TÉMA

Operace Vidkun

Ivan Langer vypovídal u soudu o kauze Vidkun. Cítí se spíš jako poškozený než jako svědek

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, ale i s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 13:08|

Bývalý detektiv Vokál dostal za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun podmínku

Za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun uložil soud bývalému kriminalistovi Luďku Vokálovi 13měsíční podmínku s odkladem na 2,5 roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců. Rozsudek není pravomocný, Vokál si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Za zneužití pravomoci mu hrozilo až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
14. 11. 2019|
90' ČT24

V konkrétních kauzách byly snahy objednat si trestní stíhání, říká Robert Šlachta

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v kauzách Vidkun a Beretta setkal se snahou objednat si trestní stíhání. Uvedl to v pořadu Devadesátka ČT24. Oba případy se týkaly údajného vynášení informací z trestních spisů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman letos v květnu vyloučil, že je možné si v Česku trestní stíhání objednat. Šlachta na konci listopadu odchází do civilu, v současnosti působí jako šéf pátrací sekce Generálního ředitelství cel.
19. 9. 2019|
Operace Vidkun

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v kauze Vidkun. Včetně někdejšího hejtmana Rozbořila

Státní zástupce podal obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Informaci ČT potvrdil žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Po téměř čtyřech letech od policejního zásahu půjde před soud bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil, exšéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, někdejší bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Měli se dopustit korupce a zneužití pravomoci.
1. 7. 2019|

Policisté podali návrh na obžalobu čtyř lidí v kauze Vidkun

Policie navrhla obžalovat čtveřici obviněných v kauze Vidkun. České televizi informaci potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kvůli korupci a zneužití pravomoci jsou v kauze stíhaní bývalí policisté i někdejší sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Jestli obvinění stanou před soudem, rozhodne žalobce v řádu měsíců. Vyšetřování vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky se táhlo víc než tři roky.
5. 2. 2019|
Operace Vidkun

Detektivové vypovídali v kauze vyzrazení akce Vidkun. Verdikt může padnout koncem roku

Bývalí i současní elitní detektivové vypovídali před soudem v kauze úniku informací při policejní akci Vidkun. Informace o razii – mimo jiné i v bytě exministra vnitra Ivana Langera – údajně vyzradil někdejší policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál. Za to mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Vokál vinu odmítá. Podle bývalého šéfa útvaru Roberta Šlachty akce ohrožena nebyla.
8. 11. 2018|
Operace Vidkun

Bývalý policista porušil slib, výpověď platí, rozhodl soud. Muž měl prodávat informace z trestních řízení

Olomoucký krajský soud ve středu zamítl žalobu bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece, jíž Kadlec napadl svou výpověď. Důvodem byla kauza Vidkun, ve které je Kadlec s dalšími třemi muži obviněn. Bývalý policista podle nadřízených závažně porušil služební slib.
31. 10. 2018|

Soud zjišťuje, zda bývalý elitní policista vyzradil akci Vidkun. Vyslechl ho za zavřenými dveřmi

Za zavřenými dveřmi začal soud zjišťovat, zda bývalý policista z někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál prozradil svému známému podnikateli, že policie chystá razii v rámci akce Vidkun. Podle obžaloby se policista dopustil zneužití pravomoci.
20. 9. 2018Aktualizováno20. 9. 2018, 12:11|

Žalobce posílá k soudu policistu obviněného, že vyzradil razii v kauze Vidkun

Státní zástupce podal obžalobu na někdejšího vysoce postaveného policistu Luďka Vokála. Generální inspekce bezpečnostních sborů jej loni na podzim obvinila z toho, že brněnskému podnikateli prozradil, že policie spouští razii v kauze Vidkun. Ta mířila na propojení policistů a podnikatelů v Olomouckém kraji.
9. 7. 2018|
Operace Vidkun

Kauza Vidkun se řeší už dva roky. Podle státního zástupce se však případ posunul

V kauze Vidkun, kterou se již dva roky zabývají žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství, byli kvůli údajným klientelistickým vazbám mezi některými politiky, policisty a podnikateli obviněni čtyři lidé. Podle státního zástupce Petra Šeredy se případ mezitím „posunul do další fáze“.
13. 10. 2017|
Reorganizace policie

ČRo: Komárek přišel o výsluhy. Jde podle něj o pomstu za kritiku policejní reorganizace

Ministerstvo vnitra dočasně odebralo výsluhy bývalému šéfovi ostravské expozitury protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Jiřímu Komárkovi. Informaci přinesl Český rozhlas. Důvodem má být jeho obvinění ze zneužití pravomoci ze strany generální inspekce. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Ještě jako policista zveřejnil, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací.
6. 4. 2017|
Reorganizace policie

Šlachta s Ištvanem mluvili před vyšetřovací komisí devět hodin

Parlamentní vyšetřovací komise pokračuje v prošetřování reorganizace policie. Poslanci ve čtvrtek nejprve přes tři hodiny mluvili s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem, který jim předal zprávu bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty o reformě policie. Následoval ho sám Šlachta, který před komisí mluvil dokonce pět hodin. Oba byli zbaveni mlčenlivosti, aby mohli poskytnout bližší informace. Vystoupit měl ještě bývalý šéf ostravské expozitury Jiří Komárek. Protože se ale rozhovory protáhly, komise ho vyslechne až na dalším jednání, keré bude 18. srpna.
28. 7. 2016Aktualizováno29. 7. 2016, 01:05|
Reorganizace policie

Tuhý podal trestní oznámení na muže z ÚOOZ – kvůli slovům o úniku informací

Policejní prezident Tomáš Tuhý podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení kvůli prohlášení šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiřího Komárka. Ten pro ČT uvedl, že je Tuhý podezřelý z úniku informací při objasňování stamilionové hospodářské kriminality.
21. 6. 2016|
Reorganizace policie

Tuhý únik informací odmítá, ANO a lidovci chtějí svolat Bezpečnostní radu státu

Dvě vládní strany – ANO a KDU-ČSL – požadují co nejdříve svolání Bezpečnostní rady státu kvůli situaci kolem policie. O „válce policistů“ hovoří i opoziční TOP 09. Policejní prezident Tomáš Tuhý je totiž podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování hospodářské trestné činnosti. Pro Českou televizi to uvedl vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Tvrdí, že cílem restrukturalizace policie je rozprášit ÚOOZ, důkazy chce předložit sněmovnímu výboru pro bezpečnost. Tuhý nařčení odmítá, skeptický je i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).
20. 6. 2016Aktualizováno20. 6. 2016, 15:31|
Operace Vidkun

Policie může prověřit i 14 mobilů zabavených Langerovi. Ten to považuje za protiústavní

Ostravský soud vydal policii část věcí a dokumentů zabavených loni v říjnu v bytě a kanceláři bývalého ministra a nyní advokáta Ivana Langera. Kromě četných písemností bylo mezi nimi i 14 mobilních telefonů, flash disky a také počítač. Kriminalisté věci zajistili na začátku olomoucké korupční kauzy řešené pod názvem Vidkun. „Proces, který je postaven na lži, obcházení práva, porušováním ústavy a mediálním lynči, pokračuje. Mám pocit, že dnes už nikdo ani neví, proč začal,“ uvedl k tomu Langer.
18. 5. 2016Aktualizováno18. 5. 2016, 17:56|
Operace Vidkun

Důkaz napojení exšéfa GIBS a Langera? Oba nyní působí v CEVRO Institutu, píše MF Dnes

Někdejší šéf GIBS Ivan Bílek nastoupil jako učitel do CEVRO Institutu, ve kterém vede správní radu exministr vnitra Ivan Langer, uvádí to Mladá fronta DNES. Podle tisku se tak potvrzuje podezření z dlouhodobého napojení obou mužů. Právě Langerův byt prohledávali minulý podzim detektivové ÚOOZ v rámci operace Vidkun, když hledali o Bílkovi informace.
20. 4. 2016Aktualizováno20. 4. 2016, 09:58|
Operace Vidkun

Hejtman Rozbořil si kvůli obvinění z korupce stěžuje u Ústavního soudu

Olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství stížnost proti zahájení trestního stíhání, obrátil se proto na Ústavní soud. V takzvané olomoucké korupční kauze byl hejtman obviněn s trojicí dalších mužů, také s jejich stížnostmi naložil nejvyšší žalobce stejně.
9. 2. 2016Aktualizováno9. 2. 2016, 13:36|
Volby v ČR 2016

Stíhaného Rozbořila má v krajských volbách nahradit Zemánek

ČSSD v Olomouci vybralo jako lídra říjnových krajských voleb svého krajského předsedu a poslance Jiřího Zemánka. Nahradí hejtmana Jiřího Rozbořila, se kterým ČSSD v roce 2012 volby vyhrála. Rozbořil nemůže podle pravidel strany kandidovat, protože je od října obviněný z podplácení v korupční kauze zvané Vidkun.
12. 1. 2016Aktualizováno12. 1. 2016, 18:02|
Operace Vidkun

Kvůli olomoucké razii rezignoval šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek rezignoval na svou funkci, úřad opustí na konci měsíce. K odchodu ho vyzval předseda vlády Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec. Bílek tak reaguje na operaci Vidkun, která zasáhla proti klientelistické síti policistů a podnikatelů v Olomouckém kraji.
2. 11. 2015Aktualizováno2. 11. 2015, 19:56|
Operace Vidkun

Rezignaci Rozbořila už chce podle Sobotky celá ČSSD, hejtman to ale dál odmítá

Rezignaci olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila obviněného z korupce požaduje podle předsedy strany Bohuslava Sobotky celá sociální demokracie. Potvrdila to podle něj diskuse při sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD, tedy širšího vedení strany. Rozbořila už před tím vyzvalo k rezignaci i předsednictvo a grémium. Hejtman ale stále trvá na svém setrvání ve funkci.
24. 10. 2015Aktualizováno24. 10. 2015, 19:24|
Operace Vidkun

I po schůzce s Bílkem má premiér pochybnosti o fungování policejní inspekce

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nadále pochybnosti o fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Uvedl to po schůzce s jejím ředitelem Ivanem Bílkem. Premiér chce ale vyčkat na závěry vyšetřování olomoucké kauzy, ve které jsou kvůli údajné korupci obviněni čtyři lidé včetně hejtmana Rozbořila a dvou policejních důstojníků. GIBS se ale na vyšetřování nepodílí, ačkoliv byla zřízena pro vyšetřování trestné činnosti policistů.
23. 10. 2015Aktualizováno23. 10. 2015, 19:01|
Operace Vidkun

Obviněný Rozbořil zveřejní informace o své kauze, ale jen ty mimo spis

Obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) chce zveřejnit některé informace o svém případu. Zaměří se na okolnosti, které nejsou ve spisu. Zároveň uvedl, že nesvolá mimořádné jednání zastupitelstva, kde by se hlasovalo o jeho důvěře. Stačí mu prý podpora zastupitelů ČSSD a koaliční KSČM. Mimořádnou schůzi požadovala opozice.
19. 10. 2015Aktualizováno19. 10. 2015, 16:51|
Operace Vidkun

Hejtman Rozbořil zveřejní svou kauzu, pokud dostane svolení

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) by se měl dohodnout se státním zástupcem a zveřejnit informace o své kauze. Mohl by tak případně očistit své jméno, pokud se cítí nevinen, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec v diskuzním pořadu televize Prima. Rozbořil na výzvu reagoval s tím, že o souhlas státního zástupce požádá, a pokud dostane souhlas, tak se zveřejněním nemá problém. Hejtman čelí obvinění z korupce. Jde o součást případu, který detektivové pojmenovali Vidkun; týká se údajných klientelistických vazeb a figurují v něm i vysocí policejní důstojníci.
18. 10. 2015Aktualizováno18. 10. 2015, 20:01|
Operace Vidkun

Šéf kriminálky Pospíšek byl na vlastní žádost propuštěn

Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek požádal o propuštění ze služebního poměru. Stalo se tak v důsledku vyšetřování údajné korupční kauzy v Olomouckém kraji. Ze stejného důvodu požádal o přeložení k jinému útvaru náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach. Oběma žádostem prý bylo vyhověno. Na tiskové konferenci to nepřímo sdělil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.
16. 10. 2015Aktualizováno16. 10. 2015, 16:21|