TÉMA

Charlie Hebdo

Střelbu v Boňkově nepřežil pár seniorů a jejich vnuk. Matka je zraněna

Vražedný útok v osadě Boňkov na Přerovsku nepřežil v sobotu podle kriminalistů pár seniorů a jejich patnáctiletý vnuk. Jeho matka byla zraněna a skončila v nemocnici. Informoval o tom šéf odboru obecné kriminality krajské policie Jan Lisický. Kriminalisté z vraždy podezírají partnera matky, jehož tělo našli policisté později. Spáchal sebevraždu. Šlo o cizince, podle informací ČTK o Slováka, který byl již v minulosti stíhán. Tři členy rodiny podle kriminalistů zastřelil nelegálně drženým samopalem. Lisický uvedl, že šlo o vyřazenou slovenskou armádní zbraň. Motivem činu byla zřejmě nezvládnutá žárlivost a agresivita pachatele.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:20|

Odvolací soud zpřísnil trest spolupachateli útoku na redakci Charlie Hebdo na doživotí

Odvolací soud v Paříži zvýšil trest jednomu ze spolupachatelů útoků z roku 2015 na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod Hyper Cacher. Ali Riza Polat, odsouzený dříve ke třiceti letům vězení, dostal ve čtvrtek kvůli sedmnácti vraždám doživotní trest. Druhému z odsouzených soud trest naopak snížil. Informovala o tom agentura AFP.
21. 10. 2022|

Vládnou média, politika je povrchní. Francouzský provokatér Michel Houellebecq vydal novou knihu

Ve Francii vyšel nový román enfant terrible francouzské literatury Michela Houellebecqa. Autor se v novince Anéantir opět věnuje úpadku západní civilizace a varuje před nadvládou médií, sociálních sítí a povrchností politiky. Kniha je hit, za dva dny se prodalo 75 tisíc výtisků.
26. 1. 2022|

Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.
16. 10. 2021|

Zemřel karikaturista Westergaard. Jeho kresby Mohameda provokovaly muslimský svět

V Kodani zemřel ve věku 86 let dánský kreslíř Kurt Westergaard, jehož karikatura proroka Mohameda spolu s dalšími satirickými obrázky vyvolala před lety rozsáhlé protesty v řadě muslimských zemí. Karikaturista podle místních médií zemřel po dlouhé nemoci 14. července, den po svých narozeninách.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 22:25|

Před deseti lety byl dopaden a zabit bin Ládin. Islamistický terorismus ale z mapy světa nezmizel

Před desetiletím oznámil tehdejší prezident USA Barack Obama, že speciální jednotky zabily nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina. Strůjce útoků z 11. září 2001 a vůdce al-Káidy dopadly v Pákistánu, kde se skrýval v luxusní rezidenci. S jeho smrtí ale islamistický terorismus ze světa nezmizel. Destabilizovaný Irák poskytl podhoubí pro následovníky – samozvaný Islámský stát (IS).
2. 5. 2021|

Neúspěšný útočník z francouzského rychlovlaku dostal doživotí

Soud v Paříži uložil trest doživotního vězení muslimskému radikálovi Ajjúbu Chazzanímu, který v srpnu 2015 zaútočil střelnými zbraněmi na cestující v rychlovlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Atentátníka přemohli tři Američané.
17. 12. 2020|

Ve Francii soudili spolupachatele útoků na Charlie Hebdo. Hlavní obžalovaný má strávit 30 let za mřížemi

V procesu se spolupachateli útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 ve středu soud poslal hlavního obžalovaného Aliho Rizu Polata na třicet let do vězení. Stejný trest vyměřil také družce jednoho ze zabitých atentátníků Hayat Boumeddieneové.
16. 12. 2020|

Ve Francii začal soud kvůli atentátu v rychlovlaku Thalys. Útočníkovi hrozí doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Paříži proces s Ajjúbem Chazzaním, který se v roce 2015 pokusil spáchat atentát v rychlovlaku Thalys. Krveprolití tehdy zabránili tři Američané. Proces by měl trvat do 17. prosince, informovala agentura AFP.
16. 11. 2020|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Saúdskoarabská ambasáda v Haagu se stala terčem střelby. Policie zadržela podezřelého

Terčem střelby se ve čtvrtek brzy ráno stala ambasáda Saúdské Arábie v nizozemském Haagu. Nikdo nebyl zraněn. Nizozemská policie již zadržela podezřelého, jeho motiv je zatím nejasný, informovala agentura Reuters.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 18:08|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Francie stojí po boku katolíků, prohlásil Macron v Nice, kde terorista v bazilice zabil tři lidi

Při útoku nožem v Nice zemřeli tři lidé, šest utrpělo zranění. Starosta města Christian Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok. Jako takový už čin vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Pachatele policisté postřelili a zadrželi. Dle Reuters policejní zdroj potvrdil, že útočník dekapitoval jednu ženu. V Avignonu policisté zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí pistolí a volal Alláhu akbar, informuje agentura. V Lyonu policie zadržela podezřelého Afghánce s nožem, píše AFP. Terčem útoku se ve čtvrtek stal také francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:50|

Charlie Hebdo otiskl karikaturu Erdogana, Ankara ji považuje za projev „nepřátelství vůči Turkům a islámu“

Turecko pohrozilo, že podnikne právní a diplomatické kroky kvůli karikatuře, jež zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Karikaturu zveřejnil na své první stránce francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo. Erdogan v projevu k poslancům vládní Strany spravedlnosti a rozvoje označil redaktory listu za „darebáky“. Redakce týdeníku na zprávu zatím nereagovala. Český premiér Andrej Babiš (ANO) podpořil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Evropa podle něj musí bojovat za svobodu projevu.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 18:30|

V Bangladéši protestovaly desítky tisíc lidí, Írán si předvolal diplomata. Muslimové se bouří proti Macronovi

V bangladéšské metropoli Dháce v úterý demonstrovaly desítky tisíc lidí, kteří volali po bojkotu francouzských výrobků poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron hájil právo na zveřejňování karikatur proroka Mohameda. Íránské ministerstvo zahraničí si ve stejné věci předvolalo francouzského diplomata. Francie vyzvala své občany žijící v zemích s většinovým muslimským obyvatelstvem, aby byli kvůli současným projevům hněvu opatrní. Představitel francouzských muslimů doporučil karikatury ignorovat.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 21:50|

Útočník u Paříže zabil učitele, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda

Na předměstí Paříže se odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Agentury AFP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že útočník na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda. Podezřelého policisté na útěku postřelili, zranění na místě podlehl. Čin odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islamistický terorismus. Policie podle AFP zadržela v souvislosti s útokem čtyři osoby.
16. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 07:18|

Útočníka, který v Paříži zranil policistu, poslal soud do vězení na 28 let

Na 28 let poslal ve čtvrtek francouzský soud do vězení Alžířana, kterého shledal vinným z teroristického útoku v červnu 2017. Třiačtyřicetiletý Faríd Ikán tehdy napadl před pařížskou katedrálou Notre-Dame kladivem tři policisty a jednoho z nich lehce zranil.
14. 10. 2020|

Výstava přibližuje dílo ilustrátora, který nepřežil útok na redakci Charlie Hebdo

Francouzský kreslíř a ilustrátor Jean Cabut patřil k jedné z nejvýraznějších tváří časopisu Charlie Hebdo. Před pěti lety nepřežil útok na redakci. Nyní začíná v Paříži jeho retrospektivní výstava. Její součástí je i několik kontroverzních ilustrací, které mohou vyvolat odpor radikálních islamistů.
9. 10. 2020|

Islám ve Francii je třeba zbavit cizích vlivů, řekl Macron. Představil strategii proti terorismu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek představil strategii boje proti islámskému radikalismu. Její podstatou je potírání paralelní společnosti s odlišnými hodnotami i cizích vlivů na muslimy v převážně sekulární Francii. Příslušný zákon by měla tamní vláda projednat v prosinci. Při teroristických útocích v zemi zemřelo v posledních letech 250 lidí.
2. 10. 2020Aktualizováno2. 10. 2020, 16:15|

Muže, který útočil v Paříži, obvinili z pokusu o vraždu s motivem terorismu

Pětadvacetiletý útočník, který v pátek v Paříži před bývalou redakcí satirického časopisu Charlie Hebdo sekáčkem vážně zranil dva lidi, byl obviněn z pokusu o vraždu s teroristickým motivem a ze zločinného spiknutí. Informovala o tom v noci na středu agentura AFP s odvoláním na národní protiteroristickou prokuraturu.
30. 9. 2020|

U bývalé redakce Charlie Hebdo byli pobodáni dva lidé. Útok vyšetřuje protiteroristický úřad

Při útoku u bývalé redakce satirického časopisu Charlie Hebdo byli vážně zraněni dva lidé, původní informace hovořily o čtyřech zraněných. Policie v souvislosti s útokem zatkla nejprve dva lidi, později během dne dalších pět osob. Vyšetřování činu převzal protiteroristický úřad prokuratury. Redakce Charlie Hebdo čelila v posledních dnech výhrůžkám kvůli opětovnému otištění karikatur proroka Mohameda. Zda mají výhrůžky s aktuálním útokem souvislost, zatím není jasné.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 22:17|

Al-Káida hrozí Charlie Hebdo kvůli karikaturám. Členka vedení redakce musela opustit domov

Členka vedení francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týden opustit svůj domov kvůli výhrůžkám, které policie považovala za závažné. Marika Bretová to oznámila v rozhovoru, který zveřejnil týdeník Le Point. Satirický časopis, jehož pařížská redakce se stala v roce 2015 terčem teroristického útoku, na počátku září znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, což vyprovokovalo teroristickou organizaci al-Káida k výhrůžkám.
23. 9. 2020|

„Nedáme si pokoj.“ Charlie Hebdo opět otiskl karikatury proroka Mohameda. V den, kdy začal soud kvůli útoku na jeho redakci

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo ve svém nejnovějším vydání znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první zveřejnil v roce 2005 dánský deník Jyllands-Posten. Do prodeje se číslo s karikaturami dostalo právě v den, kdy v Paříži začal soud se čtrnácti obžalovanými z podílu na atentátech na redakci časopisu a obchod s košer potravinami v lednu 2015. Při útoku zemřel šéfredaktor Charlie Hebdo a několik dalších opor redakce.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 20:33|

Svět byl Charlie. Před pěti lety teroristé vraždili v redakci a spustili třídenní policejní manévry

Před pěti lety zaútočili islamisté na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo karikujícího mimo jiné proroka Mohameda. Později se k nim přidal další terorista, který zabíjel v židovském obchodě. Následovala třídenní masivní policejní akce, na jejímž konci Francie oplakávala 17 obětí. Smrtí skončila akce i pro tři útočníky.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 16:28|