Evropský parlament zbavil imunity dva poslance. Jsou podezřelí v aféře Katargate

Evropský parlament ve čtvrtek schválil odebrání imunity dvojici europoslanců podezřelých z účasti na korupční aféře spojené s Katarem a Marokem. Plénum vyhovělo žádosti belgických úřadů, které chtějí vyšetřovat možné zapojení Belgičana Marka Tarabelly a Itala Andrey Cozzolina do skandálu, kvůli němuž už jsou ve vazbě dva další politici. Aféře se také přezdívá Katargate.

Belgické úřady začátkem ledna požádaly europarlament, aby zbavil oba členy socialistické frakce imunity kvůli vyšetřování kauzy, která vyplula na povrch o měsíc dříve. V souvislosti s údajným ovlivňováním rozhodování europarlamentu ve prospěch Kataru a Maroka výměnou za úplatky ve výši statisíců eur je ve vazbě bývalá místopředsedkyně EP Eva Kailisová a někdejší poslanec Pier Antonio Panzeri, další členové skupiny socialistů.

Panzeri se v polovině ledna rozhodl výměnou za nižší trest spolupracovat s vyšetřovateli a popsat jim podrobnosti celé aféry.

Stíhání dvou poslanců parlament umožnil jednoznačnou většinou. Zbavení imunity podpořili i sami Tarabella a Cozzolino. 

Tarabella trvá na své nevině a chce se obhájit

Tarabella se již dříve nechal slyšet, že trvá na své nevině a že je připraven ji před úřady obhájit. „Chci, aby spravedlnost mohla vykonat svou práci,“ řekl po hlasování poslanec. Dodal, že vyšetřovatelům poskytne veškeré požadované informace.

Podle parlamentní zprávy zdůvodňující odebrání imunity se belgický poslanec mohl podílet na ovlivňování hlasování europarlamentu ve prospěch jednoho nebo více cizích států. O Tarabellovi při vyšetřování jeden ze svědků řekl, že několikrát dostal úplatek ve výši 120 tisíc až 140 tisíc eur (2,8 až 3,3 milionu korun), tvrdí zpráva.

Podle belgických médií již Tarabellův dům nedaleko města Lutych v prosinci prohledala policie, na rozdíl od Kailisové a Panzeriho však u něj žádné vysoké částky v hotovosti nenašla. U dvou zmíněných politiků zabavili policisté okolo 1,5 milionu eur.

Klíčovou roli hrál Panzeri, domnívá se policie

V Cozzolinově případě parlamentní zpráva uvádí, že se po roce 2019 podílel na dohodě, na jejímž základě se výměnou za peníze mohl snažit ovlivnit přijetí rezolucí kritických vůči cizím státům. Konkrétní částky dokument neuvádí.

Belgická policie se domnívá, že klíčovou roli v případu korupce má nevládní organizace Fight Impunity, kterou řídil Panzeri. Italský politik podle belgické prokuratury přislíbil úřadům popsat mimo jiné způsob, jakým se zmíněné země snažily ovlivňovat europoslance a kdo všechno byl do systému zapojen. Vedle uvedené čtveřice europoslanců chtějí belgické úřady vyslechnout také Panzeriho manželku, dceru a daňovou poradkyni. Ve vazbě je vedle Panzeriho a Kailiové ještě její partner a někdejší europoslanecký asistent Francesco Giorgi.

Šéfka EP Roberta Metsolaová v souvislosti s aférou, která otřásla pověstí evropského zákonodárného sboru, chystá úpravu pravidel posilující transparentnost jednání poslanců. Někteří její kolegové však návrhy kritizují jako málo důrazné.