Australské úřady hlásí nález ztracené kapsle s radioaktivním materiálem

Události: Našla se radioaktivní kapsle (zdroj: ČT24)

V západní Austrálii byla po téměř týdenním pátrání nalezena malá kapsle s radioaktivní látkou, která se ztratila při přepravě mezi městem Newman a přibližně čtrnáct set kilometrů vzdáleným Perthem. Kdyby byl ke kapsli někdo blíž než metr, během hodiny by dostal dávku ozáření odpovídající deseti rentgenovým snímkům.

Ztráta kapsle obsahující malé množství radioaktivního cesia-137, které po dotyku může způsobit vážné zdravotní problémy, vyvolala v posledních dnech obří pátrací operaci. Pátrací tým „doslova našel jehlu v kupce sena“, uvedly západoaustralské úřady.

Váleček o velikosti malé fazole s radioaktivním materiálem převáželo nákladní auto z dolu severně od Newmanu. Látka uvnitř kapsle se běžně využívá při důlních pracích, uvedl zpravodajský server BBC News.

Úřad hasičských a záchranných služeb (DFES) již dříve uvedl, že kapsli o průměru šest milimetrů a délce osm milimetrů nelze použít jako zbraň, ale mohla by způsobit radiační popáleniny a další zdravotní potíže, například rakovinu.

Kapsle zřejmě vypadla z auta

Kapsle byla nalezena asi padesát kilometrů jižně od města Newman. Podle hasičů se předmět z nákladního auta zřejmě vykutálel škvírou v korbě, když předtím vypadl z měřidla otvorem po uvolněném šroubu. Celou trasu šest dní projížděly automobily s radiačními detektory a procházely ji týmy s dozimetry. Kapsle ležela dva metry od kraje silnice.

Těžební společnost Rio Tinto se za ztrátu předmětu omluvila a slíbila, že případ důkladně prošetří. Je prý ochotna i zaplatit náklady za pátrání. Hasiči kolem nálezu vytvořili dvacetimetrovou ochrannou zónu.