TÉMA

Barnevernet

Rozhodnutí soudu ve Štrasburku o odebrání dětí Michalákové je pravomocné

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl její stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 13:55|

Eva Michaláková se v případu odebraných synů odvolala proti rozhodnutí soudu ve Štrasburku

Češka Eva Michaláková, které norská sociální služba v květnu 2011 odebrala oba syny a umístila je do pěstounské péče, se v úterý odvolala proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Pro Českou televizi to uvedla její advokátka Dora Boková. ESLP nyní musí rozhodnout, zda se případem ženy bude zabývat Velký senát soudu. Soud ve Štrasburku v lednu rozhodl, že norské instituce neporušily právo Michalákové na respektování rodinného života a svá rozhodnutí přesvědčivě odůvodnily.
20. 4. 2022|

Michaláková se v případu odebraných synů odvolá proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva

Eva Michaláková, které norská sociální služba v květnu 2011 odebrala oba syny a umístila je do pěstounské péče, se odvolá proti rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Potvrdila to její advokátka Dora Boková. ESLP v lednu zatím nepravomocně rozhodl, že Norsko odebráním dětí a následným zbavením rodičovských práv neporušilo právo na soukromý a rodinný život.
7. 2. 2022|

Michaláková u soudu ve Štrasburku neuspěla, Norsko podle něj její práva neporušilo

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku rozhodl, že norské úřady neporušily právo Evy Michalákové na soukromý a rodinný život, když jí před téměř jedenácti lety odebraly syny a následně ji zbavily rodičovských práv. Rozsudek zveřejnil ESLP na svém webu, zatím není pravomocný. Michaláková poslala svou stížnost do Štrasburku v roce 2017 poté, co v Norsku vyčerpala všechny soudní možnosti na zvrácení rozhodnutí norských úřadů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 15:24|

Barnevernet pochybil, rozhodl soud o svěření dítěte slovensko-norského páru do pěstounské péče

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) rozhodl ve prospěch slovensko-norského páru Ladických, kterým norská sociální služba Barnevernet v roce 2015 odebrala dceru Maxine a umístila ji do pěstounské péče. Norsko v tomto případu podle soudu porušilo článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zaručuje právo na respektování soukromého a rodinného života.
20. 1. 2022|

Norsko kvůli chování vyhostilo polského konzula. Angažoval se v případech odebíraných dětí

Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, který se angažoval v případech dětí, jež odebíral Barnevernet – norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých. O vyhoštění informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski. Norské rozhodnutí kritizoval jako „krajně neopodstatněné“ a ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.
11. 2. 2019|

Syn Michalákové dostal „potají“ norské občanství. Česko protestuje a sepisuje nótu

Starší ze dvou chlapců, které norské úřady odebraly Češce Evě Michalákové, dostal norské občanství. Upozornil na to server iRozhlas.cz. České ministerstvo zahraničí kvůli tomu chystá nótu, kterou chce norskou stranu upozornit na to, že hoch zůstává dále i českým občanem.
12. 7. 2017|

Pomohl vrátit děti do rodin, teď norský psycholog nabízí pomoc Michalákovým

Norský psycholog, který má za sebou úspěšná vystoupení proti odebírání dětí, by se mohl zapojit i do snahy matky odebraných českých chlapců o jejich navrácení z pěstounských rodin. Jeho hlas v minulosti k něčemu podobnému přispěl: Jako soudní znalec svědčil ve prospěch muže, který přišel o syna kvůli podezření, že ho bil.
30. 6. 2016Aktualizováno30. 6. 2016, 19:56|

Další české matce odebraly norské úřady dceru

Norská sociální služba Barnevernet, kterou dostala do povědomí české veřejnosti kauza rodiny Michalákových, odebrala před pár týdny české matce a norskému otci devítiměsíční dceru. Dítě trpí vážnou genetickou nemocí, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Norské úřady tvrdí, že rodiče mají s potomkem nedostatečně vyvinutý kontakt. Vyjádření norské strany zatím není k dispozici.
12. 1. 2016Aktualizováno12. 1. 2016, 16:03|