TÉMA

Reportéři ČT

Publicistický magazín o aktuálních politických, ekonomických i společenských kauzách. Reportéři přinášejí zajímavé lidské příběhy a investigativní reportáže z domova i ze zahraničí. Pořad se vysílá každé pondělí kolem 21:30 na ČT1. Moderátor a dramaturg týdeníku Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize. Je držitelem ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015. Tým Reportérů získal několik desítek prestižních novinářských ocenění. Například Markéta Dobiášová dostala v roce 2016 Cenu Respektu na festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě za sérii dvou reportáží Obchod s nadějí. Novinářské ceny získali v minulosti i Lukáš Landa, Dalibor Bártek, Aneta Snopová, David Macháček a další.

Reportéři ČT: Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu, za ropu ale stále platí miliardy

Česko ruské diktatuře za dva roky, po které kremelský režim útočí na Ukrajinu, poslalo několikanásobně více peněz, než jaká byla česká pomoc Ukrajině. Přitom jde o peníze, které Moskva využívá na zbrojení a i díky nim může pokračovat ve válce. Problémem jsou dodávky ropy a plynu. Zatímco závislosti na ruském plynu už se Česká republika zbavila, u ropy se to dosud nepodařilo, a dokonce jí stát odebírá v posledních letech více než před válkou. Pro Reportéry ČT natáčeli Andreas Papadopulos a Michael Fiala.
před 2 h hodinami|

Reportéři ČT: Na kultivaci domova stařenky z Roztok brigádničili i lidé z radnice

Loni na podzim odvysílali Reportéři ČT příspěvek o seniorce, kterou se podvodníci pokoušeli připravit o střechu na hlavou. Žena jim nevědomky podepsala smlouvy o prodeji svého domu. O ten se ve vysokém věku zároveň nezvládala starat, žila ve velkém nepořádku a radost jí dělaly jen její kočky. Podvodnému prodeji domu se nakonec podařilo zabránit. A našlo se i řešení, jak ženě pomoci s péčí o domácnost. Podílela se na něm i radnice. Příběh této ženy mapoval David Vondráček.
před 16 h hodinami|

Policie obvinila podnikatele Světlíka z krácení daní. Absurdní, vzkázal

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili podnikatele Jana Světlíka, zjistili Reportéři ČT. Dopustit se měl trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil ve zprávě na webu policie, že jsou stíháni tři lidé pro zkrácení daně v souvislosti s hospodařením strojírenského podniku v Moravskoslezském kraji. Nikoho konkrétního ale nejmenoval. Světlík ve vyjádření pro Českou televizi označil obvinění za absurdní.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:15|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Reportéři ČT: Zneužívání psychiatrie proti odpůrcům komunistického režimu je málo zmapované

Když Petr Buben v roce 1983 odmítl nastoupit základní vojenskou službu, netušil, že to bude ovlivňovat jeho život až dodneška. Režim ho totiž za jeho postoj zavřel na psychiatrii, kde musel proti své vůli absolvovat „léčbu“ silnými psychofarmaky a elektrošoky. Šest let po revoluci se poprvé obrátil na úřady s žádostí o rehabilitaci. A teprve nedávno se konečně dočkal. Jeho případ vyvolává otázky nad tehdejším zneužíváním psychiatrie proti odpůrcům režimu. Dodnes jde o málo zmapovanou kapitolu totalitní éry. V pořadu Reportéři ČT se jí věnoval Karel Vrána.
9. 4. 2024|

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

Reportéři ČT: Starosta Protivína dostává od radnice zakázky za desítky milionů. Opozice to kritizuje, podle koalice je vše v pořádku

Jaromír Hlaváč (ODS) vede Protivín jako starosta a zároveň jeho firma dostává od téhož města zakázky za desítky milionů. Že je starosta jedním z největších dodavatelů radnice, je podle něj i místní vládnoucí koalice v pořádku. Opozice to kritizuje, ale bez úspěchu. A podle dalších to pak na malém městě takhle prostě chodí a nedá se s tím nic dělat. Jediným výsledkem je vyhrocená situace v místním zastupitelstvu i mezi protivínskými obyvateli. Pro Reportéry ČT natáčela Jana Neumannová.
26. 3. 2024|

Reportéři ČT: Tenisovému svazu chybí na účtech desítky milionů. Sportovce to může ohrožovat

Český tenisový svaz se nachází ve finančních potížích. Národní sportovní agentura (NSA) rozhodla, že kvůli porušení zákona musejí tenisté vrátit bezmála 30 milionů korun ze státní dotace, kterou obdrželi v roce 2021. Jak ale zjistili Reportéři ČT, tenisový svaz, jehož prezident Ivo Kaderka je od konce února vazebně stíhaný za úvěrový podvod, na svých účtech peníze nemá. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 22:23|

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Reportéři ČT: Nově objevené nahrávky odhalují, jak Bohumil Hrabal vzpomínal na dětství, komunisty i literární inspiraci

Dlouho ztracenou magnetofonovou kazetu s vyprávěním Bohumila Hrabala nalezl religionista Pavel Hošek. Jeden z nejznámějších českých autorů na nahrávce vzpomíná na své spisovatelské začátky a mluví i o tom, čím vším se inspiroval. Reportéři ČT se se záznamem seznámili a jako první je zveřejnili v médiích.
12. 3. 2024|

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Reportéři ČT: Český pavilon pro Expo 2025 se měl začít stavět loni. Zatím nemá ani povolení

Česko se připravuje na světovou výstavu Expo, která začne příští rok v dubnu v japonské Ósace. Zatím ale není jasné, kdo se bude podílet na financování české účasti ani jak přesně bude probíhat stavba národního pavilonu. Česko také stále nemá stavební povolení od japonské strany a není vybraná ani firma, která projekt zrealizuje. Stavět se přitom mělo začít už vloni. Pochybnosti kolem organizace už vyjádřili pořadatelé předchozích ročníků. Nejasnosti navíc trvají i kolem architektonické soutěže na pavilon. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
5. 3. 2024|

Reportéři ČT: Agrofert načerno postavil sila, spor ovlivňovaly i úřady pod vedením političek ANO

Marii Kaiseršotové ze středočeského Klučova před domem v roce 2016 postavila firma z holdingu Agrofert dvě obří sila na obilí. Kaiseršotová záhy zjistila, že stavba neměla vydané klasické stavební povolení. To nemá dodnes. Soudy po letech sporů definitivně rozhodly, že jde o černou stavbu. Agrofert přitom dle rozsudků musel vědět, že pravidla obchází. Letitý spor ovlivňovaly i úřady, kterým šéfovaly političky z hnutí ANO. Pro Reportéry ČT natáčely Jana Neumannová a Zuzana Černá.
4. 3. 2024|

Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo

Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.
3. 3. 2024|

Už před únorem 1948 upozorňovali Koželuhová a Schwarz na limity demokracie. Reportéři ČT natáčeli s jejich blízkými

V neděli uběhlo šestasedmdesát let od absolutního převzetí moci komunisty, kterému se v době takzvaného reálného socialismu říkalo Vítězný únor. Mezi dvě výrazné tehdejší politické osobnosti patřili i Helena Koželuhová a František Schwarz, kteří už v letech před úplným vítězstvím pracujícího lidu upozorňovali na limity poválečné demokracie v Československu. David Vondráček pro Reportéry ČT natočil, jak na ně vzpomínají jejich blízcí.
27. 2. 2024|

Reportéři ČT natáčeli v Avdijivce i nemocnici, jejíž pacienti se chtějí vrátit do boje proti ruským agresorům

Po dvou letech od začátku plnohodnotné ruské invaze čelí Ukrajina kritické situaci. Ruský agresor stále přitvrzuje a bránící se vojáci čekají nejen na munici, ale i na nové spolubojovníky, kteří by nahradili padlé a zraněné. Jenže nadšení z populace vyprchalo a na frontu se nikdo příliš nehrne, armáda proto musí mobilizovat nuceně. Kdo jsou ti, kteří vydrželi bránit Ukrajinu a jak přitom pomáhají i Češi? Štáby ČT natáčely několikrát, naposledy v listopadu 2023, v místě nejtěžších bojů, Avdijivce. Nebo v nemocnici, kde se léčí zranění vojáci, z nichž mnozí se na frontu chtějí vrátit.
27. 2. 2024|

Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce

Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.
26. 2. 2024|

Reportéři ČT: Pořízení benzinek Robin Oil vyvolalo kritiku i otázky. Čepro si s nimi koupilo i miliardy na účtu

Společnost Čepro, která je ve stoprocentním vlastnictví státu, koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Ve spojení se stávajícími benzinkami Eurooil tak ovládá třetí největší síť čerpacích stanic v Česku po polském Orlenu (dřívější Benzině) a maďarském MOLu. Transakce ovšem vyvolala kritiku, podle odpůrců stát tolik benzinek nepotřebuje. Čepro i ministerstvo financí však obchod hájí strategickými zájmy ve složité době. Na nákup, který provázelo utajování informací, se zaměřili Reportéři ČT.
20. 2. 2024|

Reportéři ČT natáčeli v bezdomovecké kolonii Na koberečku

Stanová osada v lese na okraji Prahy, kterou její obyvatelé pojmenovali poeticky Na Koberečku, se na první pohled vymyká jiným podobným místům. Mezi stany jsou lesem natažené koberce a právě ty daly osadě jméno. Žije tu i několik lidí, kteří mají stálou práci a zvažují návrat do normálního života. To je také případ čtyřicetiletého Ondřeje, který připouští, že padl na dno vlastní vinou. Teď chce svůj život změnit. Natáčel Reportér ČT David Vondráček.
19. 2. 2024|

Reportéři ČT: Svaz bojovníků za svobodu pod Vodičkovým vedením přichází kvůli kontroverzím o peníze i členy

Český svaz bojovníků za svobodu bude muset opustit Petschkův palác v centru Prahy, kde dosud spravoval expozici zaměřenou na protinacistický odboj během druhé světové války. O spolupráci se svazem už nemá zájem ministerstvo průmyslu a obchodu. Od svazu bojovníků za svobodu dala ruce pryč i armáda, řada obcí a měst. Ministerstvo financí jim nevyplácí dotace už od roku 2022. Jedná se o reakci na kontroverze, které svaz pod vedením bývalého agenta Veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky posledních pár let provázejí. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
13. 2. 2024|

Postup policie v případu advokátky Sukové, podezřelé ze zpronevěry, prověří státní zastupitelství

Státní zastupitelství prověří postup policie v případu advokátky Hany Sukové. Právnička je podezřelá ze zpronevěry sto padesáti milionů korun svých klientů. Reportéři ČT zjistili, že detektivové už v roce 2018 získali informace o její možné nelegální činnosti, vyšetřování ale nezahájili. Následně přišly desítky rodin o celoživotní úspory.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:08|

Reportéři ČT: Miletín se rozhádal kvůli duševně nemocným. Pro ty se v obci chystá nový dům

Ještě se nezačal stavět, obyvatele Miletína už ale dům pro duševně nemocné rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. O vybudování zařízení usiluje Královéhradecký kraj a miletínská radnice ho po vyhrocených debatách na zastupitelstvu odsouhlasila. Ve východočeském městečku s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti zařízení petice, kterou podepsaly stovky lidí. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
12. 2. 2024|

Nejvyšší soud napravuje příkoří vůči máničkám. Za dlouhé vlasy čelily státním represím i násilí

Během těchto měsíců jsou Nejvyšším soudem rehabilitovány desítky lidí, kteří byli v druhé polovině šedesátých let zavíráni do vězení kvůli nošení dlouhých vlasů. Perzekuce takzvaných mániček se odehrávala v době relativní kulturní svobody, pro niž se vžilo sousloví „zlatá šedesátá“. Omluvu demokratického státu za dávná příkoří, která mnohdy osudově proměnila jejich životy, přijímají dnešní osmdesátníci se zadostiučiněním, a to i po desetiletích. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
6. 2. 2024|

Reportéři ČT: Firma tvrdí, že její lampičky chrání před 5G sítěmi či léčí. Odborníci účinky popírají, výrobky však prodala i veřejným institucím

Společnost Somavedic se zabývá prodejem různých údajně „zázračných“ zařízení. Ta podle ní mají například pomoci od chronických bolestí nebo chránit organismus před údajně škodlivým vlivem sítí 5G. Podle odborníků se jedná o čiré šarlatánství, od firmy si přitom koupilo výrobky i několik veřejných institucí, zjistili Reportéři ČT, natáčela o tom Jevhenija Vachničenko.
5. 2. 2024|
Publicistický magazín o aktuálních politických, ekonomických i společenských kauzách. Reportéři přinášejí zajímavé lidské příběhy a investigativní reportáže z domova i ze zahraničí. Pořad se vysílá každé pondělí kolem 21:30 na ČT1. Moderátor a dramaturg týdeníku Marek Wollner je šéfredaktorem reportážní publicistiky České televize. Je držitelem ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2015. Tým Reportérů získal několik desítek prestižních novinářských ocenění. Například Markéta Dobiášová dostala v roce 2016 Cenu Respektu na festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě za sérii dvou reportáží Obchod s nadějí. Novinářské ceny získali v minulosti i Lukáš Landa, Dalibor Bártek, Aneta Snopová, David Macháček a další.