Dodávky pomoci do Sýrie vedou přes Turecko a závisí na Rusku. Putin usiluje o jednání obou zemí

Horizont ČT24: Válka v Sýrii (zdroj: ČT24)

Válka v Sýrii trvá už dvanáct let, a přesto, anebo právě proto z velké části zmizela z pozornosti západního světa. Podle OSN je však situace v zemi tíživější než kdy předtím. Čtrnáct milionů lidí je závislých na humanitární pomoci. Zhruba čtvrtina z toho na územích, kam moc diktátora Bašára Asada nesahá. Právě pro ně je klíčový hraniční přechod s jižním Tureckem. A jeho propustnost závisí na souhlasu Rady bezpečnosti, a zvláště Kremlu.

Hraniční přechod Báb al-Hava mezi Tureckem a Sýrií je jedinou spojnicí, kterou může na území mimo kontrolu režimu v Damašku proudit pomoc pod hlavičkou OSN.

„OSN a její partneři v roce 2022 dopravili přes tureckou hranici do severozápadní Sýrie pomoc v průměru 2,7 milionu lidí měsíčně,“ uvedl mluvčí Generálního tajemníka OSN Farhan Haq.

Každý půlrok o osudu zásobování rozhoduje Rada bezpečnosti. Podle kritiků je to příliš krátké období, které komplikuje plány humanitárních organizací a které lidi závislé na pomoci vydává všanc zájmům Moskvy. Kreml se ale tentokrát překvapivě vzdal průtahů a, byť s výhradami, s prodloužením souhlasil.

„Syrský lid od Rady bezpečnosti očekává nejen humanitární pomoc, ale také uznání územní jednoty a suverenity Sýrie,“ uvedl stálý představitel Ruska při OSN Vasilij Něbenzja.

Moskva usiluje o jednání Turecka a Sýrie

Jednou z možných odpovědí na otázku, proč Rusko tentokrát svou syrskou páku pustilo relativně lehce, je vztah Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Moskva tureckého prezidenta postrkává k jednání s Bašárem Asadem. Člověkem, jehož chtěl po vypuknutí války v Sýrii, svrhnout.

„V Moskvě se sešli ministři obrany a šéfové tajných služeb Ruska, Turecka a Sýrie. Dá-li bůh, bude následovat schůzka šéfů diplomacií a v závislosti na jejích výsledcích se sejdou lídři zemí,“ uvedl Erdogan.

Erdogan má zájem na paralýze kurdské autonomie v Sýrii a voličům opakovaně slibuje návrat podstatné části syrských uprchlíků do vlasti. Pro Kreml je syrská karta jedním z nástrojů, kterým může promluvit do nadcházejících voleb v Turecku a pomoci zvítězit politikovi, který Vladimira Putina stále oslovuje „drahý příteli.“