Kyjev vyhlíží dodávky tanků. Některé země zvažují, že jich pošlou méně, než slíbily

Horizont ČT24: Dodávky těžkých tanků Leopard Ukrajincům (zdroj: ČT24)

První z těžkých tanků Leopard 2 německé výroby už je na cestě na Ukrajinu. Kanadské válečné letectvo ho vyložilo v Polsku. Ukrajina odhaduje, že by během následujících měsíců měla od dvanáctky zemí dostat až 140 moderních obrněnců, většinou právě Leopardů. „Tanky budou naší železnou pěstí,“ prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Některé země jako Španělsko a Nizozemsko však zvažují, zda naplní původně slíbené počty. Na širší podporu tlačí německý kancléř Olaf Scholz.

První tank typu Leopard 2 zamířil z Kanady do Polska, kde zůstane minimálně několik týdnů až měsíců, než Ukrajinci dokončí výcvik. Další stroje by měly brzy následovat. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že v první vlně dodávek obdrží ukrajinské ozbrojené síly 120 až 140 západních tanků. „Tanky budou naší železnou pěstí, kterou prorazíme obranné linie nepřítele,“ prohlásil Reznikov.

Svou původně odmítavou pozici změnilo Německo, které se podle tamních médií nyní stává jasným tahounem tankové koalice. Ta má zatím dvanáct členů, někteří jako Španělsko nebo Nizozemsko údajně zvažují, zda naplní původně slíbené počty. Spojence proto pravidelně telefonicky kontaktuje německý kancléř Olaf Scholz, který prý tlačí na širší podporu. Nicméně trvá na tom, že zprvu kritizovaný opatrný přístup Berlína byl správný.

„Pečlivě jsme zvažovali každou dodávku zbraní a úzce jsme ji koordinovali s našimi spojenci, především s USA. Tento společný přístup zabraňuje eskalaci války,“ okomentoval Scholz.

Ukrajinci věří, že se západní technikou zvládnou Rusy vytlačit

Na rychlejší dodávky všech pokročilých zbraní obecně dlouhodobě tlačí Kyjev. Prezident Volodymyr Zelenskyj to zopakoval na summitu s Evropskou unií. „Čím více střel dlouhého doletu budeme mít, čím lépe bude fungovat naše dělostřelectvo, čím dříve začnou na bojištích na Ukrajině operovat moderní západní tanky a čím silnější bude i naše protivzdušná obrana, tím dříve ukončíme ruskou agresi,“ řekl.

Západní technika, jako jsou například německé houfnice Panzerhaubitze, na Ukrajině již je. Jedna z ukrajinských jednotek bojujících v Doněcké oblasti na ni získala výcvik přímo v Německu. „Vedlo se nám poměrně dobře. Němci nám říkali, že jsme byli jedni z nejlepších studentů, to se poslouchalo hezky,“ uvedl ukrajinský voják Vasyl.

I tato část obránců na východní frontě vyhlíží dodání moderních západních systémů. Stejně jako jejich kolegové napříč Ukrajinou věří, že s jejich pomocí zvládnou ruské okupanty ze země zcela vytlačit.

Tank se mohou naučit obsluhovat za pět až šest týdnů

U tanků Leopard 2 jde o značně jinou konstrukci, než na jakou jsou Ukrajinské jednotky zvyklé, včetně například toho, že mají o jednoho vojáka menší posádku. Důležitý je tedy výcvik, od jehož délky se pak bude odvíjet to, kdy se tanky dostanou na frontu. Němečtí experti podle zpravodaje České televize na Ukrajině Andrease Papadopulose původně hovořili o tom, že výcvik potrvá až pět měsíců. 

„Poté, co spojenci rozhodli o dodávkách tanků Leopard 2 na Ukrajinu, přišli specialisté z NATO, kteří budou Ukrajince školit. Ti přišli s takovým zkráceným výcvikovým plánem. Ukázalo se, že naučit se obsluhovat tank lze za pět šest týdnů, což je doba trvání výcviku v Polsku a možná i jiné spojenecké zemi,“ přiblížil Papadopulos.

Papadopulos prý hovořil s tankisty z 93. brigády, která brání Bachmut. Někteří z nich se do výcviku na tanky Leopard 2 již přihlásili. „Hovořili o tom, že podmínkou, kterou si stanovila interně ukrajinská armáda, je, aby uměli alespoň základně anglicky a měli zkušenosti s obsluhou tanku ideálně v bojové zóně. Je tu klíčová složka bojového výcviku, ale neméně důležitá je také složka výcviku zajištění logistiky a drobných úprav tanku,“ doplnil zpravodaj.

Horizont ČT24: Zpravodaj Papadopulos o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)