TÉMA

Relax

Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií

Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|

Mír na Blízkém východě přes oblíbený hummus? Majitel baru to zkusil...

Láska prochází žaludkem, řekl si izraelský podnikatel Kobi Tzafrir a přišel s vlastní originální iniciativou na zlepšení vztahů mezi Palestinci a Izraelci. Ve své restauraci v obci Kfar Vitkin nabízí padesátiprocentní slevu, pokud si jeho hummus přijdou dát společně Žid a Arab.
22. 10. 2015Aktualizováno22. 10. 2015, 14:33|

Egyptologové možná odhalili, kde se nachází mumie slavné Nefertiti

Egyptologové možná rozluštili záhadu, která jim dělala dlouhá léta vrásky. Přední britský expert totiž tvrdí, že ví, kde se skrývá mumie legendární královny Nefertiti. Podle Nicholase Reevese se místo posledního odpočinku jedné z nejkrásnějších žen starověku nachází za zdmi slavné Tutanchamonovy hrobky. Důkazů je ale zatím málo, egyptské úřady chtějí teorii ověřit pomocí radarů.
3. 10. 2015Aktualizováno3. 10. 2015, 08:30|

PODÍVEJTE SE: Pluto při západu Slunce

NASA zveřejnila další várku unikátních snímků trpasličí planety Pluto – tentokrát zachycují ledové plochy a zamrzlá pohoří krátce před západem Slunce. Fotografie pořídila v červenci sonda New Horizons ze vzdálenosti přibližně 18 tisíc kilometrů. Data, která sonda nashromáždila jako vůbec první v historii, se na Zemi dostávají kvůli velké vzdálenosti postupně.
18. 9. 2015Aktualizováno18. 9. 2015, 06:23|

NOVÉ SNÍMKY: Duny na povrchu Pluta jsou pro vědce NASA záhadou

Na povrchu Pluta jsou hory vysoké přes tři kilometry, rozlehlé ledové pláně či duny, které představují záhadu i pro samotné vědce NASA. Snímky s vysokým rozlišením, jež dorazily na Zemi až nyní, pořídila sonda New Horizons 14. července nad rovníkovou oblastí trpasličí planety. Vědce už předtím překvapilo, že Pluto a jeho měsíce nejsou mrtvé planety, jak předpokládali.
11. 9. 2015Aktualizováno11. 9. 2015, 16:45|