Ceny benzinu hýbou polskou politikou. Opozice viní vládu, že kvůli ní řidiči platili zbytečně moc

Události: Návrat DPH z pohonných hmot v Polsku (zdroj: ČT24)

V Polsku se od Nového roku citelně zvýšila DPH na pohonné hmoty, z osmi na 23 procent. Zákazníci ale u čerpacích stanic zdražení nepocítili. Analytici spekulují, zda motoristé poslední měsíce loňského roku benzin a naftu nepřepláceli.

Ceny na čerpací stanici na trase mezi Varšavou a Lodží se pohybovaly téměř ve stejné výši jako na začátku ledna. DPH se však mezitím z mimořádných osmi vrátilo zpět na 23 procent. Polští řidiči se proto ptají, proč se zároveň s DPH nezvýšila i cena paliv.

Podle expertů minimálně v posledních měsících loňského roku přepláceli zákazníci v přepočtu i několik korun na litr. Spekuluje se, že se ceny zvedly o zhruba 80 grošů, tedy asi čtyři koruny, počátkem loňského roku na poptávku vlády.

Kabinet podle kritiků přikázal státnímu petrochemickému gigantu PKN Orlen, aby nejdříve zdražil a po několika měsících, až si řidiči na ceny zvyknou, růst DPH o 15 procent rozpustil v maržích. „Je volební rok. Vládě se nevyplatí strašit řidiče, naopak je lepší ukázat, že dokáže ceny udržet,“ uvedl expert na trh s pohonnými hmotami Andrzej Szczęśniak.

Orlen zabránil výkyvům cen, tvrdí ředitel společnosti

Zatímco konzervativnímu kabinetu blízký šéf Orlenu se chlubí zajištěním cenové stability, opozice ji kritizuje a upozorňuje, že nezvýšení cen si motoristé paradoxně draze zaplatili.

„Udělali jsme to pro dobro Poláků, udělali jsme to pro dobro země,“ řekl generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek. Opoziční poslanec z Občanské platformy Michał Krawczyk kontroval: „700 zlotých (3600 korun – pozn. redakce) každý z nás zaplatil během té doby Orlenu. Těch 700 zlotých nezůstalo v našich peněženkách.“

Vládní kritici teď tvrdí, že tlak na ceny poškodil nejen polské řidiče, ale celou ekonomiku. Pokud by se trh choval normálně, mohla by podle opozičních expertů meziroční míra inflace na konci roku být i o dva procentní body nižší.

Nezávislí experti se shodují, že ceny paliv neměly na inflaci tak zásadní vliv. V prosinci navíc podle čerstvých dat její meziroční růst překvapivě dále zpomalil.