Obchodní impérium indického miliardáře Adáního ztrácí hodnotu po obvinění z podvodů

Obchodní impérium indického podnikatele Gautama Adáního dál rychle ztrácí důvěru investorů poté, co vyšla zpráva analytiků americké investiční společnosti Hindenburg Research, která naznačuje, že se Adani Group dopouští účetních podvodů a dalších nekalých praktik. Tržní hodnota skupiny Adani Group se snížila už o více než sto miliard amerických dolarů (v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun). Zakladatel skupiny veškerá obvinění odmítá.

Skupina Adani ve středu rozhodla, že nebude pokračovat v plánu nabídnout akcie své vlajkové společnosti Adani Enterprises v objemu 2,5 miliardy dolarů. To investory zaskočilo a podle analytiků je to i důvod, proč na trhu pokračuje výprodej akcií i dalších firem skupiny Adani.

Rozhodnutí zrušit očekávaný prodej akcií společnosti Adani Enterprises znamená pro miliardáře podle agentury Reuters debakl. Narůstají totiž obavy, zda by problémy Adáního impéria nemohly přerůst v systémové riziko, protože firmy skupiny Adani hrají v indické ekonomice důležitou úlohu. 

Do podnikatelova impéria patří stavební a zemědělské firmy, přenos dat, média, obnovitelné zdroje energie i zbrojařské podniky. 

Nynější problémy jsou pro podnikatele velmi nepříjemné. Adání totiž navázal partnerství s velkými zahraničními podniky, jako je francouzská energetická společnost TotalEnergies, a s důležitými investory, mezi něž patří například International Holding Company z Abú Dhabí.

„Dokud nebude Adání schopen znovu získat důvěru institucionálních investorů, budou akcie ve volném pádu,“ očekává šéf výzkumu ve společnosti Profitmart Securities Avináš Górakšar.

Adání ve čtvrtek poprvé od začátku kauzy po více než týdnu veřejně promluvil. Ve videovzkazu řekl, že jeho impérium nejprve musí vyhodnotit situaci.

„Jakmile se trh stabilizuje, přehodnotíme naši strategii na kapitálovém trhu. Toto rozhodnutí nebude mít žádný dopad na naše stávající aktivity ani na budoucí plány. I nadále se budeme soustředit na řádné dokončení naplánovaných projektů,“ ujistil Adání.

Strmý propad v žebříčku nejbohatších lidí světa

Šedesátiletý Adání se díky rychlému růstu hodnoty svých firem loni přechodně dostal na druhé místo žebříčku nejbohatších lidí světa. Hodnota jeho majetku se na čas vyšplhala nad 125 miliard amerických dolarů, čímž se Adání dostal i před zakladatele americké společnosti Amazon Jeffa Bezose.

Ještě minulý měsíc byl třetím nejbohatším člověkem světa, zatímco nyní je s odhadovaným majetkem za 64,4 miliardy dolarů podle žebříčku časopisu Forbes až šestnáctý.

Hindenburg Research patří k firmám, které spekulují na pokles cen akcií. Pokud si při tom ale pomáhají zveřejňováním kompromitujících informací, musejí svá tvrzení v případě soudních sporů doložit. Když to jejich lidé nedokážou a nevyvrátí podezření, že pokles ceny akcií vyvolali záměrně a za pomoci nepravdivých tvrzení, kromě velké ztráty peněz riskují i vězení. Hindenburg uvedl, že si za svými tvrzeními ohledně Adáního firem stojí.