Vůdce Íránu omilostnil desítky tisíc lidí včetně části demonstrantů proti náboženské diktatuře

Íránský duchovní a politický vůdce Alí Chameneí při příležitosti výročí islámské revoluce z roku 1979 udělil milost desítkám tisíc vězňů, uvedla státní agentura IRNA. Jsou mezi nimi i lidé uvěznění po nedávných protestech proti diktatuře a jejím násilným metodám. Někteří vězni mají podle agentury DPA test zmírněný, na jiné se vztahuje amnestie.

Milost se týká vězňů, kteří nebyli odsouzeni kvůli špionáži pro cizí zpravodajské služby, neměli přímý kontakt se zahraničními agenty, nedopustili se úmyslně vraždy nebo ublížení na zdraví nebo neničili státní majetek.

V zemi dohasíná vlna protestů, která zemi zasáhla po smrti mladé Íránky kurdského původu. Ta zemřela při výslechu poté, co ji policie nařkla, že měla špatně nasazený šátek. Náboženský režim nutí ženy zahalovat se.

Při následných represích režim zabil více než pět set demonstrantů, okolo 20 tisíc dalších uvěznil. Kvůli protestům, které zasáhly celou zemi, se politické vedení Íránu dostalo pod nebývalý tlak a do nejhlubší krize za poslední desítky let.

Výročí islámské revoluce připadá na 11. února.