárci debatovat o vládní strategii ke zvládání uprchlické krize vyvolané válkou na Ukrajině. Rozprava skončila přibližně po hodině, pokračovat bude ve středu ráno.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 19:46|

EET by mohla dál existovat jako dobrovolná, připouští část koalice

Elektronická evidence tržeb (EET) by oproti původnímu záměru kabinetu nemusela úplně zaniknout, ale mohla zůstat jako dobrovolná. Kompletní zrušení chtěla vládní koalice projednat na mimořádné schůzi tento týden. To se ale po dohodě s opozicí změnilo. Nyní část zástupců vládních stran připouští, že by používání EET bylo nikoli povinností, ale dobrovolným rozhodnutím.
6. 5. 2022|

Ke sporným předlohám se poslanci dostali po 18 hodinách. Obstrukce protáhly jednání do rána

Úterní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny se opět výrazně protáhla. Krátce před půlnocí poslanci po třinácti hodinách bezvýsledného jednání rozhodli, že přeruší projednávání prvního bodu – novelu upravující dokladování udržitelnosti u biomasy. Přistoupili tedy k druhému bodu, kterým je návrh na snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví, což je terčem kritiky u opozice. Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek je však přesvědčen, že se zejména poslanci opozičního hnutí ANO snaží obstrukcemi oddálit schválení novely zákona o střetu zájmů. Jednání sněmovny pokračovalo do ranních hodin, poté si dvouhodinové „hygienické“ přestávky vzaly kluby ANO a SPD. Debata o snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce pokračovala ve středu.
3. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 04:32|