TÉMA

babiš

Sněmovna pustila do druhého čtení nová pravidla kurzarbeitu. Vládní návrh upraví

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Vládní návrh budou dál upravovat. Podobu pravidel, jak je navrhl kabinet, kritizovali zaměstnavatelé, odbory i opozice. Do finále pak poslanci posunuli navrhovaný zákaz zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Sněmovna se zároveň přiklání k zachování současné desetileté platnosti zbrojních průkazů. Vláda ji chtěla zkrátit na polovinu. Sněmovna též propustila do závěrečného čtení vládní novelu, která zavádí možnost využití paušální daně.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 16:58|
168 HODIN

Divadelní hru Boss Babiš v některých městech odmítli. Hlavně tam, kde vládne ANO

Pražské divadlo RePublika zařadilo na svůj repertoár novou komedii – politickou satiru s názvem Boss Babiš. Je inspirována stejnojmennou knihou Jaroslava Kmenty. Divadelní soubor nemá stálou scénu a hostuje. Jenomže se satirou o premiérovi naráží. Divadla v některých městech, kde je ve vedení Babišovo hnutí ANO, začala RePubliku náhle odmítat. Pod zárukou anonymity lidé z kulturních středisek připouštějí, že se místních politiků bojí. O obavách ze hry Boss Babiš natáčeli pro 168 hodin Zuzana Tunová a Mario Kubaš.
9. 3. 2020|

Sestrám 5000 měsíčně. Nedostatek personálu v nemocnicích by mohly řešit výsluhy, navrhuje Babiš

Nedostatek sester ve třísměnném provozu v nemocnicích by podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) mohly řešit výsluhy. Návrh Asociace sester, která navrhuje pět tisíc korun měsíčně, ministerstvo zdravotnictví podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) prověří. Bude potřeba spočítat, kolik takových sester je a kolik by to stálo. Aktuálně chybí v nemocnicích asi 2500 sester.
15. 5. 2018|

Česko čelí největší kůrovcové kalamitě od doby Marie Terezie. „Stát zaspal,“ kritizuje Babiš

Podle premiéra v demisi Andreje Babiš (ANO) stát zaspal a dostatečně nejednal v řešení kůrovcové kalamity. Po úterním jednání chce proto na toto téma svolat další poradu i se zástupci společností, které by přebytečné vytěžené dřevo skladovaly, případně přepravovaly. Státnímu podniku Lesy ČR navíc podle něj chybí zhruba dva tisíce lidí, kteří by stromy se škůdcem káceli.
15. 5. 2018Aktualizováno15. 5. 2018, 17:17|

Ghett přibývá. Podle Babiše by pomohlo vyvlastnění vybydlených domů

Počet sociálně vyloučených lokalit se od roku 2006 téměř zdvojnásobil. Stát by do budoucna mohl pomoci městům a obcím s výkupem domů v sociálně vyloučených lokalitách. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše by to mohlo být užitečné v boji proti byznysu s chudobou.
15. 5. 2018|

Návrh na zákaz vlastnictví médií ministrem štěpí koalici, výbor jej ještě přitvrdil

Změny ve vládní novele zákona, které mají omezit podnikání členů vlády, podpořil ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny. Změny, které se týkají vlastnictví  obchodních korporací a také médií, mají sice širokou politickou podporu, současně ale štěpí vládní koalici. Odmítá je totiž hnutí ANO, podle kterého jsou poslanecké úpravy útokem na jeho předsedu Andreje Babiše. Další dvě vládní strany ČSSD a KDU-ČSL pozměňovací návrhy naopak podporují.
2. 9. 2016Aktualizováno2. 9. 2016, 12:57|

Evropští vyšetřovatelé ostří na Babišovo Čapí hnízdo

Padesátimilionovou evropskou dotací na stavbu luxusní farmy Čapí hnízdo se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF). S odkazem na bruselský zdroj to uvedl server Neovlivni.cz, který tak upřesnil neadresné sdělení OLAF, že „zahájil šetření týkající se projektu v rámci firemní skupiny Agrofert“.
2. 3. 2016Aktualizováno2. 3. 2016, 16:17|

Babiš navrhuje zlevnit sudové pivo, podle Sobotky jde o marketingový tah

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení DPH u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu ČT Máte slovo v souvislosti se schvalováním elektronické evidence tržeb. Výrobcům a dovozcům lihovin vadí, že by se zvýhodňovala jedna kategorie alkoholu. Jde podle nich o populismus. Stejně hovoří i koaliční lidovci. Před půl rokem měl podle nich Babiš podobný návrh navíc odmítnout. Spolu s ČSSD by upřednostnili snížení daně u potravin. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tak Babišův návrh označuje za marketingový tah na podporu EET.
29. 1. 2016Aktualizováno29. 1. 2016, 15:21|