TÉMA

Německo

Politici vybízejí Írán a Izrael ke snížení napětí

Představitelé řady států v pátek opět vyzvali ke snížení napětí na Blízkém východě po zprávách o nočních, patrně izraelských úderech na íránském území a o ranním útoku na pozice protivzdušné obrany v Sýrii. Izrael se k útoku zatím oficiálně nepřihlásil a íránská strana oficiálně nepřiznala škody.
10:29Aktualizovánopřed 9 mminutami|

Stromy u Buchenwaldu jsou připomínkou obětí nacistického režimu, jeden z nich i Karla Vrkoslava

Čerstvě vysazená lípa u někdejšího koncentračního tábora Buchenwald připomíná vězněné Čechoslováky, přestože nese jméno jen jednoho z nich – Karla Vrkoslava, rodáka z Jilemnice. Nacisti ho tam drželi pět let, podobně jako dalších osm tisíc jeho krajanů, z nichž osm set nepřežilo.
před 6 h hodinami|

Německá policie zatkla dva muže, chystali sabotáže ve prospěch Ruska

Německá policie v Bavorsku zatkla dva německé Rusy, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství a server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance, napsal deník Bild.
včeraAktualizovánopřed 16 h hodinami|

Začal soud s politikem AfD Höckem. Musí vysvětlit použití nacistického hesla

Za velké pozornosti médií a také odpůrců krajní pravice začal ve čtvrtek proces s vlivným politikem protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Björnem Höckem. Ten musí zemskému soudu v sasko-anhaltském Halle vysvětlit, proč v květnu 2021 použil na volebním mítinku zakázané nacistické heslo Vše pro Německo (v němčině Alles für Deutschland). V takovýchto případech hrozí pokuty, možné je ale vynést až tříletý trest vězení.
před 22 h hodinami|

Partnerství Číny a Německa přispěje ke světové stabilitě, řekl Si Scholzovi

Hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti, řekl čínský prezident Si Ťin-pching při jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Pekingu. Vztahy obou zemí se budou nadále rozvíjet, pokud se budou vzájemně respektovat a hledat společné zájmy, míní čínský vládce. Scholz prezidenta podle agentury Reuters vyzval, aby se pokusil přimět Moskvu k ukončení války na Ukrajině. Později jednal s premiérem Li Čchiangem o ekonomice.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 17:34|

Reportéři ČT: Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu, za ropu ale stále platí miliardy

Česko ruské diktatuře za dva roky, po které kremelský režim útočí na Ukrajinu, poslalo několikanásobně více peněz, než jaká byla česká pomoc Ukrajině. Přitom jde o peníze, které Moskva využívá na zbrojení a i díky nim může pokračovat ve válce. Problémem jsou dodávky ropy a plynu. Zatímco závislosti na ruském plynu už se Česká republika zbavila, u ropy se to dosud nepodařilo, a dokonce jí stát odebírá v posledních letech více než před válkou. Pro Reportéry ČT natáčeli Andreas Papadopulos a Michael Fiala.
16. 4. 2024|

Téměř polovinu dronů mířících na Izrael sestřelili Američané

Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM uvedlo, že o víkendu zneškodnilo více než osmdesát dronů a nejméně šest balistických raket vypálených k Izraeli z Íránu a Jemenu. USA podle těchto údajů sestřelily téměř polovinu dronů mířících na židovský stát. O íránském útoku na Izrael v noci na pondělí hovořil americký prezident Joe Biden a šéf diplomacie Antony Blinken s představiteli blízkovýchodních zemí včetně Jordánska, Saúdské Arábie či Egypta. V Izraeli v pondělí znovu zasedne válečný kabinet.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:41|

Slovensko čekají časy sterilní agenturní žurnalistiky, míní komentátor Soltész

Po loňských parlamentních volbách odešel ze Slovenska do Prahy. Vrátit se komentátor Arpád Soltész neplánuje, i kdyby se politická situace změnila. „Prezidentské volby beru jako další referendum, které potvrdilo, že většinová slovenská populace nechce patřit na Západ, ale na Východ,“ myslí si a varuje před dalšími kroky premiéra Roberta Fica vůči médiím. „Musí to udělat rychle a špinavě, aby další volby byly stále svobodné, ale už ne férové,“ říká v podcastu Background ČT24.
13. 4. 2024|

Německo usnadní úřední změnu pohlaví

Německý parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní transgender či nebinárním lidem změnit úřední zápis o pohlaví bez psychologických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Ke změně genderové identity nyní bude stačit prosté prohlášení na matričním úřadu, stejným způsobem půjde změnit i křestní jméno.
12. 4. 2024|

Po ozbrojených mužích v pohraničí Plzeňského kraje pátrají čeští a němečtí policisté

Do domu v obci v Plzeňském kraji poblíž hranic s Německem v noci vnikli ozbrojení muži a spoutali tam několik lidí. Policisté z České republiky i Německa po nich pátrají, do akce nasadili i vrtulník, sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Další informace zatím poskytovat nechce. Záchranná služba na místě nezasahovala, uvedla mluvčí Mária Svobodová. Podle zpravodajského webu iDNES se událost stala v Tlumačově na Domažlicku.
12. 4. 2024|

Vlastizrádci a užiteční idioti, zaznělo ve Spolkovém sněmu v kauze kolem proruské sítě

Alternativa pro Německo (AfD) a její poslanec Petr Bystroň nejsou nic jiného než hlásná trouba Kremlu, prohlásilo ve Spolkovém sněmu několik vládních i opozičních poslanců. Debatovali o podezření, že Bystroň dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň, který během rozpravy nebyl v sále, už dříve obvinění odmítl. Kauza, kterou zveřejnily český Deník N a německý magazín Der Spiegel s odvoláním na zdroje v české Bezpečnostní informační službě (BIS), podle poslance AfD Stefana Keutera ukazuje buď na neprofesionalitu české tajné služby, nebo na to, že jedná na politickou objednávku.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 18:35|

Německo se potýká s vlnou kriminality. Nejvíc vzrostla mezi mladými cizinci, řekla ministryně

Německo se podle ministryně vnitra Nancy Faeserové potýká s nárůstem kriminality. Policie za minulý rok eviduje po celé zemi bezmála šest milionů trestných činů, nejrychlejší nárůst zaznamenala násilná kriminalita. Je to nejvyšší nárůst od roku 2016. Podle ministryně se trestná činnost zvýšila zejména u mladých lidí a osob bez německého pasu. Berlín nebude podle Faeserové takové chování tolerovat, zahraniční pachatelé podle ní budou muset zemi opustit mnohem rychleji, než je tomu nyní.
9. 4. 2024|

Bystroň cítí od vedení AfD jasnou podporu. Strana prohlásila, že poslance musí považovat za nevinného

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) a dvojka stranické kandidátky pro volby do Evropského parlamentu Petr Bystroň cítí po jednání předsednictva strany jasnou podporu. Řekl to poté, co vedení strany vysvětloval podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Bystroň přijímání peněz odmítl. Předsednictvo AfD sdělilo, že poslance musí považovat za nevinného.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:53|

168 hodin: Konopný král s českými kořeny bojuje i po legalizaci v Německu s úřady

Němci mohou od začátku dubna držet pro svou potřebu 50 gramů marihuany a pěstovat až tři rostliny, vzniknout můžou i takzvané konopné kluby. Jeden takový si v bavorském Aschheimu chce založit český rodák Wenzel Václav Červený, který roky za legalizaci konopí bojoval. Radnice se ale bojí proměny v drogové doupě. Jako překážku mu postavili dětské hřiště, vedle kterého klub dle zákona stát nesmí. Pro 168 hodin natáčela o takzvaném konopném králi Eva Koryntová.
8. 4. 2024|

Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.
7. 4. 2024|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Orgán OSN odsoudil činy Izraele. Netanjahu otevře další místa pro dopravu pomoci do Pásma Gazy

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) v pátek schválila rezoluci odsuzující Izrael za činy v Pásmu Gazy, které lze podle ní přirovnat k etnickým čistkám, nebo za použití hladu jako způsobu boje. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua v pátek oznámil, že dočasně otevře hraniční přechod Erec pro přepravu pomoci do Pásma Gazy. Ke stejnému účelu má nově sloužit i přístav v Ašdodu. Jde o evidentní a rychlý výsledek tlaku USA, dodal k tomu zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 22:27|

AfD není podle Bildu spokojena s Bystroňovým vysvětlením v kauze proruské sítě

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) není podle informací deníku Bild spokojeno s vyjádřením svého poslance a dvojky na stranické kandidátce pro volby do Evropského parlamentu Petra Bystroně k podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy. Sociálnědemokratický poslanec Jörg Nürnberger Bystroně vyzval, aby odstoupil z čela slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny.
5. 4. 2024|

Německé firmy pomáhají stavět „nový Mariupol“. Rekonstrukcí žije ruská propaganda

Německé společnosti Knauf a WKB Systems pomáhají Rusku s výstavbou domů ve zničeném okupovaném ukrajinském městě Mariupol. Informovala o tom německá veřejnoprávní stanice ARD s odkazem na investigativní novináře politického časopisu Monitor. Firma Knauf tvrdí, že ctí protiruské sankce a v Rusku vyrábí jen pro ruský trh, Berlín chce ale urychleně prošetřit, zda firmy svým angažmá restrikce neporušují. Okupace Mariupolu trvá už téměř dva roky a jeho obnova je zásadní pro ruskou propagandu.
5. 4. 2024|

Požádal jsem o kontrolu novinářů, reagoval slovenský poslanec na podezření, že je placen Rusy

Šéf poradců slovenského premiéra Roberta Fica a poslanec Erik Kaliňák (oba Smer–SD) podle svých slov pověřil náměstka Slovenské informační služby (SIS) Pavla Gašpara, aby prověřil osobní účty novinářů. Synovec ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer–SD) tak učinil v reakci na podezření, že je placen Rusy. Podle serveru Sme to vyplývá ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o odhalení informační sítě okolo portálu Voice of Europe. Kauza zasáhla i německého poslance Petra Bystroně, zjištění reflektuje i Evropský parlament.
4. 4. 2024|

Pošleme Německu dvacet tisíc slonů, hrozí prezident Botswany

Botswana hrozí Německu, že mu kvůli sporu o dovoz loveckých trofejí pošle 20 tisíc živých slonů. Berlín zvažuje další zpřísnění limitů pro dovoz trofejí ve snaze o potlačení pytláctví. Jihoafrická země ale tvrdí, že sloni jsou tak dobře chránění, že se přemnožili, ničí úrodu a ušlapávají obyvatele. Jejich lov je regulovaný a pro místní je podstatným zdrojem příjmů, stejně jako turistický ruch, uvedl botswanský prezident Mokgweetsi Masisi v rozhovoru s německým deníkem Bild.
3. 4. 2024|

Stoltenberg navrhuje vznik fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard eur. Platily by jej země NATO

Dlouhodobá, více předvídatelná a robustní pomoc Kyjevu vyšle Rusku zprávu, že válku nemůže vyhrát, řekl ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle agentur navrhl vznik fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard eur (některé jiné zprávy zmiňují sto miliard dolarů), ale na brífinku k tomu na přímou otázku odpověděl, že nemůže mluvit o podrobnostech. V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů zahraničí členských zemí Aliance. Setkání se koná 75 let poté, co byla založena. Ministři mají jednat zejména o nadcházejícím červencovém summitu NATO ve Washingtonu, o situaci na Ukrajině i o možném nástupci Stoltenberga, kterému v říjnu končí mandát.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 17:44|

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|