Rakouský soud potrestal pomahače útočníka ve Vídni. Dva dostali doživotí

Čtyři z šesti mužů, kteří byli obžalováni z napomáhání pachateli vídeňského atentátu z roku 2020, byli shledáni vinnými. Dva z odsouzených dostali doživotní tresty, třetímu soud vyměřil dvacet let vězení a čtvrtému devatenáct let, uvedla rakouská média. Obžalovaní se činu přímo neúčastnili, atentátníkovi ale pomáhali s obstaráním střelných zbraní a při plánování útoku.

Další dva muže, kteří byli obviněni, že pachateli pomáhali, soud osvobodil kvůli nedostatku důkazů. Jak ovšem uvedla agentura APA, shledal je vinnými ze šíření islamistické teroristické propagandy.

Dvacetiletý sympatizant takzvaného Islámského státu, rodilý Vídeňan s kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii Kujtim Fejzulai, zabil v noci 2. listopadu 2020 v oblasti s intenzivním nočním životem v rakouské metropoli čtyři lidi a dalších třiadvacet zranil. Policie ho zastřelila.

Účastnili se extremistických diskuzí a atentátníkovi pomohli ke zbraním

Šestice mužů ve věku od 22 do 32 let před soudem stanula kvůli údajnému napomáhání útočníkovi. Podle státního zastupitelství se sice nepodíleli přímo na teroristickém útoku, ale atentátník se s jejich pomocí dostal ke zbraním a munici a byl utvrzován ve svých teroristických záměrech.

Většina z šesti mužů byla aktivními členy nejrůznějších extremistických diskuzí na internetu. Útočník a jeden z obžalovaných byli již dříve odsouzeni za to, že se pokusili dostat do Sýrie, kde se chtěli připojit k ozbrojencům z Islámského státu. Oba byli propuštěni z vězení na konci roku 2019.