Pilot, jenž přistál v řece Hudson: Pochyboval jsem, zda to zvládneme

New York - Poprvé od zázračného přistání na Hudsonu promluvil pilot, který odvážným manévrem zachránil 155 životů. Jeho stroj se nad New Yorkem dostal do potíží v půlce  ledna. Současně se objevil i záznam rozmluvy s dispečery, vysvítá z něj, že se všichni zachovali jako profesionálové a v kritické situaci udrželi nervy a emoce na uzdě.

Čtyřminutová nahrávka odhaluje naprostou chladnokrevnost v jednání pilota i dispečera, jako by nešlo o lidské životy. „Zasáhli nás ptáci. Nemáme tlak v obou motorech. Vracíme se zpět k letišti LaGuardia,“ říká stroze kapitán Sullenberger po kolizi letadla s hejnem hus.

V tu chvíli letečtí dispečeři nad osmimilionovým New Yorkem vyklízejí ranveje na třech letištích. Jenže kapitán Sullenberger už pochopil, že ani na jedno z nich nedoletí. „Byl to ten nejhorší pocit na zvracení, nevolnosti žaludku, jaký jsem zažil za celý svůj život. Okamžitě jsem věděl, že jsme na tom špatně.“ 

„Možná skončíme v řece Hudson…“

Dispečer se následně ptá, zda se pokusí kapitán s letounem přistát na jedné z ranvejí. Odpověď je strohá a bez emocí: „Nejsme schopni. Možná skončíme v řece Hudson.“ Po chvíli byl Manhattan svědkem nouzového přistáni, které nevěštilo nic jiného než další katastrofu po tragickém 11. září 2001. 

Sám kapitán, který tak suše mluvil s dispečery, poprvé přiznal, že záchrana Airbusu A 320 byla plná emocí. „Nejdřív jsem zapochyboval, jestli to zvládneme,“ vypráví Sullenberger.

Celý svět se ale poklonil jeho schopnostem, když všech 150 pasažérů a pětičlennou posádku svým skvěle provedeným manévrem zachránil. Z křídel na hladině je zachránilo 8 lodí a z kapitána Sullenbergera se stal národní hrdina. Všimli si ho i v Bílém domě, a tak patřil mezi speciální hosty prezidentské přísahy Baracka Obamy. Stejně tak dostal ocenění ve svém rodném městě, kam se vrátil jako pilot-celebrita, jehož nouzové přistání může být učebnicovým příkladem všem jeho kolegům.