TÉMA

Pouliční umění

Doporučujeme

„S čím byste srovnal současné rusko? Se zemí.“ Ukrajinský veřejný prostor zaplnily vzkazy a memy

Ukrajinci, kteří již více než rok houževnatě vzdorují ruské agresi na bitevním poli i globální politické scéně, se s nepřítelem vypořádávají také tvorbou ve veřejném prostoru. Na směrových tabulích se objevily vzkazy okupantům, na zdech měst memy o armádě či vlastenecká hesla, na náměstích projevy umění symbolizující odpor k válce i agresorovi, a to třeba i záměrnými gramatickými chybami. Některá z děl během monitorovacích misí Team4Ukraine v zimě a na jaře 2023 zachytil Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy.
1. 6. 2023Aktualizováno3. 6. 2023, 12:25|

Po Praze zakazuje bublináře a obří pandy v ulicích i Český Krumlov

Český Krumlov omezí pouliční umění, radní zakázali stejně jako dříve Praha vystoupení ve zvířecích kostýmech a bublináře. Vyhlášku, která má platit od 1. listopadu, musí ještě příští týden schválit zastupitelé. Podle starosty se do Krumlova maskoti a bublináři přesunuli z hlavního města, kde začal nedávno platit zákaz. Dosavadní krumlovská vyhláška, která upravovala hudební, divadelní a artistická vystoupení, pohyb zvířecích maskotů a bublinářů neregulovala.
21. 10. 2019|

Praha schválila vyhlášku, která omezuje pouliční umělce

Pražští zastupitelé schválili vyhlášku, která od března omezuje pouliční umělce v hlavním městě. Tzv. buskeři nebudou smět hrát na dudy nebo bubny, zakázány budou i elektrické zesilovače nebo vystoupení se zvířaty. Vyhláška také stanovuje, že budou moci umělci na každém břehu Vltavy hrát jen hodinu: v sudé hodiny na pravém a v liché hodiny na levém.
28. 1. 2016Aktualizováno28. 1. 2016, 20:35|