Čeští policisté se na hranicích na Balkáně údajně dopustili násilí proti migrantům. Případ šetří GIBS

Události: GIBS vyšetřuje policisty za údajné násilí na migrantech (zdroj: ČT24)

Podezřením z násilí na migrantech a porušování Evropské úmluvy o lidských právech ze strany českých policistů se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policisté se měli násilí dopustit v rámci misí na Balkáně. Podnět k vyšetřování se opírá o svědectví běženců shromážděných lidskoprávními aktivisty.

Záběry pořízené jedním z migrantů v uprchlickém táboře v dubnu v severomakedonském Vinojugu zachycují muže v tričku používaném českou policií bez jiných viditelných identifikačních znaků. V rozhovoru naznačuje, že běžence čeká deportace.

Zkušenost z Vinojugu popsal Omar původem z Tuniska. Tvrdí, že čeští policisté byli svědky toho, že chtěl v Severní Makedonii požádat o azyl. Úřady ho ale proti jeho vůli vrátily zpátky do Řecka. „Řekl jsem (policistovi), že deportace není legální, a on odvětil, že ho to nezajímá. U každého to bylo stejné,“ vylíčil.

Čeští policisté se na ochraně hranic na Balkáně podílejí devátým rokem. Jen loni v Maďarsku a Severní Makedonii zasahovali u téměř čtyřiceti tisíc případů ilegálního překročení hranic.

Podle svědectví, která shromáždili lidskoprávní aktivisté, se pohraničníci v českých uniformách v posledních třech letech podíleli na patnácti případech fyzického násilí vůči migrantům. „Na maďarsko-srbské hranici a také na hranici Severní Makedonie s Řeckem se čeští policisté dopustili násilí nebo násilí přihlíželi, ale nezasáhli proti němu,“ uvedla představitelka organizace Border Violence Monitoring Network Alexandra Bogosová.

330 tisíc pokusů o překonání hranice EU

Státy na Balkáně v případě podobných obvinění pochybení bezpečnostních složek obvykle odmítají. Podnětem k šetření českých policistů se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „V současné době veškeré informace shromažďujeme a budeme je vyhodnocovat. To je vše, co k celé věci mohu sdělit,“ řekla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podle lidskoprávních organizací má násilí odradit běžence od cesty na Západ. Oficiální čísla ale naznačují, že taktika nefunguje. Pohraniční agentura Frontex loni zaznamenala tři sta třicet tisíc pokusů o překonání vnější hranice Evropské unie, tedy o dvě třetiny více než předloni a nejvíc od roku 2016.