TÉMA

Olomoucký kraj

Obchvat Bludova je hotový. Uleví více obcím, otevře se v pátek

Nový silniční obchvat Bludova na Šumpersku, který je součástí dopravního napojení oblasti na dálnici D35, bude zprovozněn v pátek, odkloní hustou automobilovou dopravu z několika obcí. Stavba obchvatu na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala předloni v červnu a podle původního plánu měla skončit až příští rok, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
21. 12. 2023|

Reportéři ČT: Státní zastupitelství znovu otvírá kauzu Hilsner. Odborníci zpochybňují dobová svědectví

Státní zastupitelství přezkoumává více než sto dvacet let starý případ vraždy Anežky Hrůzové u vsi Polná, za kterou byl tehdy na základě nepřímých důkazů odsouzen židovský mladík Leopold Hilsner. V kauze se objevily nové důkazy, které dále prokazují Hilsnerovu nevinu. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
24. 10. 2023|

Více než padesát syrských migrantů policie zadržela na Moravě a ve Slezsku

Krátce po zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v noci na středu moravskoslezští policisté zajistili u Jablunkova na Frýdecko-Místecku v dodávce skupinu dvou desítek migrantů ze Sýrie. Převaděč z místa utekl, uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Do kontrol se na severu Moravy a ve Slezsku zapojilo osm desítek policistů. Dalších sedmatřicet migrantů policie zajistila v Jihomoravském kraji. Ve Zlínském kraji policie odhalila dva migranty ve vlaku a dalších čtrnáct v dodávce.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:21|

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Bouřka lámala v Brně stromy a ničila střechy. Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy

Na východě země hrozily do půlnoci silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silná bouřka se okolo šesté večer přehnala přes Brno. Vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Bouře se vytvořila také na Znojemsku. V celém Česku nadále platí výstraha před vysokými teplotami. Ty se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, a to 35,6 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na desítkách míst padly teplotní rekordy.
22. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 00:00|

Hrozí silné bouřky s nárazy větru a kroupami, výjimkou je severozápad

V Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.
21. 7. 2023|

V Česku se letos silně šíří svrab. Parazit je nejen nepříjemný, ale i nebezpečný

Za první letošní čtvrtletí se svrabem v Česku nakazilo podobné množství lidí jako za celý rok 2020. Za šíření parazita může hlavně promiskuita a nízká hygiena.
14. 4. 2023|

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:15|

Do Česka opět míří velmi silný vítr, nejsilnější bude ve čtvrtek dopoledne

Počasí ve střední Evropě se vyznačuje oteplením. Zima ještě oficiálně neskončila, ranní mrazy se ale zmírnily a odpolední teploty už několikátý den připomínají spíše konec března. Nadprůměrně teplé počasí bude navíc pokračovat. Meteorologové varují před silným větrem.
15. 2. 2022|

Stavba větrné elektrárny u Jívové rozděluje obyvatele obce. Spolek podal správní žalobu

U obce Jívová na rozhraní Olomouckého a Moravskoslezského kraje začne stavba větrného parku. Firma, která tam chce vztyčit pět větrných elektráren, už má stavební povolení. Proti záměru bojuje ekologický spolek i část místních. Radnice výstavbu podporuje.
27. 12. 2021|

Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|

Taliban chodí dům od domu a hledá spolupracovníky cizích armád, řekla šéfka spolku Vlčí máky

Předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková v pořadu 90' ČT24 řekla, že bojovníci Talibanu aktivně hledají spolupracovníky cizích vojáků. Uvedla, že v Kábulu je momentálně osm rodin, o kterých spolek ví, že potřebují pomoc. Dostat se na kábulské letiště je prý stále větší problém. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) by měla Česká republika zachránit zhruba stovku lidí.
17. 8. 2021|

Krokodýl, který utekl v Ostravě, byl nalezen ve sklepě chovatelova domu

Zhruba metrový krokodýl, který v sobotu utekl chovateli ze zahrady v Ostravě-Hrabůvce, byl nalezen ve sklepě domu, v němž chovatel žije. Řekla to policejní mluvčí Eva Michalíková. „Okolnosti chovu zvířete budou i nadále zajímat policisty a pracovníky veterinární správy,“ uvedla. Podle informací ČTK je zvíře v dobrém stavu.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 19:56|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Dobrovolné antigenní testování začne v Česku už ve středu. Termíny se zaplňují

Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince, řekla na brífinku hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se začátkem testování až v pátek. V neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent. Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává na 71 bodech. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 tisíc lidí.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 20:26|

ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku

Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|

STAN bude jednat o koalici pro sněmovní volby výhradně s Piráty

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve čtvrtek rozhodl, že zahájí vyjednávání výhradně s Piráty o vytvoření koalice dvou rovnoprávných partnerů pro parlamentní volby v roce 2021. Starostové to uvedli v tiskové zprávě. Podle předsedy hnutí Víta Rakušana krajské volby ukázaly, že spolupráce politických stran má smysl, pokud funguje programová i lidská symbióza.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 18:52|

ANALÝZA: Strany, které patří k nejvíce poraženým. ČSSD a KSČM čelí ztrátě voličské přízně

Krajské volby dávají tušit, že tradiční levice v České republice je na ústupu. Není to jev krátkodobý, aktuální výsledky do krajských zastupitelstev ale opět ukázaly, že voličská podpora těchto stran je čím dál slabší. Strany, které dříve dominovaly krajským zastupitelstvům, se nyní do mnoha z nich ani neprobojovaly. A jsou stranami, které patří k nejvíce poraženým v těchto volbách.
4. 10. 2020|

Školy platí desítky tisíc korun za ochranné pomůcky. Některým pomáhají kraje

Za roušky a respirátory pro pedagogy a zaměstnance platí školy desítky tisíc korun. Například Gymnázium v jihočeském Písku od srpna nakoupilo ochranné pomůcky za 80 tisíc korun. Gymnázium v Litoměřicích zase pořídilo dezinfekci za 30 tisíc korun. Peníze ale musí brát z vlastních zdrojů určených na provoz školy. Podle některých oslovených ředitelů zřizovatel školám se zásobením nepomohl.
30. 9. 2020|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|
Interview ČT24

Déšť výrazně pomohl, v hlubších vrstvách je však stále i extrémní sucho, říká hydrolog Daňhelka

Vydatné deště, které zasáhly Česko v posledních dnech, dokázaly odvrátit dlouhotrvající sucho. Týká se to však jen půdy ve vrstvách do čtyřiceti centimetrů, hlouběji naopak stále přetrvává místy až extrémní sucho. Aby se situace vrátila do normálu a vláha se dostala i hlouběji, muselo by být příznivé počasí možná i dva roky, říká hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, který byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 6. 2020|

Uvolnění povinnosti nošení roušek podle Hamáčka může být i dřív. Pražský dopravní podnik začne rušit omezení

Roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení, uvedli v televizi CNN Prima News premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Zároveň se oba shodli také na tom, že vláda už pravděpodobně nebude žádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu po 17. květnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek mluvil o tom, že by lidé roušky nebo jinou ochranu dýchacích cest nemuseli venku nosit od poloviny června. Pražský dopravní podnik začne pomalu posilovat provoz.
10. 5. 2020Aktualizováno10. 5. 2020, 20:40|
Počasí

V neděli se částí Česka prožene silný vítr, příští týden bude až 15 stupňů

Meteorologové varují před větrem, který má v neděli zasáhnout severní a východní část Česka. Bude ale výrazně slabší než bouře Sabina z minulého týdne; v nárazech může dosáhnout rychlosti až 65 kilometrů za hodinu – a podle všeho odvane zimu. Dlouhodobý výhled, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž uvádí, že teploty budou až do konce měsíce nadprůměrné. A místo sněhu se čeká déšť.
15. 2. 2020Aktualizováno15. 2. 2020, 16:17|

Proti ubytování handicapovaných vznikla petice, v Náměšti je teď ve hře nová adresa

Na 650 podpisů je pod peticí proti stavbě nového bydlení pro lidi s mentálním a fyzickým postižením v Náměšti na Hané na Olomoucku. Dvanáct handicapovaných tam chce přemístit Olomoucký kraj z Litovelska, kde v jednom zařízení žije skoro sto lidí. Petici podpořilo i zastupitelstvo.
13. 12. 2019|